Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 11.08.03 20:36
« Re: podlozky
ještě xtra: žádná slitina není nijak dokonalá - všechny jsou normované s určitými odchylkami, stejně jako se s ochylkami i navrhují všechny výrobky. A pokud jde o kvalitu slitin např. v ČR (nebo na Slovensku), tak jsou podstatně lepší a přesnější, než slitiny zahraniční, protože česká norma má pro každý typ materiálu přesně definované složení, zatímco jinde v evropě běžně používané EN či ISO obshauje jen poměry hlavních prvků a přibližné konečné vlastnosti, ale nezajímá jí, jestli tam někomu během výroby spadla bota nebo ne. -
"-- skrytý --" 11.08.03 20:31
« Re: podlozky
xtra: první co viditelně trpí jsou pneumatiky, které se díky trajektorii kola při propérování sjíždějí podstatně více na vnitřním průměru (tedy z nich vyrábíš kužel) a samozřejmě nejde jen o to sjíždění, ale i o nerovnoměrné namáhání pnaumatiky, takže v extrémním případě (který v 95% případů nastat nemůže díky způsobu konstrukce pneu, její životnosti apod.) ti může třeba auto nečekaně ustřelit. Další: řízení nápravy je jedna z nejpřesněji konstruovaných součástí auta (do toho ovšem nepatří jen např. hřeben a táhla ke kolům, ale i celé přední zavěšení) a při použití širších podložek (mm sem či tam nevadí, ale víc než cca 5 na každé straně už může být problém) se vnáší do řízení namáhání, na které není řízení navržené -> dochází k většímu opotřebení veškerých pohyblivých součástí s ním spojených. Pak: na všech kolech se více opotřebovávají ložiska, protože kola na ně působí ohybovým momentem, který tam normálně není -> s tím souvisí i větší opotřebení tlumičů a čepů, které drží kolo na zavěšení (ty samozřejmě přenášejí všechny tyto větší síly do zavěšení, které je sice počítáno na trvalou životnost, ale při nějakém běžném zatížení, se kterým výrobce počítá - a ten rozhodně nepočítá s tím, že si tam dá někdo 2 nebo 5ti cm podložky, takže někdy může být namáhání zavěšení podstatně větší, než je toleranční mez návrhu a může tedy třeba nějaká část rupnout a tedy následně třeba upadnout kolo). -
« Re: Podložky
Nic ve zlém, ale nechtěl jsem tím samozřejmě říct, že těch 900 Kč za hodinu je částka do kapsy. Samozřejmě je třeba odečíst spoustu věcí a já i vím kolik. A ty, milý Hufnagle, zřejmě nemáš ponětí o strojní výrobě a něčem, čemu se říká slušnost "jakbysmet", když dokážeš tak rychle člověka označit za primitiva. Nejsem dělník, ale i kdybych byl, nestyděl bych se za to. Troufám si říct, že ve strojní výrobě se orientuji líp, než většina z vás a mám k dispozici i hodinové sazby spousty firem (ve kterých je samozřejmě vše, o čem jste mluvili zahrnuto). A vychází mi z toho jediné-ta cena JE přemrštěná. Hufnagle, obhajuj si co chceš, z mýho pohledu patříš jen do řady těch, kteří jsou kvůli tomu, že sami nejsou schopni si tuning na vysoké úrovni zařídit, nuceni hrábnout hluboko do peněženky a jít to koupit do obchodu. No ale každý ať platí, jak je libo, jen si za tím tak slepě nestůj.... -
"-- skrytý --" 11.08.03 13:03
« Re: Re:
No, původně jsem se chtěl poptat na nějaké gumy, ale tady se zas koukám schyluje k bitvě :)))
BoB_: největší sranda je ovšem takové dělníky zaměstnávat, kteří maj zhruba ponětí o tom, za kolik prodáváš. Drtivá většina z nich totiž bryskně usoudí, že tržba = tvůj zisk, a rázem jsi pro ně zloděj a vydřiduch, ať už jim platíš jakkoliv. Málokdo je vůbec schopen a ochoten uznat, že také existují nějaké náklady, ještě tak možná nákup materiálu někdy uznaj...Jinak, pro všechny, jsem chtěl hodit dotaz za zimní gumy. Rozměr 175/70/14, nějaká levnější sorta, je to na starší kombík, ne na závoďák... -
« Re:
petr5: Nic ve zlem (neber si to osobne), ale tohle
jsou kecy prave delnasu, kteri vi * o tom, co
to znamena zajistit praci. Rikas 900 Kc za hodinu?
A odecetl jsi si od toho dane? (-50 %) a amortizaci
výrobních nástrojů? Nájem? Elektřinu? Telefony? Auto? Platy ostatních
lidí, kteří ti "pomáhají" s prací (daňový poradce, uklízečka...)?
Ano, čistý zisk 900 Kč na hodinu je dobrý. Ne, tohle není čistý zisk.
Kdybys byl "manažer", který se má starat o to, aby
ti, co přijdou ráno v 6 (7) do práce a ve 14 (15) jdou domů,
tak bys věděl, že tohle není zase až tak moc. -
« Podložky
Zdravím, četl jsem pár příspěvků o podložkách pod ráfky a jejich ceně, tak jen pro zajímavost: Před týdnem jsem si vyráběl nějaké pro sebe... materiál CERTAL, cena za kg cca 190 Kč (různé odřezky), polotovary měly hmotnost (když přeženu) 2,5 kg, stály mě tedy 475 kč. Výroba jedné podložky mi trvala hodinu a půl, nemusel jsem ale měnit roztečnou kružnici. Pokud by ty podložky měly být stejné, jako jsem četl níže (2 typy děr a závitové vložky), práce by mi trvala zhruba o hodinu déle, takže celkem cca 10 hodin. Při ceně 10 000 Kč bych si tedy za hodinu práce vzal přes 900 Kč a to je docela silný kafe, no ne? -
"-- skrytý --" 10.08.03 14:41
« Re: to našrot
huf: Nevyrábím je proto, protože je proti mému přesvědčení někomu nutit něco, s čím sám nesouhlasím, ačkoliv je takový "ťůnink" velice slušná "rejže" ;o) Taky jsem to četl - jeden kus je cca 300g duralu a asi 200g vlisovaných nerezových vložek (výborná kombinace akorát kvůli vyšší ceně, ale rozhodně ne kvůli vhodnosti materiálu ;o) ). Podívej se třeba na maloobchodní ceník www.ferona.cz (ty ceny poděl cca 10-20 a pak k celé ceně materiálu na podložku připočti cca 30-70Kč za práci), abys věděl, o kolik ses nechal vědomě okrást ;o) -
"-- skrytý --" 10.08.03 14:35
« Re: huf> podlozky
xtra: když máš při určitém rozměru ráfku a pneu předepsané ET třeba 40 a dáš tam ET20, tak se taky mrší podvozek. Ovšem pokud tam nemáš podložky, tak můžeš mít trochu větší jistotu, že ti neuletí kolo díky tomu, že máš nějký z 8mi či 10ti šroubů na jednom kole špatně přitažený nebo málo dimenzovaný ;o) -
« Re: to našrot
HUF: Potřebuju od tebe jednu důležitou informaci, a to jak jste spokojeni s vlastnostmi a výdrží tátových CPC? Přece jenom už s nima má asi něco najeto a můžeš poreferovat. Já totiž valím tátovi do hlavy, ať je obuje na sedmu, že nejsou špatný.
Do podložek bych taky nešel. Jak to efektní rozšíření nápravy dokáže při plným rejdu totálně rozhodit poloměry otáčení dvou předních kol, to je neskutečný. Nejpatrnější je to na natřené podlaze v podzemním parkovišti, píská to jak myši.
-
« to našrot
Čím Tě znám déle, tím víc si myslím, že sis zvolil naprosto přiléhavý nick :o)))
Ohledně kurvení podvozku ovšem souhlasím.
A co se týká Tvé kalkulace... Přečti si znovu, z čeho se ty mé skládaly a zkus to propočítat ještě jednou. Pokud by to pravdu bylo tak levné, tak proč se jejich výrobou už dávno neživíš? Možná by sis pak mohl koupit i lepší auto a neřešit pořád dokola svou corolu s "vrstvenou směsí" ;o) -
« to mir
S těma pneu to není přesné. Jednu sadu jsem prodal ani ne na půl sjetou, protože to byl xindl (Falken ZIEX 512). Potom mám najeto teď 102tisíc a jedny zimní a jedny lezní jsou téměř nové. Pak taky. Další sadu z nich jsem prodal kámošovi na tu hondu (6mm) za symbolickou cenu. Toya byly prodány rovněž zánovní spolu s 16 koly. Pod 3mm na vlastních taky nikdy nejdu. -
« Dotaz na Hufa
Hufe, díval jsem se na tvé stránky [odkaz] kde mimo jiné nabízíš k prodeji svoji Fabii. Nechce se mi ale opravdu uvěřit tomu, že během 92.000 km jsi spotřebal 11 sad (značkových) pneumatik (8 letních + 3 zimní)...? To ti tedy 1 sada nevydrží ani 9.000 km? Nebo je měníš dříve, než je na nich nějaký minimální vzorek? Jako "správný, ekonomicky uvažující Čech" si jen tak z hlavy odhadem spočítám jejich cenu a náklady na ně mi vycházejí minimálně 2,- Kč/1 ujetý km.
Je to od tebe ale férové, že to tam uvádíš - potenciální zájemce podle toho hned ví, že tvoje Fabka se po silnicích rozhodně neplouží a nenechává svoje koníky zahálet (a pravidelným tréninkem je udržuje v kondici, aby se jim nezkrátily žíly a neatrofovaly svaly)... -
"-- skrytý --" 18.07.03 12:59
« Nokian NRVi na oktávce
Koupil jsem před měsícem
objednal na netu, dovozce poslal místnímu dealerovi,
ten doručil mému nejbližšímu pneuservisu který jsem udal, proškolil ho (jsou to skoro jako dvoupatkové pneu jako Michel 12,5´)o správné montáži a čistotě při montáži, mám již najeto 5000 km a fakt super. cena? 2700 bez dph asi 3300 s DPH. Což je v 15´ myslím dobré. Mohu vážně dopuručit.
Jako zimní si nemohu vynachválit Firestone FW930, na sněhu a mokru vynikající.
-
« Pneu na Hondu Civic
Ahoj, sháním pneu na Hondu Civic 195/60 R15 a jaké vlastnosti? Pro sportovní jízdu - tvrdá bočnice, přijatelná cena. Ve výběru jsem měl Yokohamy A539, Toyo Road Pro R610, Potenza RE720, ale opravdu nevím.
Mám osobní averzi proti Michelinu a Continentalu.
Diky za vaše rady. -
« jake letni pneu na feldu?
Ahoj lidi, jake mi doporucite pneu na feldu tj. 165/70/13
Rocne najedu malo km (cca 5 - 10 tkm), takze nevim jestli je lepsi si koupit kvalitnejsi pneu, nebo vsadit na cenu/vykon a tam je asi dobrou volbou Barum.
sam zvazuji o nasledujicich:
1) ContiEcoContact 3
2) Michelin Energy E3B
3) PIRELLI P3000/ P3000 Energy
4) Barum Brillantis
diky za radu -
« Vzorek na Barum POLARIS
Koupil jsem nedávno na inzerát jednu zimu jeté Barumky POLARIS 195/65/15 a po celém vzorku jsou malé dírky, jakoby připravené pro hřebíky - je to už od výrobce, protože to vypadá jako odlité a hlavně kolem těch dírek je tomu i přizpůsobený (hladký) vzorek. Míval jsem Polarisky na Favoritu v rozměru 165/70/13 a ty to určitě neměly a i na jiných rozměrech jsem si toho nikdy nevšiml. Není to nějaký atyp (třeba vývozní), nemá to dokonce nějaké horší vlastnosti (bylo to totiž docela levné - 4 ks i s plechovými disky a originál Škoda poklicemi za 7000,- Kč)? -
« Max Pressure
Zdravím pánové. Chtěl bych se zeptat a ujistit. Nápis na bočnici mé pneu (GY Ventura 185/60) Max. Pressure 300kPa znamená, že tato pneu se může nahustit na max 300kPa za studena. Nepletu se? Neznamená to, že v pneu může být max tlak 300kPa za jakýchkoli okolností, tj. i za jízdy (kdy logicky hodně stoupne), protože to nevím jak bych zjistil, atp.? Díky za fundované odpovědi ;-) (pozn. jedu na dovolenou v plné náloži a potřebuji to přifouknout) ;-) -
« to juráš
Pravdu v pneuservisech nenajdeš. Jsou tam lidé, kteří neví o pneu skoro nic (tak jako dealeři aut neví skoro nic o svém "zboží"). Směrovka není a priori horší. Je jen hlučnější a to ne o moc. Viz nová P-Zero Corsa. Dobrá směrovka má dokonce ideální přenos síly na vozovku. To taky skoro nikdo neví...
Primacy je skvělá. NCT5 je o poznání turističtější. Dokonce myslím nemá ani ochranu ráfku.
A e-pneu se neboj. Beru od nich pořád. I pro známé. Už ani nevím, kolik jsem toho od nich odebral, ale za stovky tísíc toho už jistě bude ;o) Dovoz je zdarma nad nějakou sumu, kterou ale se 16" jistě přesáhneš. -
« Re: Falken 451
Tak už se v tom pořádně zamotávám,prošel jsem par pneuservisu, všude mě zrazují od směrového dezénu, mam si vybrat nějakou asimetrickou pneumatiku, uvažuji o MICHELIN Pilot Primacy, nebo GOODYEAR Eagle NCT5. Nevíte někdo kde jsou nejlevnější? Jak je to s dopravou při koupi přes internet? Dík
-
"-- skrytý --" 02.07.03 21:34
« RE: Falken 451
Falken 451 jsou ryze sportovní pneu! (velmi pevná bočnice-dobře drží v zatáčkách, ochrana ráfku, perfektni na vodě, skěvlá ovladatelnost na suchu, ale delší brzdná dráha-např.oproti Conti/Bridge/Dunlop/Toyo ve stejné kategorii, horší komfort a kapánek vyšší hlučnost-ostatně jako většina směrových pneu)...prostě asi každá pneu má své klady i zápory -
« Pneu 205/50 R16 na Ford Focus Combi
Přemýšlím jaké pneumatiky koupit v rozměru 205/50 R16, minulou sezonu jsem jezdil na Pirelli P-Zerro Asimetrico, dal jsem za ně přes 22tis. mám už minimum vzorku tak musím koupit nové ale nechce se mi utratit tolik peněz, mám jen 66kw tak nepotřebuju gumy jako na Lambo. Dokáže mi někdo poradit? Děkuji P.S.: Jsem z Ostravy. -
« Dunlop SP 2000E
Máte někdo prosím zkušenosti s pneu DUNLOP Sport 2000E v rozměru 205/55/16, které se dávají v prvovýrobě na Octavie? Kolik km vydrží na Octavii TDI? Jsou horší nebo srovnatelné s Michelin Pilot (přesné označení nevím - jsou to ty, které jsou také na nových Octaviích)? -
« Re: to a
to e-pneu.cz: Tím příspěvkem od "a" se moc netrap - bude to nějakej magor typu "petr". Já sám jsem tedy zatím přímo s vámi ještě neobchodoval, ale už asi třikrát jsem internetově nakupoval gumy u pneuobchod.cz. Ceny mají zhruba srovnatelné, info o pneu výrazně slabší, ale mám je prostě po ruce. Jo, a taky mají nebo měli v nabídce i levnější typy pneu, což mi občas stačí (Polaris, KW11). Taky mi namísto "dopravy zdarma" (dojel jsem si k nim sám) zajistili "přezutí zdarma" u svého smluvního pneuservisu. Takže tenhle typ obchodování mi maximálně vyhovuje - hlavně asi proto, že před nákupem něčeho dražšího nebo důležitého mám ve zvyku zkouknout pár testů. A to je u e-pneu.cz umožněno v míře vrchovaté. Takže díky. -
« Re: to a
Neřešil bych to.Lidi si vždycky najdou nějaké "mouchy".Proto se mi líbil ( i když to bylo s našich poplatků) dokument o tom "českém snu" ! To abych někde šel (ze své vlastní vůle) a pak si stěžoval,že jsem tam musel jít,tak to je fakt o ničem.Dle této akce bylo vidět jak lidi reagují na reklamu a hlavně ceny! (minerálka za 2.6 nebo tak nějak :-) ) -
"-- skrytý --" 11.06.03 11:11
« to a
ad "bouda"> to jsem moc nepochopil, protože na této bázi fungují snad všechny internetové obchody (nejen o pneumatikách/kolech)-že spolupracují s nějakým dodavatelem, ne? to, že se na internetu nabízejí nižší ceny, než doporučené maloobchodní není "bouda", ale "pravidlo", neboť by pak asi nebyl žádný důvod nakupovat zboží přes internet, ne?...na stejné bázi tak fungují úplně všechny internetové obchody-konkurence (epneumatiky.cz, pneuobchod.cz, pneushop.cz, atd.)...ostatně stejným způsobem to funguje i v zahraničí (e-pneu.com, reifen.de, tirerack.com, atd.), takže asi žádný "podraz po česku"...vypadá to tedy, že je někdo rozhořčený nad tím, že nepochopil podstatu internetového obchodování? -
« Re: http://www.epneumatiky.cz/ spojeni
to E-pneu.cz je dobra bouda jak prodavat normalnim zakaznikum za velkoobchodni ceny, viz www.Autokola.cz to je asi pro dealery aby si mysleli, jake ze maji byt koncove ceny - pouziva to stejnou databazi i design a stejne lidi, jenom jine ceny a tak se dela podraz po cesku na sve dealery (kterym se prodava draze nez uzivatelum), ooo jak typicke pro Cesko :-)))
----------
Takovehle typicke ceske podrazeni cen v podani panu Ziky Carvy a dalsich :-)) Cechackovi je to ovsem jedno koupi kde je levneji ze. A ze dodava epneu 2 mesice jsem nekde cetl... Ptal jsem se v pneuservisu a ty ceny co ma epneu da pneuservis take, zrejme je tam jeste hone velky cenovy prostor ...
--------
Jen houst konkurence...
Jinak, něco o tom vím. Střední průmku mám strojní.
A ohledně nákupu podložek... Ta cena je poměrně vysoká, ale zkus pochopit, že mi nestojí za to nad tím spekulovat a něco vyrábět. Navíc, váha te 20mm podložky byla fakt minimální. Neporovnatelně nejnižší ze všech, které jsem měl možnost vidět.
Pokud jsi ale takový odborník, tak přestaň jen mlátit prázdnou slámu a začni tyto podložky vyrábět. Pokud se při pevnosti, přesnosti a váze konkurence, jako Eibach a INXX, dostaneš na 50% ceny (při Tvé kalkulaci ještě vytvoříš solidní zisk), rád Ti zajistím odbyt. ;o)