Pneumatiky
« Nápad (idea)
jirka_> Až teď mě něco trklo. Mezi pneu 205/50 a 195/50R15 je malý rozdíl ve velikosti, ale citelný v ceně. Je to věcí marketingu, protože pneu 195/50R15 je na levnější vozy, než 205/50R15. Jsem si jist (i když nemám ceník), že PremiumContact v tomto rozměru nad 3.000Kč nepůjde (a když, tak o kačky). -
« Re: Pneu
mas urcite pravdu...
...ale vzhledem k tomu, ze se mi podarilo my Mondeo jeste tejden pred vanocema "trochu" tuknout na predek...(jeste neni ani uplne opraveny-v barve = oprava cca 25tis.)...tak nejsem zrovna moc pri penezich (mj.to Mondeo taky neni ani nejnovejsi '93-jenom 1.6 16V)...
tim chci naznacit, ze kdybych ty penize na ContiPremiumContact mel, tak si je urcite koupim...vim, ze jsou dost dobry (slysel jsem zatim na ne jenom chvalu)...ale prachy proste nejsou (jeste k tomu sem tedka na debilni civilce=max3.500Kc/mes)...tak budu muset vybrat nejaky nejlepsi pneu z tech "levnejsich"...na starejch sjetejch Michelinach (uz jenom 2mm) se mi uz nechce moc riskovat (nemuzu si dovolit dalsi bouracku:(... -
« Re: Pneu
Není až tak důležité, jak rychle na nich pojedeš. Důležitější je přilnavost a ta s rychlostním koef. přímo souvisí.
Pro příklad: Tvá oblíbená zatáčka, kterou znáš po slepu jde zajet na Bravurách H 90kou, na PremiumContactech W cca 111kou možná i rychleji.
Neporadím Ti, jaké levné gumy jsou dobré, protože o žádných nevím. Ze zkušenosti ale můžu říct, že na mém bývalém Senatorovi byly Michelin Piloty HX W a když jsem tam pak koupil Klebery V, tak to byl skok k horšímu, jak sviňa. Totéž Bravury.
NEZNÁM levné pneu, které by uspokojily mé nároky na přilnavost a tichost. Dobrá pneu se pozná na mokru. PremiumContact na vlhkém i mokrém asfaltu držel jako přibitý (tak 2x líp jak Bravura). -
"-- skrytý --" 15.02.01 07:14
« Re: Firestone FW930
souhlas, pneumatika je velmi dobrá, ale díky měkké směsi se sjíždí více. Octávkové origoše Conti... jsem sjel za 15kkm, teď velmi "špekuluji" nad tím co přezuji na léto. Budu přezouvat už velmi, velmi brzo... sakra to je ale zima (běžky jsem vůbec nevytáhl). čau LN -
« Pneu
vinnc> www.adac.de, AutoTip, AutomotoaSport, www.tyres-online.co.uk/tyretest/tests.as… />
Ještě maličkost. Na pneu ze společnosti Barum Continental je záruka na poškození. Rozsekáte je a dají vám novou (v závislosti na sjetí).
jirka_> Jednoznačně ContiPremiumContact. Za ně dám ruku do ohně. Jedniné pneu, které je o píď překonaly jsou Dunlop SP Sport 9000 a ty budou určitě dražší. Ja bych neváhal. Měl jsem je v 205/55R16W a nebyly slyšet, držely super a na mokru rovněž.
K Nokianům asi toto. Nejsou určitě špatné, ale je to druhá liga. Na narážky typu že Continental produkuje taky špatné pneu mám toto: EcoContact je * a dává se na pomalé auta. Nechtějte po něm, aby držel. On má pouze vydržet. -
« letni pneu?
a kdyz uz jsem u tech pneu, chtel bych Vas pozadat o radu na letni pneu:
1) rozmer 205/50 R15 (na alu 7Jx15)(V-210)
2) rad bych za co nejmene penez
3) vzor dezenu urcite do V - mam prozatim zkusenost s Michelin Pilot 195/60 R15 V a Barum Bravura 195/60 R15 H (na vode uz jsem se parkrat malem vysekal)
4) uvazuju o Firestone Firehawk SZ40, ale nelibi se mi moc ta cena 3.500Kc s DPH/kus...jinak vlastnosti jsou asi OK:)...blizsi info na: [odkaz]
5) nevedeli byste o nejakych podobne dobrych pneu, ale za nizsi cenu (kamarad mi doporucoval Hankook K-102 asi za nejakych 3.000Kc s DPH/ks... [odkaz] ale myslim si, ze to asi nebude ta nejlepsi volba:(...a ani ta cena neni zrovna moc prehnane nizka... -
« Firestone FW930
nevim, jestli jsem uz v teto sekci neco o techto pneu psal-nicmene moje zkusenosti
(najeto cca 15tis.km 175/70R13-Escort a cca 5tis.km 195/60R14-Mondeo):
1) perfektni na vode-klasicky design do V (neexistuje zadne vyboceni ze zvoleneho smeru, drzi-jako pribite:)
2) velmi dobre na snehu (jednou se mi stalo v cca 140km/h: na 2-pruhove silnici jsem predjizdel nejakyho maniaka a najednou na pulce myho pruhu byl snih...auto sedelo perfektne i kdyz kazde 2kola jely po jinem povrchu i v tak velke rychlosti)
3) velmi dobre na ledu (ale i presto je lepsi jezdit opatrne:)
4) velmi dobre na suchu (na druhou stranu se ale docela dost rychle sjizdeji-diky dost mekke smesi)
5) domnivam se, ze byste jen velmi tezko hledali konkurencni pneu v lepsi kvalite za stejnou cenu (195/60 R14...2.500 s DPH/ks)
...
nicmene pokud bych si mel vybrat nejlepsi zimni pneu (nezavisle na cene), asi bych koupil UG6 nebo TS790:) -
Saab 13.02.01 15:22
« Re: Běžnej provoz
Já Nokiany NRW mám (165/80 R13) a jsem s nima velmi spokojen. Z jejich vlastností nemusíš mít strach, protože jsou navrženy speciálně pro provoz ve střední Evropě. Na severu mají jiné typy. Jinak v tom testu byli tyto Nokiany NRW lepší v ovladatelnosti na mokru, podélném aquaplaningu a brzdné dráze na suchu lepší než novinka od GoodYearu, typ UltraGrip 6. Test je v AMS 12/2000. Jestli chceš můžu test nascanovat ať si to můžeš v klidu pročíst. Tyto Nokiany nejsou absolutní špičkou (jsou víc než 2 roky staré), ale i tak jsou v některých ohledech lepší než absolutní novinky, na běžný provoz dostačující. Z vlastních zkušeností můžu říct, že i při prudších průjezdech zatáčkou (suchou i mokrou) drží perfektně stopu, kdykoliv mě totiž nějaký rádoby závodník dojede na rovince, tak mu v zatáčce vždy zmizím. Zkoušel jsem i prudké rozjezdy na ledu pokrytým uježděným sněhem a rozjezd byl svižný a ani přes všechny ty průhraby auto nezměnilo směr, UltraGrip 6 jsem nikdy nezkoušel, takže je nemůžu osobně srovnat. -
« Re: Matador ?
Tuto zimu ich mam obute. Aj ked bolo snehu pomenej, tak som ich mohol dost dobre vyskusat. Mam ich obute na Felde. Su tiche, auto je akoby oproti letnym gumam pohodlnejsie - take meksie. Na snehu dobre drzia, aj na vode sa chovaju velmi dobre. Som s nimi spokojny - dobra kupa.

...kdyz to vezmu ciste vypoctem (doufam, ze sem se nikde neseknul:), tak idealni-spravna velikost v 15" rozmeru je asi 195/55
195/55R15 - polomer 297,8
195/60R15 - polomer 307,5 (+3,26%)
205/50R15 - polomer 293,0 (-1,61%)
195/50R15 - polomer 288,0 (-3,29%)
tedka mam obuty zimni 14" plechy na 195/60 coz vychazi na:
195/60R14 - polomer 294,8 (-1,01%)
subjektivne mi ale prijde, ze by auto sneslo vetsi kola, protoze motor jede ve vyssich otackach...zase na druhou stranu tam asi nemuzu obou nejaky 225/xx, protoze by mi to zrejme neutahnul motor:(
nicmene verim, ze je v sirkach/vyskach pneu jista tolerance, co do pouziti na urcitej typ auta, ale ja bych asi ty 195/50R15 daval spis na Escorta...co ty na to?