Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 22.10.05 12:21
« Bez nadpisu
Zimní pneumatika se oproti letní liší i tím, že má adhezi i za nízkých teplot(pod nějakých +7C), protože se zahřeje na provozní teplotu, zatímco letní ji nemá. Takže dát na zimu a sucho letní z hypermarketu, nebo nějakou značkovou XY je poněkud ukvapený závěr. Je to totiž celé hlavně o adhezi při teplotách se znaménkem "-" , ať se nám to líbí nebo nelíbí. Pokud to neplatí, pak se vůbec nebavme o zimních pneu a jezděme na letních.Letní se při minus teplotách nechce zahřát a adheze je pak minimální.Tolik fyzika a matematika.Lze s tím nesouhlasit, ale přírodní a fyzikální zákony platí, seč se nám to nelíbí. -
"-- skrytý --" 22.10.05 11:10
« Bez nadpisu
RedBaron: Naprostý souhlas:
zima ve městě = mokro, břečka
zima na horách = sníh, břečka, mokro
A s tím bočním vedením souhlasím i u předohrabu. Je hodně blbý, když skvěle zabírající guma najedou v zatáčce nechá auto jít ze zatáčky ven po tečně.
Sucho v zímě bývá taky, ale za sucha se dá jezdit bez nejmenších problémů i na letních protektorech ze supermarketu. -
« Re: Re: Re: testy pneu
matuS: Tohle je spíš výjimka potvrzující pravidlo. Každý by se spíš měl orientovat na vlastnosti, které jsou pro něho důležité než na celkovou známku. Já třeba vím, jak moc je důležitá boční přilnavost při rozjezdu u auta se zadním náhonem, protože při rozjezdu na nakloněné ploše záď ráda spíše zklouzne po kopci než odjede, tak jsem otci jednoznačně při výběru vyškrtl goodyeary bez podélných drážek.
To, jak se např. chová zimní pneu na suchu, je třeba pro mě víceméně podružná záležitost. Na suchu můžu jezdit i s tou nejlevnější gumou bez výraznějších problémů. O hubu pak jde vždycky spíše na náledí, sněhu nebo mokru. -
matuS 21.10.05 19:31
« Re: Re: testy pneu
Marcelino: Obávám se, že takovýchto rozdílů se asi nedočkáš. Vesměs se jedná o rozdíly kolem 5% , zato kolem 50% v ceně.
to by som ani netvrdil.
mam doma test letnych pneumatik (robili ho nemci :-) ) rozmeru 225/45 R17, testovacie auto mercedes c kompakt. testovane gumy: Pirelli P zero nero, Continental Sport contact, bridgestone potenza, dunlop sp sportmax, goodyear eagle f1, toyo proxes, michelin pilot sport, michelin pilot exalto, kumho ecsta, matador hectorra.
Brzdenie na suchu zo 100km/h je uz pomerne vyrovnane (najlepsi goodyear 35.4, najhorsi matador 39 (rozdiel 3.6m) ale na mokre su rozdiely obrovske - najlepsi pirelli 69.1, najhorsi matador 85.9 - rozdiel 16.8m - to je o zivot.
cenovy rozdiel medzi tymito dvoma gumami je 2.200sk, cize 8.800sk na auto.
pre porovnanie, cena svetla na moje auto je 30.000sk.
inak test vyhral pirelli, druhy je continental a treti bridgestone. -
"-- skrytý --" 21.10.05 17:25
« Re: Re: testy pneu
Já bych k tomu ještě dodal, že mezi jednotlivými gumami může pak být v praxi o dost větší rozdíl, než jaký se dá vyčíst z testů. Bohužel zde ale vůbec nemusí platit, že ta guma, která v testu zvítězila, se pak při praktickém nasazení také ukáže jako nejlepší.
Osobně jsem takto spálil už několikrát, pročež beru výsledky testů (alespoň některých, zj. těch "německých") opravdu s velkou rezervou... -
« Re: testy pneu
Marcelino: Obávám se, že takovýchto rozdílů se asi nedočkáš. Vesměs se jedná o rozdíly kolem 5% , zato kolem 50% v ceně. Znovu se tak potvrzuje pravidlo, že na zimu je zejména důležité "mít zimáky". Otázka které už není tak palčivá. Schválně jestli z údajů v testech vyvodíš jiný závěr. :) -
Marcelino 21.10.05 14:12
« testy pneu
este nieco - v minulosti sa zverejnovali aj konkretne dosahovane rychlosti a casy na okruh a slalom a pod , ale HLAVNE brzdna draha na jednotlivych povrchoch - to by ma zaujmalo najviac, ale tento rok nic take nezverejnili - iba nic nehovoriace "bodove" znamkovanie... 8-s
mna totiz nezaujma ci viem na najhorsej pneu v teste ist do zakruty "len" 80km/h a na najlepsej "az" uzasnych 86km/h - ALE napr. ak ma najhorsia guma brzdnu drahu napr. 60m a najlepsia 50m - tak to uz je kua padny dovod kupit tu lepsiu :!:
...sorry ze sa opakujem, ale povodne som to napisal do fora Suzuki Swift a ono to skorej patri sem... :*) -
« Re: Re: Disky na Fabiu
Tak mi dnes dorazily kolesa od www.penunet.cz. Objednaval som komplet disky na Fabiu s gumami Matador MP58 za IMHO skvelych 2000/kus. To, coho som sa najviac obaval, sa nestalo a DOT pneumatik je 3305. Zatial spokojnost. Este uvidim, ako su tie kolesa vyvazene, ale aj keby ich bolo treba prevazovat, tak to uz je ten najmensi problem. -
« jeste jednou UG6
Zdravim vsechny, po postupnem prokousani se timto obsahlym forem mi neda, abych nepridal svou zkusenost s pneu Ultra Grip 6. Mam na nich najeto cca 10.000 km v zime 2004, rozmer 175/70 R 14, rychlostni kategorii ani zemi vyroby si nepamatuju a ted jsou ulozeny mimo muj dosah. Moje ocekavani naplnily vice nez 100% - potrebuju hlavne dojet a vyhrabat se, kam me prace zanese - a to se mi vzdycky povedlo bez problemu. takze na zaklade svoji zkusenosti bych je doporucil kazdemu, dalsi si urcite koupim UG7. Predchozi pneu byly UG5... :D -
Marcelino 20.10.05 08:19
« Bez nadpisu
Hmm, tak nevim, na internete - tusim "najlevnejsipneu.cz ci tak nejak som narazil na ponuku 175/65 14" Bridgestone LM20 za 1400Kč :shock: ... povodne som planoval kupit u "pneumatikypriamo.com" GoodYear UG7 za cenu cca 2560,-Sk ale asi neodolam tym LM20 za tu cenu... Ma to ist segre na Hondu Jazz.
Pre seba na Swifta asi kupim predsa len GooYear UG7 v rozmere 165/70 R14 za cenu tusim okolo 2350,-Sk ...pripadne ak ma niekto presvedi (potrebujem obcas "postrcit" ;-) ) , tak usetrim 300Sk na kolo a tiez kupim tie LM20 za cca 2000,-Sk
Moja otazka - mate skusenosti s vyssie spomenutymi internerovymi obchodmi ?
ved napr. tie GY UG7 ma vyjdu 4ks o cca 3000,-Sk menej nez keby som ich kupoval u nas v "kamennom" obchode :roll: -
« Na čem zavisi utahovaci momenty sroubu u kol?
Jenom me to tak trochu trklo, nebot jsem narazil na tabulku utahovacich momentu, kde Skoda, potazmo VW, i presto ,ze pouziva pet sroubu ma tyto utahovaci momenty nejvetsi? Priklad - Skoda Octavia I (120Nm); Peugeot 405, 605 (90Nm) -
"-- skrytý --" 19.10.05 21:15
« k prodeji zanovni ALU kola s Pneu vhodna na Fiat, Alfa
Pratele FIATu, s tezkym srdcem musim dat pryc rodinneho milacka Punto II. Zbyly mi z nej 5mesicu stare ALU kola s pneu. Jedna se o RONAL vzor R42 rozmeru 6,5" x 16", roztec 4x98 s pneu UniRoyal RainSport1 195x45x16, prikladam i sadu bezpecnostnich sroubu. 100% stav ALU i pneu, pneu 8mm. Foto na vyzadani zaslu na mail. Prosim pokud by jste nekdo mel zajem pripadne jste o nekom vedel, zde je muj kontakt. tel:602 753767, mail: brandy@volny.cz . Puvodni cena byla cca 22tis. ted nabizim za cca 16tis. diky za help a FIATu zdar !! -
"-- skrytý --" 19.10.05 21:01
« tip na pneu
Tak budu prezouvat na Dunlop SP Winter Sport M3 ... Toyota je celorepublikove nabizi v rozmeru 195/60R15 za 2464,- V Olomouci mi vsak dnes rekli, ze jsou u nich za 2100,- vc. prezuti a vyvazeni zdarma (jen cena zavazi) ... mimochodem za stejnou cenu tam maji Barum polaris 2 >:D
...penize sice budou az za 14 dni, ale za tu snadnost reklamace to stoji... -
"-- skrytý --" 14.10.05 15:09
« Kupovat zimní kola u dealerů automobilek?
Toyota má teď na svém webu nabídku
Zimní pneumatiky Dunlop SP Winter Sport M2/M3/3D a Grandtrek SJ5/SJ6
Aygo 155/65R14 ... 1714 Kč
Yaris 175/65R14 ... 2142 Kč
Corolla, Avensis 195/60R15 ... 2464 Kč
[...]
s prezutím zdarma.
Tušíte někdo, jestli tím chtěli říct, že jsou všechny ty typy pneumatik za tu jednu cenu?
Konkrétně mne zaujaly ty Dunlopy WS M3. Například
[odkaz]
má ty 195/60R15 za 1900 (rychlostní index T), případně za 2266 s rychlostním indexem H. To znamená, že dealeři Toyoty jsou na jednom kole o 564 Kč dražší. Má cenu to brát od nich? Vyrovná ten rozdíl tu práci (potřebuji, aby mi ty gumy někdo přehodil a vyvážil) a případně vyšší kvalitu?
A doplňující dotaz: když se přehazují letní za zimní, tak se strhnou letní z disku a narazí se tam zimní? Nebo je lepší koupit další sadu disků? Mám letní na plechových.
Díky za radu.

Několik zim jsem odjezdil na Feldě s letním Matadorem MP12 a jelikož jsem vyjížděl jen když bylo sucho, nebo důkladně prosolené mokro bez náznaku sněhu, břečky či namrzlin (a jezdil jsem pouze po městě), tak jsem nikdy neměl nejmenší problém. Dost pochybuji o tom, že řidiči, kteří se s letní pneumatikou na suché zimní vozovce dostanou do problémů by ty problémy neměli, kdyby měly obuté zimní. Ano, možná by někdo při nouzovém brždění dobrzdil o metr dřív, jenomže problém není ten (ne)dobržděný metr, ale to, že byl vůbec nucen nouzově brzdit.
Tímto nikoho nenabádám, aby v zimě jezdil na letních, obzvlášť pokud si nemůže dovolit ten luxus jezdit autem jen když je na silnicích sucho. Já na zimních jezdím a na zimních pneumatikách rozhodně nešetřím (používám Dunlop a Continental). Ale démonizovat vlastnosti zimní gumy na suchém povrchu je podle mě chyba.