Pneumatiky
"-- skrytý --" 11.10.05 16:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letn
Nejvyšší konstrukční rychlost je v dnešní době (ŘJ se zabudovaným omezovačem) vyjádřena obvykle jako (dopočítaná) rychlost vozu na zařazený nejvyšší rychl. stupeň při "omezovačových" otáčkách motoru. Jde o údaj důležitý při homologaci, který výrobce samozřejmě musí homologujícímu orgánu deklarovat a podle něhož se pak třeba zjišťuje, zda výrobce zvolil spávný rychl. index pneu, ale který pro účely zápisu v TP nemá u osobních vozidel valný význam. -
briza 11.10.05 15:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Taky jsem se koukl k Dunlopu jake zimni gumy doporucuje pro dane auto (nasel jsem presne typ, motor, ...) - a tam uvadeji, ze H a V jsou v pohode a pro T by mel mit clovek to varovani. Ovsem ten web je v anglictine takze to nemusi sedet na nasi legislativu. Jestli je na to nejaka unifikace v ramci EU nevim. -
briza 11.10.05 15:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Ja ty duvody a motivaci proc se to tak dela chapu. Ale nikde jsem nenasel definici pojmu "nejvyšší konstrukční rychlost vozidla" na kterou se odvolava vyhlaska. A nezdalo se mi ze by ta definice mohla znit nejak jako "je to rychlost kterou vyrobce urci rychlostnim indexem doporucenych pneumatik". A protoze dalsi (a jedine) exaktni cislo je maximalni rychlost auta tak jak je v technicaku znovu jsem otevrel tu diskusi. -
"-- skrytý --" 11.10.05 14:08
« Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
briza: To není "hra o slovíčka", ale životně důležitý rozdíl! V techničáku je zapsána "maximální rychlost" (Vmax.), nikoli "maximální konstrukční rychlost".
Takže když nějaký výrobce na auto s Vmax. 175 km/h obouvá gumy v "H" (do 210), zřejmě ví, co a proč tak činí. To auto totiž s kopce a větrem v zádech klidně jezdí tachometrových "až za rozsah stupnice" rychloměru (cejchován "pouze" do 200).
Zde platí obecné pravidlo, že rychlostní index zimních gum může být pouze o jednu kategorii nižší, než zapsaný rychl. index letních gum, přičemž "S" se při stanovení rychl. indexu zimních gum pro zjednodušení přeskakuje/nepočítá jako samostatná kategorie. -
"-- skrytý --" 11.10.05 13:57
« Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
briza: Drobný háček je v tom, že maximálku uvedenou v techničáku lze za vhodných podmínek bez problémů překročit. Takže automobilky pro auta s techničákovou maximálkou 200 km/h předepisují pneu s indexem V (do 240 km/h), neboť nechtějí aby se jim zákazníci zabíjeli. -
briza 11.10.05 11:35
« Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Koukal jsem se do vyhlasky a nasel jsem to, co rikas - ovsem s tim rozdilem, ze to varovani se vztahuje na pripad kdy maji ZIMNI gumy nizsi rychlostni profil nez je KONSTRUKCNI rychlost vozidla. Z toho usuzuji, ze pro maximalku 198 km/h by mel H profil stacit i bez toho abych musel neco takoveho delat. -
"-- skrytý --" 05.10.05 15:51
« Bridgestone Blizzak LM 20
Ma niekto zo ctenych diskutujucich nejake prakticke skusenosti so zimnymi pneumatikami Bridgestone Blizzak LM 20 185/65 R15 ?
Zatial som nenasiel nejaky test na tento rozmer, mam iba informacie od vyrobcu a tam si kazdy vyrobca z pochcopitelnych dovodov uvedie len vyhody. Profil vyzera na pohlad ucelny ziadna extravagancia. Mam ponuku na kupu za velmi prijatelnu cenu 2200,-Sk za kus. Dik!