Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Dunlop M3
luf> vzhledem k tomu, že nám výše uvedené Dunlopy M3 v rozměru 195/65/15 stojí vyrovnaný v garáži, tak by neměl být až takový problém je změřit. Jen si na to musím vzpomenout. Zkusím poměřit oboje (na 6" i 7" discích) ve více místech.
mitsi, sir anton> Netvrdím, že se 195 pneu je problém na 7" ráfku, jen je vyšší možnost poškození. A M3 tomto rozměru nemá chránič ráfku (tj. prohlubeň u patky, do které se schová disk). Ale věřím tomu, že v jiných rozměrech ho dělají. ContiPremiumC. mají tenhle chránič takyaž od 16".
Jinak s tou šířkou má Mitsi pravdu, měl jsem BS RE720 195/50/15 a když stály v regále tak byly o 1,5 cm širší než stejný typ, ale v rozměru 195/60/15.
Tom B. -
"-- skrytý --" 30.09.04 09:08
« Re: Zimní Nokiany
Mezi H a V může být propastný rozdíl, stejně tak jako v případě rozdílného profilového čísla. Proto nelze výsledky testů až tak jednoduše extrapolovat, tj. rozhodně neplatí, ža ta a ta guma je prostě vždy dobrá...
Moje reference na Nokian WR 205/65x15 99(EL) H: Jízdní vlastnosti se blíží letním gumám, výborné na suchu i mokru (a to i při ostré jízdě), vynikající směrová/příčná stabilita na sněhu a náledí, záběrové vlastnosti ovšem poněkud pokulhávají, s přihlédnutím k tomu jsou ovšem překvapivě dobré brzdné vlastnosti. Nepříjemně hlučné při jízdě na "dokonale vyhlazeném" (vyježděném od náklaďáků) asfaltu a při přejezdu vodorovného značení. Minimální opotřebení, valivý odpor OK. "Nesbírají" drobný štěrk s posypového materiálu!
PS: Na výsledky testů už prostě kašlu: "Moje" nejlepší guma za posledních x-let - celoroční Tigar TG621, vyrobeno v Srbsku a Č.Hoře! Bezkonkurenčně nejhorší: zimní GY UG6, jinak vítěz většiny testů!!! -
« Zimní Nokiany
Jezdím už dvě zimy Nokiany WR (205/55 16V). Jsem s nimi spokojený, v testech také vycházeli velice slušně, zejména pro můj podíl jízd převážně ve městě a jen občas na Vysočinu. Letos ale v testech v SRN dost propadly. Měl bych je doporučit kamarádovi, ale ten se dívá po testech taky, a tak nevím. Do jaké míry lze tyto testy brát objektivně? Mě to připadá, že tam vítězí hlavně v Německu vyráběné značky. Dále je pak problém - jak moc se mohou lišit výsledky rychlostní kategorie V /používám já/ a H, která byla testována? Znovu říkám, já jsem spokojenej, ale s doporučením dále nyní váhám. -
"-- skrytý --" 29.09.04 22:20
« ad šířka běhounu/dezénu
Šířka běhounu/dezénu je individuální u každého výrobce pneumatik i konkrétního modelu pneumatiky, výrobek musí vyhovovat toleranci (většinou, jak píše „Mitsi“, je to cca +/-1cm, tj.tolerance cca 2cm)!
Nicméně důležitější "šířka" pneumatiky je v místě patky, kdy takové rozdíly jako v šířce dezénu nejsou - pneumatika by totiž jinak nešla obout na požadované extrémy šířky ráfku (nebudu-li uvažovat šílenosti typu "tuningové áčko"). Přesto i v tomto parametru jsou jisté tolerance!
Všeobecně je asi nejširší Dunlop (konkrétně SP9000) a některé modely Firestone, Continetal, Falken, … -
"-- skrytý --" 29.09.04 22:10
« ad dodávky na Slovensko
dodávky na Slovensko se řeší dvěma způsoby:
1) zboží jde přímo k zákazníkovi na Slovensko (forma dobírky nebo platby předem) - cena dopravy je dle platného ceníku přepravní služby PPL ([odkaz] dobírka se tedy řeší individuálně dle objednaného zboží
2) zboží se posílá po domluvě na depo PPL/DPD nejblíže k hranicím, nebo je možné vyzvednout u smluvního partnera v Brně (forma dobírky, platby předem, nebo hotově u smluvního partnera) - toto se řeší opět individuálně -
"-- skrytý --" 29.09.04 17:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Diky vsem
Pro luf(a): Šířku běhounu zjistíš asi pouze tak, že dojdeš někam, kde ty gumy fyzicky mají, a změříš si to.
PS: Šířka běhounu je samozřejmě obsažena v podrobné výrobní technické specifikaci, ale k té se zřejmě nedostaneš... -
« Re: Re: Re: Re: Diky vsem
Da sa niekde ta sirka behuna zistit? Pripadne viete niekto ako je na tom Dunlop WinterSport M3?
BTW na penushop treba platit predom? Nasiel som ze sa da platit kreditkou, ale nikde nebolo napisane, kedy sa plati (po objednani, pri prebrani albo niekdey inokedy)? A kdesi som cital, ze peniaze idu do cudziny a platia sa dost vysoke poplatky za prevod do cudziny. Co je na tom pravdy? Nerad by som bol, aby nizku cenu neprevysili dodatocne naklady. -
"-- skrytý --" 29.09.04 16:43
« Re: Re: Re: Diky vsem
195/65x15 na 7x15 bych zase neviděl až jako takový problém... Ale bude asi záležet na gumě: Podle výrobce a konkrétního typu gumy může být rozdíl na 195-sátkách v šířce běhounu až 2 cm! Vím, to tady sice teď neřešíme, ale právě v uvedené kombinaci bych se asi trochu bál na 7 palcovém ráfku 195-sátek s hodně širokým běhounem.
PS: Jedny z nejužších běhounů používají u Michelinů... Tím současně v žádném případě nechci říct, že doporučuji Michelinky. Právě naopak! -
modus ponens 29.09.04 14:48
« Re: Re: Diky vsem
Drobná nevýhoda je, že M3 nemá chránič ráfku
Tak ja som kupoval Dunlop WS M3 zarucene so "Schutzleiste" v popise. Ako presne ma ten chranic rafiku vyzerat? Mam tam nieco ako odstavajuci pasik nad diskom, ale zase ako nejaka super ochrana mi to nepripada. -
« Re: Diky vsem
luf> pneu Dunlop WS M3 195/65/15 máme obutý na litých discích 6x15 i 7x15. Když ty dva sloupce pneu (4x) stojí vedle sebe, tak ten na 7" discích je o cca 10 cm vyšší. Drobná nevýhoda je, že M3 nemá chránič ráfku, takže když budeš mít disk s velkým (vystouplým) okrajem, tak přijde dřív k úhoně o obrubník. U těch 6" disků (orig VW) není šance za obrubník chytit. optimální by podle mě byl 6,5" disk. Na tý 6 je ta guma už moc vyboulená. Tom B. -
« Diky vsem
Dakujem za info. Najma Mitsi-mu za adresu na pneushop. Vedel som, ze niekde v CR je e-shop s dobrymi cenami a dobrymi referenciami, ale ziadny vyhladavac mi ho nevedel najst (ale chyba bude asi medzi monitorom a klavesnicou). Toto bol on! Kupim gumy od nich, Dunlop WinterSport M3 su tam o chlpok lacnejsie a snad teda budu aj v dobrom stave.
BTW Mitsi - nemas skusenosti s gumami 195/65R15 na diskoch 7x15? Viem, ze je to trochu siroke, ale tie disky mam doma. Nemam radsej kupit gumy 205/60R15 aj ked nie su v technicaku? -
"-- skrytý --" 29.09.04 12:20
« Re: e-pneu.cz
Priklad DOT kodu (vzdy pouze na jednom boku pneumatiky, obvykle v blizkosti patky plaste): napr. DOT1304 znamena, ze pneumatika byla vyrobena v prubehu 13. tydne r. 2004. Pokud na gume DOT kod vubec nenajdes, pryc od ni! S nejvetsi pravdepodobnosti ho nekdo odstranil (napr. odbrousenim), a asi moooc dobre vedel, proc tak cini...

"Odpovědnost za vady
Prodávající odpovída za vady zjištené při předání zboží. O těchto musí kupující informovat prodávajícího písemně do 7dnů. Za vady zjištěné později a nesprávným užíváním prodávajicí neodpovídá. Za vady vzniklé při výrobě odpovídá výrobce.
Ochrana osobních údajů"