Pneumatiky

31.03.06  13:35

Zdravim všechny měl jsem přes zimu normální plecháče s pneumatikama 175 a řízení mi lehounce táhlo do prava říkal jsem si , že to bude chtít geometrii podvozku, ale teď jsem tam dal starší litáky co jsem koupil přes inzerát s pneu. 195 a řízaní mi táhne na jednou do leva dost znatelně. Myslíte , že je rozhozená geometrie? Nebo to může být těma litákama nebo gumama?

"-- skrytý --" 31.03.06  11:04

Mám teď čerstve obuto, rozměr 215/60 R16... Zatím nemůžu porovnat, ale drží... Na zimu sem měl WR a max. spokojenost! :-!
    Foto viz: [odkaz]
    Doporucuju koupit na www.pneushop.cz, tam jsou nejlevnější 8)

"-- skrytý --" 31.03.06  09:16

« Nokian

Slyšeli jste pánové někdo o pneu NOKIAN NRVi?
    V K&K pneu mi to doporučovali jako velice slušný průměr na rozměr 205/50 R17 (cca 3.600,- Kč).
    Nemáte prosím zkušenost?

"-- skrytý --" 31.03.06  07:39

« Re: otazka

Marcelino: Tímto způsobem je označeno místo "nevyváženosti" - pneu by se na ráfek měla namontovat tak, aby ventilek byl co nejblíže oné tečce.

"-- skrytý --" 31.03.06  07:37

ace2: V Rakousku se na řadě modelů BMW jako prvomontáž objevují často právě P7! Leda, že by je tam obouvali sami rakouští prodejci, o čemž silně pochybuji... >:D

"-- skrytý --" 31.03.06  07:35

« Re: Aky rozmer?

lacoh: Tato změna Ti kromě zvýšené spotřeby a hluku nepřinese vůbec nic!

Marcelino 31.03.06  00:57

« otazka

mam otazku, ci nahodou niekto neviete co znamenaju na pneumatike "žlte kruzky" - kupil som pneu Toyo Proxes CF1 R15 185/60 a na kazdej pneumatike je na bocnici jeden maly zlty kruzok :?: dost to kole oci - na cernej pneu zlta farba, aj ked je to malicky kruzok - nema priemer ani 1cm.
    inak na pneu je vyrazene aj "made in japan" ...

30.03.06  20:02

P7 MB BMW a to další nepoužívá, nemají potřebný výkon. Když Pirelli tak je tam vždy P Zero Rosso

30.03.06  18:40

« Aky rozmer?

Kupujem nove pneu na Octaviu, rozmyslam o kupe 205/60 R15. Aky mate na to nazor, pacia sa mi sirsie gumy. Ma to nejake podstatne nevyhody?

"-- skrytý --" 28.03.06  10:43

Dobré ceny pneu Pirelli i jiných a bezproblémové jednání podle vlastní zkušenosti. I pro zákazníky ze Slovenska. www.pneu-servis.cz

"-- skrytý --" 28.03.06  10:38

P6 jsou také dobré pneumatiky, akorát jsou určeny pro nižší kategorie vozidel, zatímco P7 obouvá BMW 7, BMW 5, WV Phaeton a podobně.

Marcelino 28.03.06  10:37

« Re: Re: Re:

P6-ky som este nemal, takze viem o nich len z testov, kde pravidelne obsadzuju miesta v 1. 3-ke

"-- skrytý --" 28.03.06  09:13

Dik za info.
    Inak co hovoris na Pirelli P6, cena vyzera zaujimavo, a aj v testoch boli celkom dobre hodnotene.

Marcelino 28.03.06  08:17

tak tento rozmer R15 195/65 kupis na internete do 3000,-Kc prakticky cokolvek -z tych najlepsich pocnuc Bridgestone a Pirelli a konciac najdrahsim Michelinom...
    mne sa osvedcil www.pneumatikypriamo.sk
    ...a niektori tu kupuju aj cez www.najlacnejsie-pneu.sk - u tychto som si ale nic neobjednal - ani sa mi neunuvali odpovedat na e-mail >:-[]

"-- skrytý --" 28.03.06  02:08

Co se týká zpětného odběru pneumatik, tak tato povinnost se týká i internetových obchodů. Doporučuji pečlivě vybírat nějaký seriózní a nenechat se napálit na super mega zaručeně nejlevnější ceny, protože tam se Vámi požadovaných pneumatik jen stěží někdy dočkáte... Samozřejmě těžko pochodíte se zpětným odběrem pneu u maníka, který "obchoduje" s pneumatikami ze svého 1+kk bytu, to je snad jasné. Takže pozor na to.
    Jinak na dotaz jestli vzít Bridgestone RE720, nebo Pirelli P7 - berte jednoznačně P7, prodal jsem jich už dost velké množství a zákazníci si je nemohou vynachválit. Bridgestone je velmi dobrá na mokru, ale jinak sotva průměr... Navíc se nyní P7 dají sehnat přímo od Pirelli CZ za dobré peníze, což by se mělo odrazit i na cenách pro koncové zákazníky. Když budete mít štěstí, tak vám je prodejce nechá v podstatě za cenu barumek, takže není proč váhat. :)

"-- skrytý --" 27.03.06  23:29

Idem kupovat nove letne pneu a mam par otazok:
    1. Co robievate so starymy pneu? Ja mam 3 v podstate dobre, stvrta je poskodena a nepouzitelna (vraj), tvrdili v pneuservise pri vymene za zimne. Mozno by sa dali predat (lepsie ako spalit na antiglobalistickej demonstracii >:D ).
    2. Viete mi odporucit nejake dobre pneu do ~3500CZK, rozmer 195/65 R15? Ide mi hlavne o nizku hlucnost (hlavne do tych 140-150km/h), a dobre vlastnosti na vode. Doteraz som pouzival Matador MP14 (lepsie povedane boli na aute ked som ho dostal).

27.03.06  13:54

« odběr použitých pneu

Nevíte někdo jak to je se zpětným odběrem použitých pneu při koupi na internetu. Neni to povinnost ze zákona?

"-- skrytý --" 27.03.06  12:25

« Re: Jaký rozměr pneu?

TO T8M: :idea: Rozměr 185/65R14 je cenově přiznívější a rozdíl v přilnavosti k vozovce a ovládatelnosti vozu při jízdě subjektívně nepoznáš. Ale hlavně drž se rozměru, který je uveden ve velkém TP :!:

26.03.06  21:05

« to: dolnyp

Prve 2 pneu su spickove, uz je na tebe pre co sa rozhodnes. Skus pozriet tento link: [odkaz] a pozri si tie videa......ja mam golf IV a pirelli p7 205/55/16, ale mam na nich iba 100 km, takze nemozem povedat objektivne ake su.....ale podla testou vynikajuce.
    Dano
    sabikeuk@yahoo.com

foto toomovich

toomovich 26.03.06  19:06

« Jaký rozměr pneu?

Budu kupovat nové letní pneu i s disky. Podle techničáku mám na výběr rozměry 185/65R14 nebo 195/60R15. Poraďte mi prosím, který rozměr je vhodnější. Nenajezdím ročně moc, ale sportovnější styl jízdy mě baví. Na druhou stranu doposud jsem tam měl rozměr 185/65R14 a bojím se, že při přechodu na širší pneu s menším profilovým číslem bude na našich rozbitých silnicích auto i posádka víc trpět a také nevím o kolik se změní spotřeba k horšímu.

"-- skrytý --" 24.03.06  16:12

« @ jozok

Poslal jsem ti info na SZ, ze kterých jsem vycházel. Nechci to tady zaplácnout dlouhým příspěvkem. Pokud budeš reagovat, tak také na SZ.
    Díky.

22.03.06  10:57

Jedná se o to, že jsem si po internetu objednal Micheliny. Vyjdou cca o 1.800,- (sleva cca 20%) levněji na jednom kusu oproti kameným pneuservisům. Převezmu si je osobně, ale nerad bych, aby tato úspora byla na úkor jakosti gum, protože celkově je ta částka pořád vysoká.

22.03.06  10:21

Beaver2000, chlapče, čo to tu meleš. Ani jediná veta, čo si tu napísal, nemá so skutočnosťou nič spoločné. Pokiaľ nemáš 100% istou, že je niečo pravda, tak radšej nič nepíš.

"-- skrytý --" 21.03.06  19:47

@ xmeda
    Pravděpodobně se jedná o jakostní kategorie (ne obchodní), tak pokud se dobře pamatuji, jsou 4 = A/B/C/D. Je posuzována hlavně technologická kázeň při výrobě = přesnost položení běhounu, bočnic, kordu, kvalita nánosu (rovnoměrnost) vrstvy gumy na kord a uložení lanek a následně kvalita materiálu = homogenita směsi běhounu a odchylka od předepsané váhy běhounu, rovnoměrnost kordu a ještě další kritéria, nevím už přesně. Toto bývá zakódováno do čísla na bočnici pneu. Převážná většina pneu Barum a Matador na trhu CZ a SK má jakostní třídu B (85%), A (10%), C a D zbytek v akcích v super/hyper-marketech. Ty bych si nekoupil ani za stovku. I ty repasované (protektory) jsou lepší, ale stojí taky za h...o :(
    Jestli máte, lidi, rádi svůj život a životy svých bližních, tak těmto "akčním gumám" se vyhněte.

"-- skrytý --" 21.03.06  17:43

Kategorie 1: Dobře známé, renomované značky pneu ;-)
    Kategorie 2: Vysoce kvalitní pneu od předních evropských výrobců (za snížené ceny) 8-s
    Kategorie 3: Ekonomické pneu, velmi nízké ceny, většinou Evropská výroba Kategorie 4: Levné pneu, nejlepší nákup všech běžných velikostí pneu :'-(

21.03.06  17:33

« 1. a 2. jakost pneu

Slyšel jsem, že údajně existuje 1. a 2. jakost u nových pneu. Nevím, jestli to je nesmysl, popř. jak se to pozná? Díky...

Marcelino 21.03.06  13:50

« Re: Re: jake pneu....?

este cena tych Toyo proxes CF1 bude nejak okolo 2500,-Sk v pneuservise - na nete sa daju kupit este lacnejsie (napr.: www.najlacnejsie-pneu.sk )

"-- skrytý --" 21.03.06  13:43

« Re: jake pneu....?

dolnyp: Zkus si v archivu v mých starších příspěvcích vyhledat, co jsem napsal ke srovnání P7 a RE720 - vyjadřoval jsem se k tomu na několika místech...
    PS: RE720 bych si už sám nikdy znovu nepořizoval!

Marcelino 21.03.06  13:34

« Re: jake pneu....?

v tomto teste boli tvoje pneu: GuteFahrt (DE) 2006 - 205/55 R16
    vysledky su ale "troska" ine nez byva zvykom u ADAC testov ;-)
    tu je link: [odkaz]
    ja som si na 185/60 R15 vybral Toyo Proxes CF1

21.03.06  13:29

« jake pneu....?

zdravim! jezdim na octavii RS a chystam se zakoupit nove letni pneu, uz by pomalu bylo dobre mit neco vybranyho... zvazuji Pirelli P7, Bridgestone RE 720.. nebo nejlevnejsi variantu Matador MP 45 Hectora... v tomhle poradi jak jsem to napsal tak i uvazuji... jak by jste se rozhodli vy...? diky moc! rozmer je standardni 205/55 R16 ten menit nechci :)

17.03.06  11:30

« Continental

Už někdo využil slevu 25 % (kupon možno získal na Shell za natankované množství) při nákupu pneu Continental? Je např. v Barumu něco slušného ve 195/65x15?

17.03.06  10:03

« Re: je cas

Ono to chce taky místo Monroe a podobných super značek trochu zainvestnout, a dát tam KYB, KONI ši SACHS :o)))

"-- skrytý --" 17.03.06  09:57

ÖAMTC (AT) 2006 - 185/60 R14
    více na [odkaz]

"-- skrytý --" 17.03.06  00:04

« je cas

Ne problem je ze mi praskly tlumic(nase cesty jsou opravdu kvalitni) :-( ponicil gumu a musel jsem menit a nechtelo se mi resit schaneni jedne gumy, tak jsem dal uz letni uplne nove yokohamy. Ve meste je to uz pohoda, pres den kolem 5 stupnu, akorat na hory uz nemuzu svym autem.Tam zatim bez zimnich ani ranu a pritom jsem chtel jeste lyzovat.

16.03.06  23:38

« Re: je cas

Kaskadere !!!!!!!!! :shock:

"-- skrytý --" 16.03.06  22:40

« je cas

Ja prezul uz dneska.Zima je pryc at zije jaro :D

16.03.06  20:52

« Re: Už přezouváte? Nebo je ještě čas?

nalpak: bezpochyby budou minimalne do konce brezna lepsi sjete zimni s 3 mm vzorkem nez letni. Prezouvat ted na letni je nerozum

16.03.06  09:46

« Re: Už přezouváte? Nebo je ještě čas?

Ted přezouvat? Šílenost....

16.03.06  09:40

« Už přezouváte? Nebo je ještě čas?

Nejraději bych už přezul. Se zimníma už jsem letos najel 30tis, pudou do kopru, potřeboval bych už přezout a hlavně vyvážit - mám dilema jestli dojezdit s tím 3 mm vzorkem zima ne bo dát nový letní teď nebo za 14 dní. Díval jsem se na předpově´d do konce března nemá být víc než 5 stupňů. Letní se doporučují až od šesti.... A to jsem z jižní Moravy, loni jsem přezouval přesně 16.3, ale tady je pořád sněhu po k...t

"-- skrytý --" 15.03.06  17:23

« GoodYear Excellence 205/55 R 16

Nemáte někdo zkušenost s těmito pneu? Hlučnost,jízní vlastnosti sucho*mokro atd.? Dík.

foto matuS

matuS 14.03.06  19:51

« Re: Co by ste vybrali vy a PRECO?

Luf, ja mam rozmer 215/55/16.
    Gumy som po kadejakom zvazeni kupil Continental Conticontact II
    Sportcontacty som nechcel, lebo som sa obaval nizkeho km vykonu a okrem toho moj jazdy styl nevyzaduje sportovu gumu.
    Na gumach mam najazdenych za leto 9.000km, na gume nevidim opotrebenie.
    Co sa tyka jazdnych vlastnosti, tak mozem porovnavat iba so sjazdenymi Michelinami Pilot sportami, s ktorymi som auto prevzal. Najvacsi rozdiel je v jazde na mokre, kde su Contintaly fakt dobre. (tie Micheliny su na mokre fakt zle a to mam odskusane nielen v tomto rozmere ale aj v 15" a 17" rozmeroch)
    Na suchu su tiez vyborne. Ked som gumy "zabehal" tak som troska skusal co dokazu (napr od vajnorskeho kruhaku smerom na racu je na konci prudka lavotociva zatacka) a fakt som nechapal co ten citroen zvladne s dobrymi gumami :)
    Brzdi to tiez vyborne, spotreba nieje vyssia ako s Michelinmi, hlucnost je na dobrej urovni (ale myslim ze Micheliny boli troska tichsie)
    Fazit: keby som mal kupovat teraz letne gumy, zasa zoberiem tieto Continentalky
    PS: rozmyslal som aj nad P6000 ale stali rovnako co tie Continentaly, pricom Conti bola novinka a P6000 je v podstate stara guma

"-- skrytý --" 14.03.06  16:05

V tomto rozmeru je jeste super pneu Pirelli P6,potom Goodyear Excellence,Nokian NRHi,Dunlop SP Sport 01.Ale Bridgestone Turanza ER300 je asi nej. >:D

Marcelino 14.03.06  11:42

« Toyo vs. Briggeston

No teraz mam dilemu - na Bridgeston ER300 R15 185/60 mi vsade ponukaju na internete ceny od 2600,-Sk do 2900,-Sk ale nikde ich nemaju skladom - musim cakat min 10dni... 8-s
    Tak som bol v pneuservise u nas v Nitre - maju ich, ale za cenu okolo 3500,-Sk avsak ponukaju mi ako nahradu alternativu TOYO proxesCF1 za cenu okolo 2540,- Sk inak dezem vyzera byt verna kopia tych ER300 ;-)
    mate s nimi niekto skusenosti ?

13.03.06  15:11

« Co by ste vybrali vy a PRECO?

Potrebujem letne gumy v rozmere 205/50R17 89V, rozhodujem sa medzi Bridgestone Potenza RE040, Dunlop SP Sport 9000 a Continental SportContact 2 (pripadne poradte nieco ine v cene okolo 4.000CZK za kus). Predchadzajuce gumy boli prave tie Continentalky a bol som s nimi dost spokojny prvych 20-30t km, potom prestali ubudat a prestali aj drzat, nakoniec som s nimi najazdil 48t km. Hladam hlavne vyvazene a komfortne gumy, aby boli dobre na vode z hladiska brzdenia aj z hladiska odolnosti voci aquaplaningu. Ak mate nejake osobne skusenosti, podelte sa. Napiste tiez, kolko km vam tie gumy vydrzali.

"-- skrytý --" 13.03.06  13:27

Kupoval jsem u nich také pneu, jak cena tak i dodání bez problémů, klidně doporučuji

"-- skrytý --" 13.03.06  11:49

ak svokor jazdi na gumach co maju skoro 20rokov, kludne moze kupovat aj protektory z Tesca, budu urcite bezpecnenjsie a lepsie ako to co tam mal. Zrejme jazdi velmi malo preto by som odporucal skor aj tie najlacnejsie pneu ale menit aspon raz za 5-6rokov (odporucane kazde max. 4roky)

"-- skrytý --" 12.03.06  16:50

Je tam rozmer 165/80/13 OR34 Barum.Daj se v pohode sehnat dalsi znacky pneu v tomto rozmeru a cena je kolem 800kc.Nebavim se o nekvalitnim pneu.Napr.Matador MP12,MATADOR MP4,KORMORAN Impulser.

Marcelino 12.03.06  15:58

« Re: pneu na S120

este jeden dotaz: svokor ma na starej Skode 120 este povodne (takmer 20 rocne !!! :roll: ) univerzalne pneu o rozmere R13 165 vzor je tusim 34 :?: neviete niekto ake je to profilove cislo ? ci mam zhanat prenho nejake 165/80 R13 letne, alebo znova univerzalky... chce co najlacnejsie pneu a dokonca uvazuje , ze vymeni iba tie zadne... :roll: nastastie od kupy pneu v Tescu a pod som ho odhovoril ;-)

"-- skrytý --" 12.03.06  11:14

Zacinam se zabyvat prodejem pneu a budu mit i internetove stranky ale jeste se na nich pracuje.Bridgestone Turanza ER 300
    185/60 R15 84H NEU mam za 2250kc ale nevim kolik by stalo postovne na SK.Ja mam na svem aute Bridgestone B390 195/65/15 a max.spokojenost.Tuto znacku doporucuji. :)

"-- skrytý --" 12.03.06  08:26

« Re: Re: Re: Re: Letni pneu

Stejná zkušenost jako Vetřelec, se stejným obchodem i stejným typem pneu, dodáno do 5 kalend. dnů >:D .

11.03.06  22:34

« Re: Re: Re: Letni pneu

Od obchodu nejlevnejsipneu jsem loni v říjnu kupoval UG 7 na Astru,cena nejlepší ze všech e-obchodů, po objednání pneu přivezli za 7 dní, žádnej problém.

Marcelino 11.03.06  20:02

« Re: Re: Letni pneu

ma niekto skusenosti z obchodom www.nejlevnejsipneu.cz ???
    maju tu najlepsie ceny na Bridgestone ER300 - 2631,-Sk :idea:
    vid link: [odkaz]

mimochodom maju tu aj Alu disky (15") za ceny okolo 2700,-Sk :idea: otazka je ci sa oplatia kupit, alebo radsej vsadit "na istotu" a kupit klasicke plechace na Swifta priamo u Suzuki (cena okolo 1600,- Sk). Mimochodom cena "original" Al diskov u Suzuki je az vyse 4000,-Sk ...undefined

Marcelino 11.03.06  12:19

« Re: Letni pneu

No tiez rozmyslam nad Bridg. ER300, ale ja potrebujem rozmer R15 185/60 a ten nebol testovany este nikdy nikde... 8-s
    Ale ono je to s tymi testami dost diskutabilne - zvlast ked sa pozries na testy tych Bridg ER300 - doteraz boli vzdy hodnotene vysoko, ale vycitali im zvysenu hlucnost a teraz najnovsi test uz v hlucnosti su jedny z najlepsich tak neviem...
    podobne aj ine typy inych znaciek - rozmer 175/65 ci 165/70 dopadne uuuuplne diametralne inak ako ta ista pneu v rozmere 195/65 a pod...
    cize ja vidim testy ako dobre voditko ale obcas dost zavadzajuce...
    mna by najviac zaujmali brzdne drahy :!: na suchu a na vode a az potom tie ostatne vlatnosti ako opotrebenie ci hluk ... to ze rozdiel v "ovladatelnoti" predstavuje medzi najlepsou 3 hviezdickovou a najhorsou 1 hviezdickovou rychlost v zakrute 86km/h oproti 80km/h to mi moze byt ukradnute - ja nejazdim uplne na hrane...
    ...avsak obcas moze byt usetreny nejaky ten meter brzdnej drahy napr. na dialnici dost podstatny...

10.03.06  17:01

« Letni pneu

Jake by jste doporučili pneu na leto rozmer 195/65 R15. Premyšlel jsem o pirelli P6 ev. bridg ER300. To jsou podle testu OK ale mate nejake skušenosti s nima? Dik

08.03.06  15:10

« Re: Re: Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

to Mitsi: uvedený výpočet je pre tzv. teoretický ráfik, na ktorom je šírka nahustenej pneumatiky totožná s menovitou šírkou. Uviedol som to len ako odpoveď na otázku sss "ako to vypočítali".
    Optimálna šírka ráfika je väčšia, a vychádza z normy ETRTO. Pre rozmer 205/55 R16 je to 6,5".

"-- skrytý --" 08.03.06  14:08

« Re: Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

Tipl bych si, že je tam někde chyba: výrobci vozů totiž velmi rádi používají co nejužší ráfky, přesto např. pro gumy 185 mm dávají 5,5 palce, pro 195 6,0 a pro 205 min. 6,5 palce!

08.03.06  12:50

« Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

sss: "Je tam aj vypocet sirky rafku a pre 205/55 R 16, vychadza 5.5".
    6.5" je tam az pre 230mm sirku plasta. Ale neviem ako to pocitaju."
    vzorec je: menovitá šírka *x/25,4 , kde x=0,7 pre profilové číslo 50 a viac a x=0,85 pre prof.č. menšie ako 50.

"-- skrytý --" 07.03.06  14:31

Tlak určuje výrobce vozidla a nevím o tom, že by nějaký výrobce udával jiné tlaky pro jiný rozměr pneu. Asi to souvisí s hmotností vozidla, resp. zatížením dané nápravy.
    Při stejném tlaku je styčná plocha s vozovkou téměř stejná pro libovolný (povolený) rozměr pneu.

"-- skrytý --" 07.03.06  14:15

« Re: Re: Tabulky

Taková tabulka ani existovat nemůže, jelikož už např. z rozdílné koncepce vozů plynou zcela odlišné nároky na huštění, a to i při stejných rozměrech pneumatik.

Marcelino 07.03.06  12:31

« Re: Tabulky

taka tabulka neexistuje... teda aspon ja som ju nenasiel... treba sa spoliehat na predpisane udaje od vyrobcov aut - su tam rozdiely dost velke rozdiely pri rovnakych pneumatikach:
    napr. otec ma Fabiu s obutim 165/70 R14 a ja na Swifte tak isto, ALE on ma predpisane tlaky tusim 2,1baru pri "zakladnom obsadeni" 3 osobami, kdezto ja mam predpisane tusim 2,3baru a pri plnom zatazeni je ten rozdiel este vyssi... moc to nechapem, lebo napr. otcova Fabia 1.2 12V 47kWje tazsia nez moj Swift 1.3 16V 68kW, takze skor by to malo byt naopak - Fabia by mala mat vyssie tlaky... 8-s :?:

07.03.06  11:52

« Tabulky

Když už jste u těch tabulek, nebyla by někde tabulka předespaných tlaků pro různé rozměry pneu:
    Např. na kolik foukat 185/65/ R15 na kolik 195/65 R15 na kolik 205/55 R16 atd.
    Předem dík.

"-- skrytý --" 07.03.06  07:46

« Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.) - děkovačka

Iček: Zbytečně vymýšlíš! Zkus sehnat gumy 195/60x16 nebo 195/65x16. Nic takového se zřejmě ani nevyrábí! Plnohodnotným ekvivalentem 205/55x16 je totiž pouze 195/65x15, tj. musíš mít úplně jiný ráfek.

"-- skrytý --" 06.03.06  23:50

« Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.) - děkovačka

Iček: "Pochopil jsem, že si na ráfky můžu dát pouze to, co je zapsáno v TP zvolím-li něco, co nemám zapsáno v TP (ale má to logiku a naději), kdo mi to schvál. "
    Vyrobca automobilu. Mal by uviest vsetky testovane kombinacie vo velkom TP. V principe si tam mozete dat cokolvek, ale: je to na vlastne riziko (neschvalil vyrobca), nepaci sa to policajtom (tazko to zkontroluju, v malom TP to nie je), nepaci sa to poistovni (bude hladat aku kolvek zamienku aby nemusela platit). A zrejme sa to nebude pacit ani tomu, koho prevalcujete, ked sa vam vyzuje alebo praskne pneumatika.

"-- skrytý --" 06.03.06  23:23

« Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.) - děkovačka

:lol: >:D :-) Hoši, děkuji moc, už se mi v hlavě :idea: . To jsem nevěřil, že jste tak ochotní :!: Pochopil jsem :roll: , že si na ráfky můžu dát pouze to, co je zapsáno v TP :arrow: zvolím-li něco, co nemám zapsáno v TP (ale má to logiku a naději), :?: kdo mi to schválí :?: :arrow: Kdo na to dává "BERANA" :?: :-O Kam s tím půjdu :?: Kde a komu klepat na dveře :?: :roll:

foto papluh1

papluh1 06.03.06  16:33

Par stranok na pocitanie rozmerov a ich odchylok:
    a

"-- skrytý --" 06.03.06  16:21

« Re: Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

Pro 205/55x16 je doporučená šířka ráfku 5,5-7,5. Pro gumy 195 pak 5,5-7,0.

"-- skrytý --" 06.03.06  16:05

« Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

Iček: "Můžu na ráfek 16x6,5J (kam standardně patří pneu 205/55 R 16 91H)"
    Mimochodom, pozeram na stranku [odkaz] (velmi dobra stranka). Je tam aj vypocet sirky rafku a pre 205/55 R 16, vychadza 5.5".
    6.5" je tam az pre 230mm sirku plasta. Ale neviem ako to pocitaju.

"-- skrytý --" 06.03.06  15:58

« Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

205/55x16 má výšku a obvod 113 a 1985 mm.
    195/55x16 má 107 a 1951 mm.
    195/60x16 má 117 a 2012 mm.
    Ve všech případech se vejdeš do 5% tolerance, tj. pokud dodržíš Load Index (LI), a budeš to mít zapsáno v techničáku, bude to OK.

"-- skrytý --" 06.03.06  15:57

« Re: Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

Iček: "Můžu na ráfek 16x6,5J (kam standardně patří pneu 205/55 R 16 91H) dát zimní pneu 195/60 R 16 91H či 195/55 R 16 91H,"
    205/55 R 16 -- 195/60 R 16: rozdiel obvodu 26.7mm (1.34%), rozdiel vysky 4.5mm
    205/55 R 16 -- 195/55 R 16: rozdiel obvodu -34.56mm (-1.74%), rozdiel vysky -5.5mm
    Takze 195/60 R 16 je blizsie.
    A mate to v technickom preukaze?

"-- skrytý --" 06.03.06  15:39

« Re: Obvod a průměr pneu (pokrač.)

Pánové, jde mi o toto: Můžu na ráfek 16x6,5J (kam standardně patří pneu 205/55 R 16 91H) dát zimní pneu 195/60 R 16 91H či 195/55 R 16 91H, aniž by se mi přílíš zvedla nebo snížila výška (průměr) pneu a zvětšil nebo zmenšil obvod pneumatiky (a o kolik?)? Nebo tam zase musím dát jen ten stejný rozměr 205/55 R 16 91H. Prostě chtěl bych najít tabulku, kde si to přečtu a porovnám a za tuto radu (samozř. i za ostatní) moc děkuji! Zdař buřt! :idea: :*)

"-- skrytý --" 06.03.06  11:22

« Re: Obvod a průměr pneu

Iček: "Kdo ví, kde najít dostupnou tabulku, která vypovídá o průměru pneumatik a délce obvodu pneumatik v cm."
    A nestaci k tomu kalkulacka?
    ((2*s*p/100+r*25.4)*pi)/10
    kde pri oznaceni 185-65 R13 je s=185, p=65, r=13

06.03.06  10:53

« alebo tu

okrem iného je tam aj dobrá kalkulačka v odseku "A tyre size calculator"

"-- skrytý --" 06.03.06  09:00

« Re: Obvod a průměr pneu

Srozumitelné to sice je, ale ptáš se špatně! Hodnoty obvodu najdeš např. v technické sekci www.apneu.cz. Abys učinil zadost předpisům (i z hlediska přesnosti tachometru, zachování zpřevodování vs. skutečná rychlost, zachování parametrů nastavení ABS a zejména ESP atd.), musíš se vejít do tolerance +-5%.
    Jenže tohle neříká vůbec nic o tom, jestli se ti kolo vejde do podběhu, pokud zvolíš třeba neadekvátní šířku ráfku, hodnotu tzv. zálisu (ET) atd. Kromě toho je třeba mít na paměti, že šířka běhounu u jedné gumy šířky 195 mm může být klidně o 2 cm větší, něž u jiné rovněž šířky 195. A kvůli těm pár mm se tam už vejít nemusí (zj. směrem ke vzpěře McPherson).

"-- skrytý --" 06.03.06  00:15

« Obvod a průměr pneu

Kdo ví, kde najít dostupnou tabulku, která vypovídá o průměru pneumatik a délce obvodu pneumatik v cm. To je pro porovnání, zda se pneu vejde pod podběh a o kolik se zkreslí hodnoty okamžité rychlosti, kterouž ukazuje tachometr. No, napsal jsem to šroubovaně, nejsem technik, ale snad je to srozumitelné? ;-) :idea: :?:

03.03.06  08:51

« Letní 165/70/13

zdar, nemáte někdo tip na osvědčený typ pneu v rozměru 165/70/13 T ? Je to drahý polovičce na Fiestu,a ceny jsou tak příznivý, že bych radši koupil kvalitu, která by vydržela tak kolem 30tis km
    díky moc za rady, v archivu to teď bohužel nemám čas hledat..

"-- skrytý --" 10.02.06  12:26

« Re: Hlucne Barumky

Na Barumkach som uz isiel a su to fakt hlucne pneu... :?

"-- skrytý --" 10.02.06  12:26

« Re: Hlucne Barumky

Momentalne mam Goodyear Ultra Grip 7 (195/65R15) a neviem si ich vynachvalit !! Su tiche a vynikajuce na kazdom zimnom povrchu. Fakt odporucam !! :D

"-- skrytý --" 04.02.06  11:38

« Hlucne Barumky

Na Octavii II mam zimne pneu BARUM Polaris 2 195/65 R15 91H. Podla mna su strasne hlucne. Som moc precitliveny alebo mate podobne skusenosti? :?:

"-- skrytý --" 27.01.06  16:33

« Re: fulda

Nic moc, znám lepší, ale ve srovnání s Barum Polaris II na Oct.01 v rozměru 195/65x15 v T "nebe a dudy".
    Jen mi na to, že jsou zimní, připadají příliš tvrdé (nikoli směs, ale kostra). Záběrové vlastnosti ve sněhu nejsem schopen hodnotit, neboť ta Oct.01 je 4x4.

27.01.06  14:24

« fulda

Máte někdo zkušenosti s pneu Fulda Crystal Montero ???
    Poraďte...