Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
Marcelino 26.06.05 15:49
« Re: Re: PIRELLI P6
hmm, aky mate nazor na pneu AVON - kedze som si nedavno kupil novy Swift -ale tu lacnejsiu verziu v 14" kolami a chcel by som predsa len podstatne lepsie vyzerajuce auto s 15", tak uvazujem o kupe 15" diskov na leto (pneu 185/60) a tie 14" by som nechal na zimu :-!
inac tie 14" maju obute pneu Continental 165/70 (presny typ si nepamatam a utekat koli tomu do garaze sa mi nechce :*) )- ma s nimi niekto skusenosti? -
"-- skrytý --" 17.06.05 07:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A True Story...
centsm: Ano, používání dusíku v kamionové přepravě je už hodně rozšířené. Jenže kolik ta guma musí vydržet (?!): napřed po mnoha desítkách tisíc km první prořezání, pak třeba i druhé, následně min. jedno, ale spíše více protektorování, a jsme na několika stech tisíc km životnostnosti jedné kostry! Tohle se přece s pneumatikou na běžném osobním voze nedá srovnávat!
Ace2: Já tedy nevím, ale za posledních cca 20 let, co používám bezdušové pneumatiky, tak musím s příchodem zimy přifukovat (jak klesá vnější teplota) a na jaře zase upouštět (jak stoupá teplota). Třebaže foukám pouhým vzduchem, nic mi neubývá. A když už náhodou ubývá, tak mám prostě defekt a nebo špatný ventilek (obvykle dojde k jeho poškození při přezouvání), takže je to stejně nutné nutné řešit opravou, nikoli foukáním dusíkem. Kromě toho jsem nucen přizpůsobovat huštění podmínkám (je rozdíl, jestli pojedu příštích několik set km sám, nebo v 7 lidech a navíc se zavazadly) a předpokládáným rychlostem jízdy (to, co je dobré na cestu do Francie, příliš nevyhovuje pro ježdění po Praze). Kam bych přišel, kdybych měl hustit dusíkem, když žádný efekt stejně necítím!
Pravda, toho menšího zahřívání (a tím i menšího nárůstu tlaku v) pneu při dynamické jízdě pod velkým zatížením jsem si rovněž všiml (viz příspěvek centsm), ale přičítal jsem ho menší tepelné roztažnosti dusíku. Takže jsou v zásadě dvě možnosti: buď to opravdu není "jen dusík" (jak píše ace2), nebo (vycházím-li z poučení Marcelina) je to "něco mezi nebem a zemí"... -
"-- skrytý --" 16.06.05 21:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A True Story...
Mitsi: žádné reklamní řeči! Nechtěl jsem se zapojovat, protože jsem tady nad věcí, ale někoho nemohu nechat v nevědomosti! Plnění dusíkem má význam pouze u větších rozměrů pneu. U osobáků má význam, jen je-li dusík zdarma, protože jeho nepatrný účinek nevyrovná cenu. Stejně jako "V Power racing" ve Škodě Tudor. Ale čím větší rozměr pneu (větší množství plynu, horší podmínky těsnění a zatížení, vyšší cena a proběh km), tím také větší účinek dusíku díky nulové oxidaci gumy a větším molekulám. Velké pneu se mnohem častěji protektorují a proto nemohou být zteřelé (tady by nepomohl vysušený vzduch). Nevím proč, ale pneu plněné dusíkem mají za provozu nižší teplotu.
Praktický příklad, který jsem tu možná v minulosti uváděl: Máme na stroji namontováno 18 ks pneu 10x24, které jsou zatíženy asi na 110% (nelze technicky řešit jinak). Jsou bez dezénu, pomaluběžné a pracují v běžné teplotě. Při plnění vzduchem jsme jich ročně dělali asi 12-15. Docházelo k separaci vložek od kompaktu, neustále unikal vzduch, praskaly patky. Celý problém se řešil několik let ve vývoji v Matadoru, ale bezúspěšně. Náhrada Matadoru Michelinkami nepomohla, byla jen 4x dražší. Po foukání dusíkem děláme tak 3 do roka a to většinou proto, že si nikdo nevšimne, že je guma poloprázdná a už nevydrží zatížení.
Na osobáku mám samozřejmě dusík, abych nemusel tak často kontrolovat tlak (stačí tak 4x do roka), jiný význam to podle mě nemá. Subjektivně se dusík zdá být měkčí, ale netroufám si tvrdit, zda by se to vůbec dalo metrologicky změřit.
Pro ty, co chtějí kritizovat můj názor: nemám teoretické vzdělání v gumárenském průmyslu, vycházím z praxe v průmyslu a kamionové dopravě, a uznávám, že v jiných podmínkách může být praxe jiná. Pro někoho jen pocit, že je to jiné, může mít neocenitelný význam. -
"-- skrytý --" 15.06.05 13:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A True Story...
Pravda, na tu hořlavost jsem zapomněl. S odlučovači vlhkosti ("suchý vzduch") je to rovněž pravda, ovšem jen v podmínkách průmyslových provozů, tj. v daném případě v hangáru (a to ještě dobře vybaveném): na letištní ploše "z baňky" už bude opravdu jednodušší použít spíše bombu s dusíkem... Pokud jde o tepelnou roztažnost, tak tam si opravdu nejsem jistý, že je stejná, jak tvrdíš Ty. Ovšem extra to studovat nehodlám (na to nemám čas a dostatečně pádné důvody), to Ti spíš budu rovnou věřit (třabaže nerad...).
V zásadě se však shodneme: použití dusíku pro plnění autopneu je zbytečný luxus s výrazným placebo efektem a firma Linde vydělá něco navíc! -
Marcelino 15.06.05 12:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: A True Story...
to Miro: o takom teste neviem
to Mitsi: ta vlkost sa da odstranit pouzitim "sucheho" vzduchu (bezne pouzivany v priemyselnej technike), nie je nutny dusik. No a teplotna roztaznost dusika a kyslika je rovnaka! Nastuduj si fyziku. A u lietadiel je problem skorej horlavost kyslika pri zahriatej pneumatike, preto sa pneumatiky lietadiel plnia dusikom :!: -
"-- skrytý --" 15.06.05 10:33
« Re: Re: Re: Re: A True Story...
V "atmosférickém" vzduchu je 78% dusíku. Dusík, jako inertní plyn, má mj. tu vlastnost, že jeho tepelná roztažnost je mnohem nižší, než u "zbytkových" složek "atmosféry". Kromě toho guma naplněná dusíkem neobsahuje atmosférickou vlhkost. A právě toto jsou dva klíčové faktory, kvůli kterým se gumy letadel musejí foukat dusíkem: "nahoře" je běžně mínus 60 st. C, "dole" po přistání se guma ohřeje na hodně přes 100 st. C, kondenzace a mrznutí vlhkosti uvnitř gumy poškozuje především vnitřní stranu ráfku z hliníkové slitiny, která pak oxiduje a tím ztrácí pevnost. Ale tohle nás u běžného osobního automobilu asi příliš nezajímá, nebo snad ano? -
Marcelino 15.06.05 10:15
« Re: Re: Re: A True Story...
hmm, tak vlastnosti stlaceneho vzduchu a stlaceneho dusika (tepelne a ine) su takmer identicke - vzduch obsahuje takmer 80%dusika. Takze jedine co moze byt zmysluplna vyhoda plnenia dusikom, je ze vzduch osahuje aj kyslik, ktory sposobuje oxidaciu gumy pneumatiky :idea: , ale kedze za 3 roky pneu aj tak vymenis, pretoze su ojazdene, tak taketo zvysovanie trvanlivosti nema zmysel :roll: , a teda predpokladam, ze sa jedna ciste o reklamny tah pneuservisov a spol. - neverim, ze niekto pozna rozdiel medzi "vzduchom" nahustenymi pneu a "dusikom" nahustenymi - ak si niekto mysli, ze ano, tak sa skorej jedna o "placebo" efekt... 8) -
"-- skrytý --" 14.06.05 09:45
« Re: Re: A True Story...
Jestli jsem tomu dobře porozuměl, tak pojistný šroub na kole má být co nejblíže ventilku - je to tak?
- Rozhodně to není nutné, jde spíše o úzus: pečlivý mechanik to tak prostě udělá. Je to asi stejné, jako když mechanik před spuštěním vozu z heveru nestaví všechna kola ventilkem nahoru, aby při nasazování poklic (kola se utahují, až když auto "stojí na svých") neměl potíže s jejich správným a přesným nastavením vůči ventilkům "na střed díry".
Ještě mi to vysvětlete s tím huštěním dusíkem, pokud se dusíkem nahustí na "studenou hodnotu" tlak se za jízdy sníží???
- To rozhodně ne. Jen se prostě "jízdou nezvýší dostatečně". Dostatečně na to, s jakou hodnotou počítal výrobce vozu při určování hodnot "studeného huštění" (jiné se nepoužívají) za podmínky využití komprimovaného vzduchu. Pokud se už dnes tak hojně používá dusík, měl by výrobce také uvádět dvojí hodnoty: pro huštění vzduchem (standard) a pro huštění dusíkem (preminum). Ale kdo to tak dělá? Osobně jsem se ješně nikdy s "dvojím předpisem" nesetkal.
PS: Ostatně to by pak lidé třeba zjistili, že mezi huštěním vzduchem a dusíkem není z hlediska uživatele osobního vozu žádný rozdíl a nebyli ochotni za to zbytečně platit. Ono totiž auto není letadlo: tam je huštění dusíkem z řady dobrých důvodů už dávno povinné a nahuštění jedné pneu vyjde na cca 30 USD!

apropo, uz sa to tu urcite preberalo, len to neviem najst - ako je to s presnostou rychlomera a pocitadla km, ak prezujem napr. spomenute 14"165/70 za 15" 185/60 :?: :*)
ozaj, a co tak poradit aj disky - na Swifte su "4-dierove"... :D