Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Pneu 215/45- R17
Je někde info o tom, jestli je kolo litý nebo kovaný ? Mě třeba odrazovali v mé tuning firmě od značky Alessio, že jsou moc měkký. Nakonec mám na léto DEZENT. Přitom je ale fakt, že jsem dvě zimy odjel právě na Alessio a bez problémů je mám na zimu nadále. -
"-- skrytý --" 12.05.03 09:48
« Re: Pneu 215/45- R17
U ty Alficky pozor na to, ze kola byvaji velmi casto v kontaktu se silnici (coz neni uplne obvykle). Zvlaste u 17" ! Pokud financne muzes, radeji zvol prave Alesia nebo O.Z.Racing, Sparco/Cromodora, Speedline/A. Benzoni, atp. Jsou to poctivy kovany kola, ktery maji velkou pevnost a tuhost a neco vydrzi. Z litych kol jako treba Borbet, Alumex a podobne budes mit po nekolika projetych dirach sice zajimave tvary, ale jezdit na tom nepujde. Takze vlastne nusetris, ale prodelas. -
« Re: to rbaron
HUF: Asi to tak nechám. Na dobových příplatkových "metrických" TRXech 220/40/VR390 uvádějí 2.2 / 2.4 při dvou osobách v autě a 2.4 / 2.8 při plném zatížením čtyřmi osobami a nákladem. Jezdím v naprosté převaze ve dvou, v kufru bývá nejtěžší ručník a plavky :o))) -
"-- skrytý --" 09.05.03 10:07
« to jumpmans - Re: Husteni pneu
rozdíl huštění o 0,2 je v pohodě...samozřejmě, že při vyšším zatížení/při vyšších rychlostech by se mělo hustit více (o kolik, to je těžké říct-asi ne víc jak o 0,5)...stejně tak i zimní pneu je potřeba nahustit na víc...vše je potřeba řešit individuálně-nejlépe podle jízdních vlastností a aby se rovnoměrně opotřebovával vzorek pneu -
« Husteni pneu
taky bych mel konkretni dotaz: 175/70 R13 CEC EP. Auto R19 - doporucene je husteni 1,8 predek, 2,0 zadek. Zda se mi to ale malo a foukam na 2,1-2,2 oboje. Je to ok?
dale by mne zajimalo, jak je to pri vyssich rychlostech - nad 150. Je potreba foukat vice nebo ne?
-
"-- skrytý --" 09.05.03 01:44
« to rbaron
co se týká huštění pneu, tak nezáleží jen na rozměru pneu a hmotnosti vozu, ale i na konstrukci kostry pneu (např.když je měkčí bočnice, pak je třeba víc hustit, aby auto "neplavalo")...nejlepší je pak asi experimentovat (ovšem v rozumných mezích!) -
"-- skrytý --" 09.05.03 01:41
« ad ET
na stránkách už ET bohužel nenajdete-přešlo se na jiný systém vyhledávání, kde nelze zobrazit ET...proto pokud máte spec.požadavky, aby kolo šlo víc ven z blatníku, pak pošlete dotaz na "objednavky"...pokud nejste žádní "tuneři", pak Vás tato hodnota nemusí vůbec zajímat-stačí když vyberete poždovaný vůz a vyhledají se Vám vhodná kola -
"-- skrytý --" 09.05.03 01:37
« to 02
ve finále snad ani není potřeba pochopit, co přesně znamená ET, stačí jen to (jak píše Huf), že čím je ET menší, tím víc kolo poleze ven z blatníku
v praxi to pak znamená, že u 16" alu je nejčastější šířka ráfku 7,5" a hodnoty ET se pohybují většinou mezi 35-30 (při ET 35 i 30 bude kolo pořád v blatníku, rozdíl bude pak jen takový, že kolo s ET30 bude o 5mm blíž k okraji bletníku) -
« Re: to 02
HUF: Na kolik hustíš kola? Já zrovna přemýšlím, jaký by bylo optimální huštění pro mý auto, 1500 kg těžký, předek 205/55ZR16 zadek 225/50ZR16, oboje ContiSportContact. Teď mám předek i zadek napumpovanej plynem na 2,5 atmosféry a s jízdníma vlastnostma celkem spokojenost, jen přemýšlím, jestli to nemůže být ještě o něco lepší. -
« to 02
Já už od e-pneu nakoupil tak 10 sad pneu a 4 sady alu kol. Možná víc. Klidně jim věř.
ET: Představ si osu kola, ale ne tu, podel které se otáčí, ale tu na ní kolmou. Tam je střed ráfku. Pokud je dosedací plocha kola k náboji (kotouči) na této ose, pak je ET = 0. Pokud je tato dosedací plocha blíže k venkovní straně kola (k paprskům), ET se zvýší. Například ET 35 znamená, že od středu ráfku je dosedací plocha vzdálená 35mm směrem ven. Menší hodnota ET = kolo leze víc ven a naopak větší ET = kolo je víc utopené v podběhu. ET je údaj relativní, záleží i na šířce kola. Například u 7" šířky kola bude ET 35 o půl palce víc dovnitř, než u 8". -
"-- skrytý --" 08.05.03 23:41
Jo, díky, už jsem to tu jednou řešil. Můžeš mi poradit s tím ET, přiznám se že několikrát jsem to četl a nijak zvlášť nepochopil. Tak nevím zda najdu odvahu si něco koupit přes web, ale nejspíš v pneuservise přímo. Ceny nejsou výhodné, ale co dělat ? Jinak, asi určitě půjdu do 16" x 7-7.5" .Pavel
-
"-- skrytý --" 08.05.03 13:16
« to Rikki - Re: Můžu věřit testům?
jak už jsem několikrát psal - z tesů se dá usuzovat min.to, že když se pneu umístí na dobré pozici (nemusí být vždy první-mnohdy jsou mezi 1.-4.místem min.rozdíly/mnohdy ryze subjektivní) v několika na sobě nezávislých testech, pak bude určitě velmi dobrá...
nezapomínat také na to, jaký se testuje rozměr a jaký druh/typ pneumatik (např.v rozměru 185/60 R14 těžko najdete pneu sportovní kategorie a tak se "může" stát, že i první umístěná "ekonomická" pneu v tomto rozměru bude horší než průměrná "sportovní" pneumatika např.v rozměru 195/50 R15...např.pro Fabii atd...a tím nemyslím pouze vlastnosti přímo závislé na rozměru) -
"-- skrytý --" 08.05.03 12:41
« to allwarez - Re: Chranic rafku
chránič ráfku je výstupek na bočnici pneumatiky, kt.má chránit ráfek jednak před odlétajícími kamínky a jednak před odrbáním ráfku např.o obrubník (to je v praxi trošku mylné, protože když najedete nešetrně na obrubník, tak Vás opravdu nic nezachrání)
detailní obrázek najdete např.zde:
[odkaz]%20Pcr%20Summ… -
"-- skrytý --" 07.05.03 21:48
Moc d2kuji ya radz Va3e a "hufa". Až teď jsem se dostal na net ..., tak mám trochu chaoz. :-)))
Netuším však zda se ten to rozměr vleze v pohodě aniš by kdekoli drhl do oktávky (rozměr disku 7"-7.5"). Jinak SuperBy jsou obuty na Dunlopech.Pavel