Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Co je lepší ??
Souhlas, podle toho co jsem zkoumal, je s touhle GY srovnatelná pouze Michelin Pilot Alpin, ale ta cena! Koupil jsem tyhle gumy 195/50 R15 u pneusafranek a cena byla skvělá. také jsem je již před 14 dny testoval na sněhu i vodě na Vysočině a byl jsem maximálně spokojen, včetně hluku. -
"-- skrytý --" 21.11.02 08:57
« Co je lepší ??
Zdravím všechny,
mám takový problém (či spíš, bych potřeboval radu).Která pneu je lepší:
Dunlop SP Winter Sport M3 15"
Goodyear Eagle UltraGrip GW3 15"
Já si myslím, že pro naše podmínky (sucho-mokrá zima, mení moc často sníh na cestě) je lepší asi Goodyear..., ale nejsem si jistý.Děkuji všem za tip.
Pavel -
« Údaje uváděné na pneu
Tak jsem nějakou dobu podrobněji koukal po údajích na jednotlivých gumách a mám hned několik nejasností. 1. Zjistil jsem, že běhoun pneu se nejčastěji skládá z několika různě kombinovaných vrstev oceli, nylonu, rayonu, polyesteru či polyamidu. Bočnice je složena ve většině případů z rayonu nebo polyesteru. Můj dotaz zní, mají tyto informace nějakou obecnou vypovídací hodnotu o charakteristice pneu? Nebo jinak řečeno, lze podle nich říci, že např. je-li v pneu vrstva rayonu místo vrstvy polyesteru bude mít plášť dejme tomu sportovnější vlastnosti? 2. Dále jsem na některých gumách objevil nápisy: Temperature A, Traction AA. Co to znamená? 3. Slyšel jsem, že na sníh není vhodná zimní pneu s tvrdou bočnicí. Je na tom něco pravdy? Tyto otázky budou pravděpodobně pro Hufa s ohledem na jeho blízké (geografické) vztahy k Barumu. Díky za odpověď. -
« Re: to Flavio
Jenom doplnek - kdyz budes "zvysovat tvrdost" prefukovanim, krome zvyseneho namahani naprav a snizeni komfortu se ti pneu vybouli uprostred behounu - pojedes po znatelne mensi plose, hur to sedi a sjizdi se prostredek pneu.
Ja foukam 185/60R15 na Meganu Combi (balony - jak rika Huf ;-)) v lete (Conti EC CP) 2.4 predek, 2.2 zadek, a v zime (Semperit Sport Grip) 2.6 predek, 2.4 zadek. Zavodni plyn nepouzivam - pro mych 110 koni to neni zapotrebi a Octavii 1.6 GLX v nejblizsi dobe neplanuji :-)). -
« to Flavio
ad 1> Nejde o tlak v pneu, ale o konstrukci bočnice. Typ použitých textilných kordů a i jejich počet. Běžná pneu má jednu vrstvu. Sportovní pneu 2 vrstvy. Přehuštěním efekt měkké bočnice odstraníš jen částečně, navíc za cenu podstatného snížení komfortu a zvýšeného namáhání uložení nápravy, čepů a ráfků.
ad 2> Já nemám tentýž rozměr, jako Ty. Nemůžes tedy brát mé hodnoty jako vhodné. Závisí to i na autě a pneu (každá se hustí trochu jinak včetně poměrů tlaků P a Z nápravy). 225/35R17 hustím na Fabii na 240kPa a předek na 220kPa. zadek. Zimní 195/50R15 potom na 250 předek a 230 zadek. Pokud by ale byl rozměr víc balónovější, (třeba 195/65R15), tak bych se nebál zvýšit tlak na zimu oproti letním o 20kPa.
Další věc je ta, že nemusí všechny tlakoměry měřit stejně. Asi bych se být Tebou řídil doporučenými tlaky a v případě plavavosti bych ho lehce zvýšil. Pro zimní již zmíněných +20kPa kvůli většímu ochlazování pneu od okolí (i pro pneu plněné dusíkem). -
« Re: to Patron
uváděl jsem ceny, které jsem mněl k dispozici www.e-pneu.cz nabízí Unyroyal MS Plus 5 se slevou 15% za 2569,- Kč a na www.pneuiobchod.cz jsou Matadorky MP58 za těch cca 1700,-Kč. Nákup byl naprosto bezproblémový...platba e.banka a gumy byli druhý den díky PPL u mne. Tak si představuji obchod na netu :) -
« Re: to dabel
to hufnagl & dabel: pánové velice se mi líbila vaše diskuze o zimních gumách Matador. Beru, že jsou samozdřejmně i lepší gumy než Matador, otázkou zůstává, kolik % z ceny gumy zákazník platí za značku výrobce. Po dlouhém rozhodování jsem koupil na Vectru 1,8 16V 185/70R1488T Matador MP58 M+S Silika a jsem zatím s nimi spokojen. Jelikož je to vlastně městské auto, které jezdí hlavně v mokru, tak mne zaujal jejich výsledek na vodě. Jasně, že třeba Unyroyaly jsou třeba taky super, ale jestli dát za jednu gumu 1700 nebo 2500 Kč je rozdíl, a to není oněch 10-15% z ceny gumy! A Micheliny nebo Continetaly jsou úplně jinde s cenou. Na léto mám v merku Matador MP41, i když jsem mluvil minulý týden z člověkem z vývoje a připravuje se MP42, což má být velice tichá guma, tak uvidíme :-)