Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 26.09.05 20:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
to Mitsi:No me vomeje :-) Ja prave naopak koukal na vysledky testu a prave jsem se rozmyslel mezi P7 a Bridgestone Potenza RE 720 :!: A jak tu ctu tak asi nejsou nic moc, tak fakt uz nevim dle. ceho se ridit.Ted mam na aute Continental sport contact2 a zda se mi ze moc nevydrzeli.Mam na nich nejeto cca.35000km a jsem tak 1,5mm nad kontrolnimi ploskami proto uvazuji o zmene a "slibuju" si od techto dvou typu vetsi kilometrovou trvanlivost. -
"-- skrytý --" 26.09.05 18:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
"... kdy jsem kupoval několik sad pneumatik na mnou provozovaná vozidla podle výsledků testů, např. Pirelli P7, Bridgestone RE720, Goodyear Ultra Grip 6, Michelin Primacy, Continental Premium Contact, ... "
No já jako součást výběru zimních pneu koukám i na tvar dezénu a pokud se mi zdá některý rys podezřelý či nelogický, tak se radší podívam po pneu, která mi dává větší smysl. Ne že bych byl nějaký odborník přes pneumatiky, nebo že bych si myslel, že si v hlavě odsimuluji chování pneumatiky na sněhu. Jenomže když se mi zdá, že se pneumatika s daným vzorkem nemá do boku o co opřít, tak ji prostě nevyberu, A tohle je případ UG6. Věřím, že v přímém směru měla famózní záběr, ale do stran to klouzat prostě muselo.
Smutné je, že z testů to mnohdy vyčíst nejde, protože testovací jezdci jsou schopni jet tak, jak já nikdy nepojedu - dokážou obejít slabiny a využít předností dané gumy. Na rozdíl od nich já potřebuji pneumatiku, která bude celkově dobře vyvážená, protože řízený smyk a podobné vylomeniny nejsou nic, co by mě lákalo. -
"-- skrytý --" 26.09.05 17:59
« Re: pneu-novinky RUN FLAT zima 2005
e-pneu: Nemáte náhodou k dispozici informaci o kolik jsou runflat pneu těžší než standardní provedení? Zajímá mě to jen pro zajímavost, takže by mě potěšilo uvedení informace k libovolnému běžnému rozměru, třeba 195/65R15. -
Marcelino 26.09.05 00:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Hmm, mas pravdu, niet nad osobnu skusenost...
ale zaujal ma vyvoj vysledkov testov a tvar dezenu: napr. Goodyear Ultra grip 6 vs. 7 a Continental TS 780 vs. 800:
zatial co v testoch v 2004 kraloval TS 780 a aj uzivatelia tieto continentalky len chvalia tak novinka TS800 vzbudzuje u mna rozpaky - v teste 2005 "prepadol" a dezen ma dost podobny neuspesnemu Goodyear UG6, ktory v testoch 2004 "prepadol" a tiez uzivatelia na dost nadavaju...
... a naopak novinka Goodyear UG7 v teste 2005 slavila uspech, ale dezen pripomina skor kombinaciu, alebo prerobenu neuspesnu UG6 smerom k obrazu uspesnej TS780-ke :idea:
ale vzhladom na to , ze to boli testy v 2004 na rozmer 14"165/70 a teraz to boli v 2005 na rozmer 14"175/65, tak to asi celkom nejde porovnavat 8-s
...ale pravdepodobne vsadim na istotu a kupim minulorocny model Continentalu TS780 rozmeru 14"165/70 :idea: -
"-- skrytý --" 25.09.05 22:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Moje zkušenost je taková, že v podstatě jsem se vždy při volbě pneu podle testů seknul. V podstatě nejvíce jsem byl překvapen, když jsem střelil naslepo podle úplně zcestných kritérií typu "zimní gumy zadarmo k novému autu" nebo "nové gumy jen na jednu zimu". Proto bych jako první kritérium při rozhodování vyřadil cenu: především ta podle mého názoru v dnešní době nemá žádný vztah k reálným vlastnostem pneumatiky.
PS: Asi jsem divný, ale v průběhu posledních let, kdy jsem kupoval několik sad pneumatik na mnou provozovaná vozidla podle výsledků testů, např. Pirelli P7, Bridgestone RE720, Goodyear Ultra Grip 6, Michelin Primacy, Continental Premium Contact, jsem byl nejvíce nadšen zimními Avon CR75 a CR85 (snad jsem se nespletl v označení), třebaže nyní jezdím na Nokianech WR, a celoročními Tigar TG621 (vyrobeno v SČH - Vojvodině). Ano, málo vydrží, ale zato "podrží" a kus za méně než 40 Euro, no nekupte to... Zato soused na chatě má původní letní Micheliny na Fordu Mondeo přes 7 let. Je jimi nadšen, jelikož dospěl do stadia, kdy se už dále neopotřebovávají - prostě "zkameněly" (až bude potřebovat někde zabrzdit, tak nevím, nevím). Co je lepší...? -
"-- skrytý --" 25.09.05 21:55
« pneu-novinky RUN FLAT zima 2005
BRIDGESTONE Blizzak LM-22 RFT
CONTINENTAL WinterContact TS790 SSR
CONTINENTAL WinterContact TS810 Sport SSR
DUNLOP SP WinterSport M3 DSST
DUNLOP SP WinterSport M2 DSST
GOODYEAR Eagle Ultra Grip GW-3 EMT
MICHELIN Pilot Alpin 2 Zero Pressure
PIRELLI Winter 240/210 Snowsport Run Flat
PIRELLI Winter 240/210 Sottozero Run Flat -
Marcelino 25.09.05 21:26
« Re: Re: Re: Re: Re:
No tak tieto Continental si planujem kupit na zimu aj ja, akurat rozmer 14" 165/70 na moj Swift....
...no a potom budem mat celu zimu na premyslanie ci sa mi oplati predat moje letne Continental EcoCon3 14" 165/70 a zainvestovat do kupy 15" diskov a pneu 185/60, :roll: alebo to budu vyhodene peniaze a zostanem na tych uzkych 14"- kach (myslim, ze min. za dazda by mohli byt stavajuce 14"165/70-ky lepsie ako 15"185/60) -
"-- skrytý --" 25.09.05 19:50
« Re: Re: Re: Re:
Na Felicii jsem se zamiloval do Continentalu TS780 (165/70R13).
V rozměru 195/65R15 bych volil Dunlop 3D - zdá se, že oproti Dunlop M3 do dezénu přidali hrany,které zlepší směrové vedení, což byla jediná slabina, kterou na jsem na M3 našel.
V pneutestech se znažím voli testy tak, aby byla stejná či blízká šířka běhounu s mým rozměrem. Dávám přednost testům u kterých jsou výsledky měření (číslo + fyzikální jednotka) a nejen subjektivní hodnocení redaktorů. Pak si určím jaká kritéria jsou pro mě nejdůležitější, podle toho zvolím dvě nebo tři nejlepší pneu a z těch si vyberu podle ceny.
Např. pro mě není důležitý záběr na sněhu, ale aquaplaning, brzdná dráha na mokrém a směrové vedení vyjádřené příčným zrychlením a hluk. Některé pneu mají zcela jasně provedenou optimalizaci na záběr na sněhu, ale jejich boční vedení je propadák.
Když jsem vybíral naposledy, tak se do finále dostal Dunlop a Continental, dle ceny vyhrál Dunlop.
Jo a předem vyřazuji Pirelli, protože nevěřím v italskou výstupní kontrolu a technologickou kázeň. Jo já vím, že Pirelli, Alfa Romeo, Brembo, ... jsou skvělý značky. Jenomže aniž bych se na něco takového ptal, tak mi můj dodavatel pneu mezi řečí řekl: "Pirelli jsou skvělý, ale občas nejdou vyvážit". A přesně tohle naprosto odpovídá mým dosavadním zkušenostem s italskými výrobky. -
"-- skrytý --" 25.09.05 19:37
« Re: Re: Re: Re:
Pro jistou, ale stále velmi limitovanou extrapolaci výsledků testů platí toto pravidlo: pokud mne zajímá guma v netestovaném rozměru, tak se mohu orientovat výsledkem testu stejné gumy v nejbližším rozměru stejného profilového čísla (např. 185/65x14 je přirovnatelné je 195/65x15), případně ještě v kombinaci se stejnou rychlostní kategorií (tj. porovnávat "T" s "T", nikoli už ale s "H"). Vše ostatní je bohapustá spekulace!
Pokud Tě zajímají moje zkušenosti, nalistuj si mé starší příspěvky v této rubrice. -
pilotpilot 25.09.05 18:39
« Re: Re: Re:
Dost nepotěšitelné, v testech se stejná značka v různých rozměrech umístí jinak....podle čeho potom vybrat!?
Pár let jezdím služebně Fabii, a i předtím pneu maximálně 185/.. R14 ať u služeb nebo soukrom aut. Teď ale potřebuji zimní 195/60 R15, kterýžto rozměr js dosud nejezdil.
Na čem jezdíš ty, Mitsi, a vy ostatní? -
"-- skrytý --" 25.09.05 14:04
« Re: Re:
Michelin Alpin? Ani náhodou! Ale prý snad existují nějaké povedené rozměry (záleží, kde a z jaké směsi byly vyrobeny), jenže zjistit, které to jsou, je téměř nemožné. Proto také tak diametrálně odlišné výsledky v testech. Nebo snad kvůli ceně za inzerci v tom kterém časopise...?! -
"-- skrytý --" 16.09.05 16:18
« Bez nadpisu
Dunlop M3 v tomto rozměru jsem zvolil na ježdění po dálnicích a velkých silnicích - výborný odvod vody a břečky, celkově dobré vlastnosti za vyšších rychlostí na suchém i mokrém podkladu. V horách na husté břečce a sněhovém podkladu mě trochu překvapilo slabší boční vedení. Do hor bych volil asi Continental, na dálnice a větší obvykle udržované silnice bych opět volil Dunlop M3.
O Goodyearu nic nevím.
Tam kde jezdím já platí, že zima = převážně sucho či mokro, občas břečka, málokdy uježděný sníh. Podle toho jsem volil a zvolil Dunlop M3. Nezapomeň dodržet předepsaný rychlostní index, obzvlášť pokud občas rád jezdíš rychle a máš-li rychlejší vůz.