Pneumatiky
"-- skrytý --" 11.10.06 10:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Na tohle asi neexistuje jednoznačná odpověď. Co jsem měl možnost vidět "výsledky", tak většinou zřejmě nejdřív prdla loukoť a hned poté se zbortila obruč. Ale viděl jsem i kousky v hodně zbídačeném stavu, na nichž majitel ještě dojel, resp, nějakou dobu jezdil. -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:52
« Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Je tu ještě jedna záludnost liťáků, a tou je hloubková koroze hliníku a jeho některých slitin, která je velice nebezpečná, neboť bezprostředně ohrožuje pevnost materiálu, přičemž "na povrchu" to ještě nevypadá příliš zle. Proto se dříve hliníkáče zásadně nepoužívaly v zimě, ale s postupem kvality povrchové úpravy, zejména speciálních několikavrstvých nátěrových systémů (samozřejmě jde o nástřik) se ochrana zlepšila natolik, že je lze bez obav používat i v zimě. Základním předpokladem ovšem je neporušenost jejich povrchu, resp. povrchové úpravy. -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:46
« Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
V případě, že se Ti na hliníkovém disku nebude cokoli zdát, rozhodně na něm nepokračuj v jízdě! To bohužel nevylučuje možnost, že Ti prdne třeba i kousek, na němž na první pohled žádnou změnu nevidíš. Rozhodující pro posouzení stavu je totiž pouze rentgenologické vyšetření.
PS: Pro uklidnění dodávám, že se to zase nestává tak často a když už, tak bych to vzhledem ke stavu daného liťáku spíše už dávno očekával. -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:16
« Plecháče vs. liťáky
Plecháče jsou vždy naopak měkčí, než lité disky, tedy pokud zrovna nejsou odlité opravdu jen z hlíny! A více vydrží (ty plecháče) prostě proto, že jsou pružnější a ocel navíc netrpí nedostatkem, který bych nazval "paměťový efekt": hliník si "pamatuje" každý náraz, a když se jejich "přidělené penzum" vyčerpá, tak praskne. Proto dříve byla doba použitelnosti litých disků, zj. tzv. "hořčičáků", omezena výrobcem jistou určenou dobou. Dnes se běžné (tj. nekované) liťáky z tohoto důvodu silně předimenzovávají, aby nebylo nutné určovat "dobu použitelnosti", což se na druhé straně negativně promítá do jejich hmotnosti atd. atd. Prostě všechno souvisí se vším a vždy je "něco za něco". -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:01
« Re: Alpin 3
Micheliny jsou většinou dost drahý a za menší peníze se dají koupit , stejně, ne-li kvalitnější pneu, např. Goodyear UG7 nebo Dunlop WS 3D. Osobné mám Dunlop WS 3D a jsou super i na dálnici. Ovšem kdybych byl loni rychlejší tak jsem měl Goodyear UG7 ale nějak jsem to zaspal a pak už nebyly. UG 7 má kámoš na služebním autě a říkal, že lepší gumy ještě neměl. (nezná Dunlopy >:D ).
to Ferin : Na zimu mám ALU disky Enzo V - jsou lakovaný, jednoduchý a dobře se čistěj. Žádný poškození od soli se nekoná. Už jsem jě měl předtím na Lantře a taky v pohodě, tak jsem je koupil znova. Pro mě je to lepší než abych pořád kupoval poklice, když mi je přes noc stejně někdo ukradne a nebo je necháš v první díře. Sice plecháče jsou tvrdší a asi toho vydržej na rozbitých silnicích víc, ale to bys nemohl mít ALU ani v létě, protože to je taky samá díra. -
"-- skrytý --" 09.10.06 08:08
« Re: Re: Re: Re:
to Shi : Souhlas , ale je třeba upozornit , že ne všechny gumy , které jsou měkké a tím pádem se sjíždění víc , jsou automaticky lepší. I taková měkká guma může mít horzné vlastnosti. Záleží určnitě i značce pneu.
Podle zkušeností se mi třeba zimní Dunlopy sjíždějí pomaleji než třeba Barumky a Dunlopy jsou podle mě o dost lepší.
Jinak 100 tis.Km je na pneu hodně dobrý výkon, ale říká se, že zimní pneu mají životnost 3 roky , takže pokud toto za tři zimy nenajedu a já to nenajedu , tak to pro mě ztrácí smysl a radši si koupím pneu, které vydrží třeba jenom 50-60 tis. Km, ale mají lepší jízdní vlastnosti než tato , podle mého názoru, extrémně tvrdá pneu. -
"-- skrytý --" 06.10.06 08:46
« KLEBER
Kleber Krisalp mam najeto 45tis a vzorek jako novy, ma super nizke opotrebeni ale zato o neco horsi jizdni vlastnosti sou prumerne.
S kamosem co ma good year ultra grip 6 sme v zime zkouseli jeden kopec on jej dal s fabii ja sem jej nevyjel s octavii ani jeden nemame protiprokluz. Pro mene narocne ridice vhodne dobry pomer cena vykon, asi nejlevnejsi sou na www.nejlevnejsipneu.cz zatim zdarec vsichni. -
"-- skrytý --" 16.09.06 22:41
Prodavam 4 ks Nokian Winter 205, 70, R15, H ... rok stare skoro fungl nove... najeto cca 4-5 tis. km. Mel jsem na Subaru Outback ktery jsem prodal... Puvodni cena byla 3500,- pro ks (dohromady 14 tis.). Chci se toho zbavit za 7 tis. Mam Mondeo a manzelka Clia (oba potrebuji zimaky)....Dohoda jista..... :idea: -
"-- skrytý --" 15.09.06 23:09
« zimne 205/55/16
Zdravim, chcem kupit zimne gumy a rozhodujem sa medzi Pireli W190snowsport, ContiTS810, Dunlop WS 3D, Bridgestone Blizzak LM25. Jazdim 50% mesto (BA), 30% dialnica, 20% okresky. A 1-2x do roka Alpy.
Pozrel som si uz skoro cele forum, zatial mi to vychadza na ContiTS810, ale su aj najdrahsie.
Co mi poradite?
Dik. -
"-- skrytý --" 10.09.06 19:48
Mám na Pandě 1,2 Goodyear GT2 175/65 14" na ALU a najeto mají přes 40000km, ale s jistotou mohu mluvit o posledních 25000km, kupoval jsem dovoz z IT a mělo to najeto asi 15000km (super stav, výbava něco mezi Dynamic a Emotion). Gumy jsou ještě dobrý, mají víc jak 2mm. Jsem s nima velmi spokojen a na jaře je koupím znova, na zimu asi koupím Goodyear UG7, ale 165/70 13" mám na ně plecháče.
ad "naše pneu"
Před 5 lety jsem pracoval pro jednu nejmenovanou gumárenskou firmu v Praze a po zkušenostech, které jsem viděl ve výrobě bych si gumu z Otrokovic nekoupil ani na koloběžku. Oni totiž berou pogumované plátno z Prahy a co ti alchymisté dělají se směsma, to je hrůza. Jediné směsi, které jsou tvrdě sledované, tak to jsou směsi pro Conti. Nevím jak to vypadá dnes, ale asi se moc nezměnilo. :( -
"-- skrytý --" 09.08.06 11:48
SirAnton: Nájezd máme podobný, ano zatím vypadají, že dalších 10 000 km zvládnou bez problémů.
Mé důvody pro Dunlop MAXX:
Měly by být rozumným přiblížením k vlastnostem které má ContiSportContact a přitom by měly být tišší než SportContact.
Nevěřím italským výrobcům a proto neuvažuji Pirelli.
D-MAXX Bude nejspíš stát trochu méně než ContiSportContact a vlastnosti budou podobné.
Z nějakého důvodu je mi D-MAXX sympatický.
Kdybych se nebál hluku tak rozum volí ContiSportContact.
Mimochodem Lexus dává D-MAXX jako prvomontáž na IS250 a věřím, že japončíci ví proč to dělají.
Na aktraktivní dezén jsem fakt nepomýšlel, ale máš pravdu, že nevypadají špatně :-D -
modus ponens 09.08.06 11:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Letne pneu 205/55 R16
shi:
pokial mas Michelin Primacy ako ja, tak to bude trvat dlho. ;-) Tie moje maju najazdene uz takmer 55tis. km a este nie su zodrate. Pomaly vsak uz premyslam nad volbou novych, pretoze ktovie, co zistim pri prezuti na zimaky...
Preco MAXX? Kvoli atraktivnemu dezenu? Ten sipovity tvar vraj dost zvysuje valivy odpor a hlucnost. Alebo su to len famy? -
"-- skrytý --" 08.08.06 15:24
« Re: Letne pneu 205/55 R16
Dunlopy tradičně vynikají parametrem "ovalita". Ale bacha na některé dezény: už při sjetí jen z poloviny se projedou/zmizí propojovací kanály mezi podélnými drážkami, a na vrstvě vody se na nich pak nedá jezdit, resp. si to rychle vynutí předčasnou (z hlediska hloubky vzorku) výměnu gum. -
modus ponens 08.08.06 14:44
« Letne pneu 205/55 R16
Ake mate skusenosti so znackami Dunlop a Pirelli v rozmere 205/55 R16? Dunlopy mam zimne (Wintersport M3) a som spokojny.
Dunlop ponuka sirsiu paletu modelov (SP SPORT 2000E, SP SPORT 2020E, SP SPORT 9000, SP SPORT 01, SP SPORT MAXX, SP SPORT 3000A, SP SPORT 01 DSST) a dost tazko sa v nich orientuje. Mozno su niektore z nich vybehove.
Pirelli to ma jednoduchsie (Zero Nero, P7, P6000, P6000 Powergy), ale ...
Dik za skusenosti, prip. rady. :)
Este dodam, ze je to na Avensis 1.8 VVT-i. -
Ghost007 23.04.06 21:36
« Cena za vymenu pneu
Ahoj, v sobotu jsem se pokousel sehnat na vesnici servis na vymenu kol zimni/letni. Kupoval jsem dve gumy na netu a byl prekvapen, ze po me bylo pozadovano 250 za kolo nove a 120 za kolo stare (jako za montaz).
To jsem samozrejme odmitl akceptovat. je normalni, ze nove kolo se plati vic nez 2x tolik?
Kolik normalne platite a kde (mesto/vesnice)?
Mam 175/70/13. -
vedeli by ste mi niekto povedat co su zac tieto nasledujuce znacky? tazko sa o nich hlada nejake info a zaujimalo by ma kam patria pod akeho vyrobcu a co je to za kvalitu:
NANKANG
FATE
COOPER
MARANGONI
PNEUMANT
WANLI
GT RADIAL
MAXXIS
je to nejaky supermarketovy tovar alebo co to su za derivaty? -
« Bridgestone ER 300 vs. Conti PremiumContact
Zajímal by mě názor na tyto dvě pneumatiky Bridgestone ER 300 a Conti Premium Contact. Loni jsem jezdil na Continentalech a byly výborné - jen vydržely cca 23000 km. Bridgestone by snad měly vydržet víc ???
Pokud někdo máte zkušenost, zajímaly by mě i jízdní vlastnosti. Dají se tyto pneumatiky srovnat? Dezén mají podobný, ale směs asi bude u BR tvrdší. -
« pneu na feldu 1,6 kombi
Uvažuji o 14" alu a váhám nad těmito pneu 175/60 R14:
Bridgeston Potenza RE71 (4-pneu.cz 1768,-)
Conti Premium Contact (pneu-servis.cz 1695,-)
Dunlop SP200 (pneu-servis.cz 1695,-)
Hankook K701 (pneushop.cz 1331,-)
Kleber Viaxer AS (pneu-servis.cz 1360,-)
Michelin Energy E3A (pneu-servis.cz 1755,-)
Pirelli P6000 (pneu-servis.cz 1495,-)
Toyo Proxes CF1 (pneushop.cz 1533,-)
Které za málo peněz hodně muziky:-)
Osobně se mi libí ty Pirelli P6000. -
"-- skrytý --" 05.04.06 09:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:to Tehac
jj: kecas ;-)
No vidis, me zase tvrdili, ze co dodava Alcar je kvalita; technickej říďa co byl v Sube dělá teď u nich a maj to na to homologovaný >:D >:D >:D >:D
Takže každej říká to, co se mu hodí do krámu :roll:
Já bral tyhle, protože se mě celkem líbí (na Legacy vypadaj líp, protože je opticky menší) a hlavně mají rozměr přesně podle TP, takže nemusím lítat po úřadech a shánět povolení :-!
PS: jako prase zase nejezdím, kromě zimy kdy si to užívám >:-[] -
« Re: Re: Re: Re: Re:to Tehac
tehac: člověče, od té doby co máš SuVBaru, tak okupuješ všechny diskusky ;-)) Nokiany asi ok, ale ty Enza, nevím nevím. Měl jsi vzít něco kvalitnějšího. Zejm. s tvým stylem jízdy a terénem. "Enza jsou blato" to tvrdil serviceman z alu-servisu, když jsem mu před 3 lety svá EnzaO dovezl na opravu. říkal "Enza, to tu mám furt..". Buď dražší (OZ, BBS...) a kované a s pertlem, nebo originály od výrobce. Dej vedět za jak rychle jsi je v nějakém driftu na polňačce romáčk' :-) Asi jsem Tě nepotěšil ;-)) -
"-- skrytý --" 03.04.06 11:27
To Sccoty: Barum Bravuris som mal na O1. V porovnani s Matadormi v podobnej cene mi vysli lepsie prave Bravurisy. Mal som 195/65 R15. Ich konstrukcia (sipovity dezen) je dobra hlavne na vodu. Oproti Matadorom v tejto cene zacinali pri tej istej rychlosti piskat neskor, taktiez pozdlzny aquaplaning lepsie ako Matador (napamatam si zial typ). Cize podla mna nie su az take zle. nemal som vsak moznost porovnat s niecim lepsim. Teraz mam na O2 Bridgestone B390, kedze vsak O2 ma iny podvozok tazko porovnavat. -
"-- skrytý --" 02.04.06 10:15
« Re: Re:to Tehac
Me namontování obutí v Obnově (ne montáž na auto) přišlo na 577,- Nejdražší z toho byly závaží, protože už nesmí být olověný, dle EU.
A to mi napařili největší tarif, protože sem "interneťák" a nekoupil to u nich... ale zase sem ušetřil 2.000 na gumě >:D
U toho odkazu ale ty gumy stojí víc (v mým rozměru), než na pneushop.cz , ale v tvým sou zase levnější :roll: Výhoda je, že to máš v XL... -
"-- skrytý --" 31.03.06 23:25
« Re:to Tehac
Díky moc za info.
U toho Subaru jsou zajímavé odkazy, ještě si popčtu a porovnám.
Taky jsem mezi tím ještě hledal, kde se za kolik Nokian NRVi 205/50 R17 prodávají a našel jsem je v [odkaz] , a jsou tam za 3180,-Kč, což už stojí celkem za to. V tom K&K dávají na zboží u nich objednané sice montáž zdarma, ale asi je objednám viz výše, zaplatím montáž a budu i tak zajímavě v plusu. Kolik tak může stát jejic montáž na elektron? Do 200,-/ks by se to mohlo vejít, ne??? To už by pak stálo za to.
Tak zatím, Ivo. -
"-- skrytý --" 31.03.06 13:51
S největší pravděpodobností je to způsobeno rozdílným valivým odporem pneu, což vůbec nemusí být "vada" v pravém slova smyslu, ale prostě důsledek toho, že se nyní některá z pneu točí opačně, než na co byla "zvyklá" (u radiálních pneu se v žádném případě nemá měnit směr otáčení). Takže zkus přehodit kola na přední nápravě (levé za pravé a naopak), a pokud to potáhne na opačnou stranu, je příčinou právě tohle. Pak Ti ovšem asi nezbyde, než ty gumy vyhodit a koupit si jiné.
PS: Tohle patří mezi řadu dobrých důvodů, proč bych jeté gumy nikdy nekoupil, i kdyby byly "sebenovější".