Pneumatiky
« vyplatí se výdaj za zimní obutí?
Mám Formana s tuningem (55 kW), vpředu gumy 185/70-13 Barum OR 54 a vzadu Matador MP7. Jezdím dost ostře, chalupu mám na horách a úplně to stačí. Vedení vozu dobré, zatáčí dobře. Nezapadnu, vždycky vyjedu, stačí trochu šikovnosti a citu. A kde to už nejde, nasadím řetězy. Nemám zásadní námitky proti zimním gumám. Kdybych měl dost peněz, jistě bych si je pořídil, mohl bych jet ještě razantněji nebo stejně, ale s větší mírou bezpečí, to je pravda. Ale není to absolutní nezbytnost. Výdaj je to opravdu velký. A mít dost peněz, neměl bych zas sedmiletého Formana z bazaru, že. -
"-- skrytý --" 15.12.98 11:56
« Re: Zimní obutí
Jelikož se mi na auto nechtělo kupovat nové zimní pneumatiky (finanční náročnost) nechal jsem si na plechový disky nazout protektory. Asi si myslíte, že nejsou nic moc, ale mě pomohly báječně. Jeden protektor stál kolem 600,- Kč, kdežto nová zimní pneu by mě přišla na min. 1500 - 2000 Kč. Tyhle protektory jsou otestovány až na rychlost 190 km/h, ale radši to s nima nezkouším. Když napadl sních, tak jsem byl v pohodě. Na letních (205/55 x 15) jsem na sněhu nemohl odject ani po tankování od pumpy. -
« Re: Zimní obutí
Sam jezdim jiz dva roky na GoodYear UG5 a jsem s nimi moc spokojenej. Myslim, ale ze neni tolik dulezite jakou zimni gumu, jako mit ji (samozrejmne s dostatecnym vzorkem). Rozdil mezi lepsi a horsi zimni neni nikdy tak velky jako mezi zimni a letni. Avotode. -
« Re: Zimní obutí
Takže tak jak se tu vajedřuje nějaký anonym, že zimní gumy jsou k ničemu, tak může mluvit jenom člověk který v životě nepřezul na zimní a nepoznal ten rozdíl. Osobně jsem poprvé přezul na zimní pneu před 4 lety a od té doby odmítám jezdit v zimě s auty, které nemají zimní gumy. Poslední příklad z tohoto víkendu, jel jsem na Praděd s dlouhou felícií na zimních Dunlopech a před Bruntálem na mokré cestě kolem mě přefičeli frajeři v oktávce a v mazdě. Jenže ouha, z aBruntálem skončil posyp a byl už jen uježděný sníh, takže jsem je spokojeně předjel, protože najednou pro ně byla rychlost 40km/h kritická.
Ještě na okraj ti lidi, kteří mají elektrony a nekoupí si ocelové disky k zimním pneu si je docela dobře ničí, sůl jim zrovna moc neprospívá -
« Barum - spokojenost
Na zimu mám na Escorta Combi Barum OR54 175/70 R13 a jsem s nimi velmi spokojený. Když jsem je v pneuservisu kupoval, tak mě furt strašili, že jsou hlučné a cpali mi Dunlopky. Ale musím říct, že se s nimi jezdí velice dobře a hlučné vůbec nejsou. Navíc oproti Dunlopkám apod. je tu také významná finanční úspora. Zdraví Dan -
« Barum Polaris
Mám Polarisy na Feldě už druhou zimu a jsou výborný, taky téměř nejsou slyšet. Osobně bych zakázal jízdu na sněhu/ledu s letníma gumama (alespoň univerzály). Ta auta jsou velmi nebezpečná. Kdo na to nemá, ať jezdí vlakem nebo sedí doma. Měl jsem letní gumy jednu zimu (naštěstí krátkou) na feldě - už nikdy více. Auto je naprosto neovladatelný a vůbec nebrzdí.
Wintersport M2 stejného rozměru (Passat), sub
jektivně auto sedí dobře v zatáčkách a při přímé
jízdě je také jisté, možná to je v pneumatikách