Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 08.10.04 10:09
« Re: Low end značky
na zimu bych asi radši doporučil volit osvědčené značky, neboť se mi zdá, že právě korejci apod.nedokáží pořádně sloučit vlastnosti na sněhu/ledu/mokru/suchu - a tak jsou pneumatiky výrazně lepší na "jednom" povrchu, ale na "druhém" zase propadají -
« Bez nadpisu
Nemyslim, ze gumy Kumho, Hankook a Matador patria medzi budgetove znacky. Rozdiel ceny je dany hlavne lacnejsou pracovnou silou a tym, ze trh ich este neakceptuje ako spickove znacky. Ak ale ich kvalita bude na podobnej urobni ako v sucasnosti aj nadalej, casom sa medzi ne dostanu.
BTW mam skusenosti so zimnymi Matador MP58 a Hankook W400 - nemozem na ne povedat krive slovo. Lepsie sa mi zdali Matadory, hlavne ich zaber na snehu, naopak zase boli viacej hlucne. Pamatam si hlavne jednu cestu z Prahy do Bratislavy - celu cestu snezilo, cela dialnica bola pod snehom a ja som na kazdom kilometri dakoval chlapikom z korei, ze urobili take dobre gumy ;-) -
"-- skrytý --" 08.10.04 08:48
« Re: Re: Low end značky
Pro e-pneu.cz: OK, všechno dobrý?! Co jsme si, to jsme si...
To RV: Jenom abychom si ujasnili terminologii - u gum se nepoužívá termín "low-end", ale "budget" Proč? Prostě proto, že i tady lze objevit (samozřejmě to neplatí obecně, ale třeba jen ve vztahu k určitému rozměru, rychlostní kategorii atd.) špičkové gumy, které dokáží zvítězit i v oněch "podělaných" testech. Osobně bych už se dnes velmi zdráhal pejorativně přezírat např. zn. Kumho či Hankook. Obdobně jsem byl velmi přijemně překvapen celoročními gumami Tigar TG621 (185/65x14 v T), které jsem původně kupoval výhradně kvůli láci. Naopak mne velmi zklamaly zimní GY UG6 (zj. ve srovnání s UG5, na nichž jsem jezdil předtím), letní Bridgestone Potenza RE720 a nadšený nejsem ani z Pirelli P7. Tak si vyber...! -
« Re: Low end značky
No,mně by to taky zajímalo,ne,že bych si to někdy koupil, k tomu asi odvahu nikdy neseberu. Přidám podle měn ještě nižší low end : Kumho,Wanli,Federal,Nankang,Marangoni,Ko… Slyšel jsem, že nějakej rozdíl oproti top značkám tam je,ale normální řidič ho stejně nepozná. -
"-- skrytý --" 08.10.04 00:43
« to Mitsi
Nezměnil, jen jsem neviděl důvod zbytečně se dohadovat o něčem, na co máme evidentně rozdílný názor...pokud však nebudete mít námitek, rád budu opět diskutovat nad kvalitou jednotlivých pneu, nad regulérností testů, nad doporučením konkrétních rozměrů, apod. -
« Low end značky
Me by zajimal nazor na tzv. low end znacky. Osobne tam radim Debicy, Savy, Barumky, Matadory, Daytony aspol. Skutecne plati to co pred lety ? Tzn. vysoka hlucnost, nepresvedcive jizdni vlastnosti apod ? Ceny jsou lakave, nekdy az 1/2 ceny "znackovych" gum. Do ted jsem mel zimaky Dunlop Wintersport M2, ale letos musim prezout, tak se zajimam komplexne, co se za posledni 3-4 roky zmenilo. Diky -
"-- skrytý --" 07.10.04 09:54
« Re: Testy pneu
Já jsem jezdil na Astře DTI loni se Semperitama ve tvém rozměru a nebyly špatné. Ovšem 2 roky předtím jsem jezdil na Goodyear UG5 a ty byly ve sněhu bezkonkurenční - dokud se auto neposadilo na "břicho", vyjel jsem všude, řetězy jsem nepotřeboval, horší však byly na suchu, kdy dost plavaly v zatáčkách (asi měkké bočnice), třeba oproti těm Semperitům, ty zase mi na suchu přišlu stejně pevné jaké letní. Do hor bych si UG5 koupil znovu, kdyby se ovšem dělaly. O vlastnostech UG6 už pohledem na vzorek dost silně pochybuju. Ty Goodyeary i Semperity jsem vyzkoušel v Jeseníkách za sněhových kalamit (např. Vánoce 2001 byly super ;o)), kdy na I/11 od Šumperku po Bruntál nebylo vidět kouska asfaltu ... -
Resstless 07.10.04 06:36
« Testy pneu
Měl jsem svého času Vectru a jezdil jsem na zimních BRIDGESTONE 175x70 R14. Byly dle mého názoru dost dobré, vyjel jsem kamkoli, i tam kde jiní neměli šanci. Nevím jestli to bylo hmotností auta a nebo lehkou nohou na plynu, ale auto jelo jak v čerstvém, tak zejména na uježděném sněhu bez problémů a to i když už byly pneu sjeté tak na 3 mm. Je ale fykt, že na letních to prostě v zimě na sněhu nešlo jezdit, takže ty zimní gumy mají něco do sebe. Nyní mám ASTRU a zimní jsem pořídil SEMPERIT 195x60 R15, tak jsem zvědavej na srovnání, až je nasadím a bude sníh :-) . V různých hodnoceních se Semperit ani moc nevyskytuje, tak uvidím až z vlastní zkušenosti. Napište jaké máte zkušenosti se značkou Semperit. Dík. -
"-- skrytý --" 06.10.04 14:41
« Re: TESTY PNEU
Ano, přesně tak - testy se musí brát s rezervou - je mnoho faktorů, které ovlivňují chování pneumatik...
Nicméně jako vodítko při rozhodování jaké pneu to trochu poslouží - nejlepší jsou pak vlastní zkušenosti, ovšem takové, které můžete porovnat! Člověk, který na Felicii neměl nikdy nic jiného než Barum (nebo jinou značku), nemůže vyvodit závěr, že Barum je nejlepší! Na druhou stranu má každý člověk jiné požadavky... -
« Re: Re: Barum Polaris 2 a prijatelna nahrada do 2000 KC.
ja mam ale aj taky pocit, ze vsetky tie testy stoja za *. Marketingovy tah a ohlupnutie zakaznika.Kym ten test nieje robeny na Vasom aute, tak vobec neviete, ktora guma bude pre Vas ta naj. Raz je napr. M3 prva, potom ale 6, inde 3. Kazdy to hodnoti inak. Je velky rodiel , ci guma bola testovana na aute s 1200 kilami ci na 1400 kilovom aute, predny ci zadny nahon, 4-kolka. Tiez zalezi, ako je ta vaha auta rozlozena. -
« Re: Barum Polaris 2 a prijatelna nahrada do 2000 KC.
Měl jsem zimáky SAVA Eskimo2 a byly super. Teď mám Firestone FW 930 a jsou podstatně horší. Auto se chová podivně zejména na mokré vozovce a v rozježděném sněhu. Na ujetém sněhu jsou velmi dobré, ale kvalit SAVY nedosahují ani náhodou. Polaris je prý dobrá volba.
Paje -
"-- skrytý --" 04.10.04 21:20
« news
Nový test AUTOZEITUNG (zimní pneu 205/55 R16)
1) Dunlop SP WinterSport M3 ***
2) Pirelli Winter Sottozero **
3) Toyo Snowprox S950 **
Dle mého názoru kapánek rozporuplný co se týká výsledného hodnocení v závislosti na naměřených hodnotách!
to pprochi> Michelin PA2 jsou určitě dobrou volbou, jenom ta cena... -
« Re: Re: Re: ad zimní TOYO
Pro výběr zimních pneu, je nutné promyslet jejich použití:
u mne jet na hory znamená ujet nejčastěji cca 80% po mokré či suché dálnici a zbytek do hor po sněhu, proto mne zajímá malá hlučnost, malé opotřebení, vyšší rychlostní index (mám sporťáka), pak zákonitě musí mít horší vlastnosti na sněhu (mám v kufru řetězy, ale zatím jsem je nepotřeboval :-! ). Proto jsem zvolil TOYO 175/70R14 (doporučení výrobce, aby tam šly řetězy) a jsem spokojen, zatím jsem se všude vyhrabal a nebyl problém v 15cm nového mokrého sněhu na uklouzaném podkladu kolem 0°C, což nejvíce klouže.
Horal, který jezdí 90% na sněhu určitě zvolí co nejlepší vlastnosti na sněhu, ale zákonitě budou hlučnější a více se opotřebovávat... -
"-- skrytý --" 03.10.04 14:53
« Re: NÍZKÁ HLUČNOST
Všeobecně lze rozdělit pneu asi do dvou kategorií dle preference:
1) kladen důraz na ekonomičnost, tedy malé opotřebení, nízkou hlučnost a cenu
2) kladen důraz na jízdní vlastnosti v extrémních podmínkách, kde se přehlíží i o trochu vyšší hlučnost, opotřebení, cena...
Skloubit tyto dvě odlišné vlastnosti je velmi těžké a prakticky žádnou takovou pneumatiku neznám! Možná se o to snaží právě Michelin (vyjma ceny), ale názory se na toto dost různí! Doporučuji tedy vybírat pneumatiky nejprve dle kritéria ceny a poté podle toho, co přesně preferujete (jízdní vlastnosti na různém povrchu, hlučnost, opotřebení, ...)!
165/70 R13 v "rozumné" ceně do cca 1500Kč bych doporučil Firestone nebo Semperit, oboje ale nejsou zrovna nejtišší! V ceně do 2000Kč pak určitě Bridge LM18, Conti 780, Dunlop M3, Goodyear UG6, Pirelli Snowcontrol. Cena nad 2000Kč je dle mého názoru v tomto rozměru nerozum.
Ad hlučnost > všeobecně je charakteristická pro směrové pneumatiky, úspěšně se jí snaží snížit někteří výrobci uzavřením vnějšími drážkami, případně asymetrickou konstrukcí dezénu, ale i tak se může stát, že na některém voze je hlučnost vyšší, než na jiném...