Pneumatiky
« Re: 185/60 na Fabii
Tak jsem včera konečně přezul na letní pneu. Koupil jsem Continental Premium Contact 185/60/R14. (Přešel jsem z rozměru 165/70/R14 - Fabia Combi 47kW). A musím říct, že to vypadá dobře.
Po cca 300 km jsem je sice ještě pořádně neprotáhl (prvních cca 500 km se snažím jezdit v klídečku - "zajíždím :-) " - možná byste někdo mohl napsat o tom zda to má smysl popř. kolik km je vhodné jezdit na "3/4 plynu").
Mé první pocity: Pneumatiky jsou kapánek hlučnější než jsem byl zvyklý, ale po zajetí se to možná zlepší. Auto se chová jistěji v zatáčkách, ale jak jsem již zmínil žádnou "zběsilost" jsem nezkoušel. Po dálnici jsem jel jen cca 20 km na mokru a vypadá to dobře - což přičítám zejména šíři pneumatiky - chce to ale najet alespoň 100-200 km abych mohl napsat něco relevantnějšího.
Byl jsem zvědav zda zaznamenám změnu v akceleraci při předjíždění. Naštěstí vše zůstalo při starém :-) . A abych to vzal i z opačné strany, při brzdění je auto klidnější a mám pocit jako bych namontoval nové brzdy (myslím to pozitivně).
Abych to shrnul: zatím jsem nenašel žádné závažnější nedostatky, a jednoznačně převažují pozitivní pocity (jezdil jsem Barum Brilantis 165/70/R14 se kterými jsem moc spokojený nebyl - nevím zda byl hlavním problémem úzký rozměr nebo kvalita směsi pneumatiky - spíš si však myslím, že to bylo směsí - na zimních BFGOODRICH jsem byl spokojen, i když na dálnici ve 160 km/h jsem plaval jako Mark Spitz (7 zlatých olympijských medailí v plavání z Mnichova 1972 >:D )). Více napíšu po najetí cca 1000 - 2000 km. -
"-- skrytý --" 13.04.05 17:42
« Barum nebo Conti
Zdar! Chtel bych slyset vase nazory na
BARUM BRAVURIS
CONTI PREMIUM CONTACT 2,
eventuelne jine pro rozmer 205/60 R15 na slusnou i sportovni jizdu.
Bravuris jsou o 1/3 levnejsi, takze se daji pripadne menit o neco drive, ale zase jezdim sportovne...je mezi nimi znatelny rozdil? -
"-- skrytý --" 13.04.05 08:06
« Vyhledání pneu
Nevíte někdo náhodou jestli je na internetu někde možnost vyhledání kde bych zadal rozměr pneu a mě by to vyhledalo auta na který se tenhle konkrétní rozměr osazuje? Vím, že se dá vyhledávat na internetových stránkách když zadám konkrétní auto a mě to najde rozměry pneu který jsou pro toto auto možný osadit, ale já bych to potřeboval vyhledat opačně. -
« Letni pneu na Fabii
Koupil jsem si nove letni pneu Dunlop Sport01 185/60/R14. Mam 1,4 16V 55kW. Na zimu pouzivam Wintersport M3 se kterymi jsem uz 2 sezony moc spokojen. Letni Klebery Viaxer jsem sjel a v pneuservisu mi doporucili Sport01. Vahal jsem mezi temi a Continental EcoContact 3 za stejnou cenu, ale trochu rozhodla spokojenost se zimnimi tak jsem nakonec dal letnimu Dunlopu prednost. Chtel bych se zeptat jestli s nimi mate dobre zkusenosti. Prednost ma pro mne jizdni vlastnosti za sucha/mokra a jak drzi. To jestli vydrzi 35 nebo 50000 km neni rozhodujici. Za tech par tydnu co bylo jen sucho jsem zaznamenal ze jsou velmi tiche. Sezona teprve zacina tak jsem jeste nemel moc moznosti s nimi nekam vyjet. Pokud to situace dovoluje jezdim spise sportovneji, rad si uziju v horach serpetiny nebo upravene okresky. Na dalnici jen prilezitostne a tam ustalim a jezdim okolo 160.
Dik za info. -
"-- skrytý --" 08.04.05 15:13
« RE: reakce
Mitsi danému oboru docela rozumí - dbejte určitě jeho rad!
Chtěl bych jenom doplnit, že vlastnosti pneu ovlivňuje kromě rozměru a vozu (a jeho výkonu) také na jaký ráfek (rozměr/hmotnost) pneumatiky obujete, v neposlední řadě také výrobce často inovuje použitou směs, (tzn.pneu s rozdílným ročníkem mohou mít rozdílné jízdní vlastnosti)...
Testy pneumatik odbor.časopisů jsou pouze vodítkem na trhu pneumatik a nedá se podle nich úplně rozhodovat (každý test je naprosto unikátní).
ad MICHELIN - všeobecně preferuje u většiny modelů pneumatik nízké opotřebení na úkor jízdních vlastností (především mokro).
ad BRIDGESTONE RE720 - testoval jsem v rozměru 205/45 R16 V, na vodě za všech okolností vynikající, skvělá přilnavost na suchu, krátká brzdná dráha, jinak výrazně hlučné a málo vydrží
ad PIRELLI P6/P7 - ve své kategorii patří mezi to nejlepší, co se dá pořídit, opotřebení je naopak trochu vyšší -
"-- skrytý --" 07.04.05 11:12
shark: S Michelinkama nemam zkusenost, s Conti jo, s CPC, najeto 62tis, ted je budu za kratko menit za novy typ CPC2, takze mi vseho vsudy najedou 64tis km, coz me velmi potesilo. (urcite v tom sve dela i fakt, ze to mam na lehkem presne tunovem aute). Neni to guma cilena do eko segmentu, auto s nima velmi dobre sedi i pri rozumnem zavodeni v zatackach, ale nepodlehni naopak dojmu, ze je to superzavodni pneu, to uz pochopitelne ne. :-) Ja jsem s ni byl maximalne spokojeny a jsou i za velmi priznive ceny kolem 2500kc/kus. -
"-- skrytý --" 06.04.05 19:04
« Conti vs Dunlop
Každý výrobce má gumy, které dlouho vydrží (protože jsou z tvrdšího materiálu), a jiné, které se rychleji sjedou, ale (snad) lépe drží na silnici.
Záleží na tom na co si člověk pneumatiky vybírá - aby mu dlouho vydržely, nebo aby ho držely na silnici při divočejší jízdě.
Každá pneumatika je kompromis mezi různými požadavky, proto má každý výrobce v jednom rozměru několik různých typů pneumatik.
Souhlasím s Mitsim, že Michelin, Continental i Dunlop umí vyrobit výborné pneumatiky. Dunlop se sám stylizuje do sportovnějšího ducha, zatímco Michelin rád zdůrazňuje jak dlouho jeho pneu vydrží.
Ovšem Michelin, který dlouho vydrží, zase rád klouže na mokrém podkladu. Tak si vyberte čemu dáváte přednost. -
"-- skrytý --" 06.04.05 15:21
« Re: Re: Re: Re: 185/60 na Fabii
To shark: (cit.) "Souhlasíš s touto doměnkou, nebo se nabízejí pneumatiky zcela odlišných vlastností i v rámci jedné obchodní značky?"
- Ano, s tím rozhodně souhlasím! Prostě od "trakaře" až po "kosmickou loď ".
- Víš, gumy jsou obrovskou sázkou do loterie a jestli vyhovují Tvému vozu a Tvému stylu jízdy, to se dozvíš, až když na nich začneš jezdit, tj. tu event. chybu už jsi udělal.
Např. zrovna vloni jsem přezouval 2x letní, 2x zimní gumy (na soukromém i služebním voze) a 1x celoroční (na druhém soukromém voze). V prvních dvou případech jsem vybíral vyloženě podle výsledků testů, přičemž cena vůbec nerozhodovala, a min. 2x jsem se silně sekl a ani ve zbývajících 2 případech nejsem z výsledku svého výběru příliš odvázán.
Naopak v posledním případě byla stanovena pouze 2 kritéria: "celoročnost" a cena. Jenže tady jsem z výsledku přímo nadšen - i kdyby nebylo té nízké ceny! Říká Ti něco Tigar TG621? Mně to donedávna také vůbec nic neříkalo. Ale teď už vím, že "univerzální guma" opravdu existuje: až na "grip" ve vrstvě sněhu a rychlý úbytek vzorku jí totiž nic nechybí.
A teď se v tom vyznej...