Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Fulda - Carat Attiro
Zdravím diskutéry. Asi budu potřebovat nové pneu, a v pneuservisu mi poradili, že dobrou službu jako "nezávodníkovi" mi odvedou pneu Fulda Carat Attiro. Že mají dobrý poměr ceny a výkonu. Mj. tahle pneu, jak jsem zjistil na e-pneu.cz, získala i nějaké best ocenění v ADAC testu. Má s ní někdo nějaké zkušenosti? -
"-- skrytý --" 12.08.03 20:39
« Re: nasrot & huf>
xtra: je to fuk.
U toho příslušenství v tom asi bude mít někdo bordel, ale kdo, to nevím jak zjistit - leda si zavolat do VW ve skopčácku, jak to teda je. Na druhou stranu si ale myslím, že si tyto dva rozměry můžou (možná) odpovídat (viz příspěvek pro hufa). -
"-- skrytý --" 12.08.03 20:36
« Re: to našrot
huf: jestli jsem to dobře pochopil - v podstatě necháš to kolo co máš, ale na obě strany protáhneš ten válec třeba o 5cm? Jestli to myslíš takhle, tak pak se to liší podle typu nápravy. Pokud kolo při pohledu na auto zepředu (či zezadu) při propérování koná pouze pohyb po přímce (např. u náprav, co jsou na kokotávkách apod.), tak to nevadí. Pokud však je ten pohyb po křivce (v podstatě u všech ostatních typů náprav), tak to vadit může, protože třeba díky způsobu zavěšení to kolo pak jede víc (většinou) po vniřním obvodu -> proto pokud se např. podíváš na doporučení výrobce, jaké ráfky lze použít, tak čim širší pneu, tím je v pdostatě vždy víc vylezlá ven (tedy má relativně menší ET).
BTW: jakmile výrazně zvětšíš nebo zmenšíš průměr kola a nepřizpůsobíš tomu ET kola, tak opět vnášíš mimo jiné i nevhodné namáhání při zatáčení - rejdová osa, která je vždy nějak skloněná, aby procházela jakýmsi středem dotykové plochy pneumatiky se silnicí, jím pak neprochází a to je taky ten hlavní "záškodník podvozku". -
« nasrot & huf>
dik za objasnenie problematiky, ale v podstate ak som to spravne pochopil je uplne jedno ci pouzijem napriklad 20 mm podlozky na sucasne alu s ET 43 alebo kupim nove alu s ET 23, vysledny efekt bude rovnaky a opotrebenie a namahanie napravy tiez ano?
celkovo ale nepoznam vyrobcov alu, ktory by robili ET 43 (ak sa mylim, opravte ma) vacsinou sa ET pohybuje pod hodnotou 35 mm a ET 43 resp. ET 45 je pouzivane u originalnych diskov napriklad u VW & spol.
kazdopadne VW vramci original prislusenstva ponuka konkretne na POLO napriklad aj disky 7Jx16 ET38 pricom podla technicaku je povoleny rozmer 6.5Jx16 ET43, je podla vas ten rozdiel 5 mm na stranu + 0.5 palca v sirke zanedbatelny? -
« Re: to petr5
No to už je lepší reakce ;). Já jsem zase ochoten uznat, že můj náhled na věc může být poněkud zkreslený, protože se v tomhle oboru pohybuju už dost dlouho a výrobou těchto speciálních věcí ( podložky, kompletní náboje kol pro jiné rozteče, výfuky -svody i tlumiče, airboxy atd....) se zabývám (ať už pro sebe, nebo známé - spíš ale pro sebe ;) ). Na druhé straně je mi úplně jasné, že je jednodušší prostě zatnout zuby a jít tu věc koupit, já jsem to dřív dělal úplně stejně. I dnes je milion věcí, které prostě vyrobit nedokážu (mnohdy nedokážu ani zajistit jejich výrobu) takže taky potím krev, když např. jedu do Německa koupit háčkový ojnice a za jednu dám 15 000.... -
« to našrot
S Tvou teoretickou úvahou na téma podložky musím souhlasit. Tak nějak to opravdu je. Můžu částečně doplnit i praktickými zkušenostmi (ojíždění, ložiska...).
Co mě zajímá... Pokud zachovám ET a zvolím širší ráfek (tedy pokud se kolo roztáhne na obě strany stejně), je toto namáhání také větší? Zanedbejme věci jako ponoukání k drsnějšímu ježdění v důsledku lepších jízdních vlastností a pod...
BTW, už jsi viděl v sekci "News" tu Fabii RS alá WRC? Ta má podložky minimálně 4cm kvůli vytaženým blatníkům. Tomu říkám prasárna. -
« to petr5
Tvůj poslední příspěvek jako od primitiva nevypadá. To musím uznat. Za naivku Tě ale označím směle. ;o)
Jinak, něco o tom vím. Střední průmku mám strojní.
A ohledně nákupu podložek... Ta cena je poměrně vysoká, ale zkus pochopit, že mi nestojí za to nad tím spekulovat a něco vyrábět. Navíc, váha te 20mm podložky byla fakt minimální. Neporovnatelně nejnižší ze všech, které jsem měl možnost vidět.
Pokud jsi ale takový odborník, tak přestaň jen mlátit prázdnou slámu a začni tyto podložky vyrábět. Pokud se při pevnosti, přesnosti a váze konkurence, jako Eibach a INXX, dostaneš na 50% ceny (při Tvé kalkulaci ještě vytvoříš solidní zisk), rád Ti zajistím odbyt. ;o) -
"-- skrytý --" 11.08.03 20:36
« Re: podlozky
ještě xtra: žádná slitina není nijak dokonalá - všechny jsou normované s určitými odchylkami, stejně jako se s ochylkami i navrhují všechny výrobky. A pokud jde o kvalitu slitin např. v ČR (nebo na Slovensku), tak jsou podstatně lepší a přesnější, než slitiny zahraniční, protože česká norma má pro každý typ materiálu přesně definované složení, zatímco jinde v evropě běžně používané EN či ISO obshauje jen poměry hlavních prvků a přibližné konečné vlastnosti, ale nezajímá jí, jestli tam někomu během výroby spadla bota nebo ne. -
"-- skrytý --" 11.08.03 20:31
« Re: podlozky
xtra: první co viditelně trpí jsou pneumatiky, které se díky trajektorii kola při propérování sjíždějí podstatně více na vnitřním průměru (tedy z nich vyrábíš kužel) a samozřejmě nejde jen o to sjíždění, ale i o nerovnoměrné namáhání pnaumatiky, takže v extrémním případě (který v 95% případů nastat nemůže díky způsobu konstrukce pneu, její životnosti apod.) ti může třeba auto nečekaně ustřelit. Další: řízení nápravy je jedna z nejpřesněji konstruovaných součástí auta (do toho ovšem nepatří jen např. hřeben a táhla ke kolům, ale i celé přední zavěšení) a při použití širších podložek (mm sem či tam nevadí, ale víc než cca 5 na každé straně už může být problém) se vnáší do řízení namáhání, na které není řízení navržené -> dochází k většímu opotřebení veškerých pohyblivých součástí s ním spojených. Pak: na všech kolech se více opotřebovávají ložiska, protože kola na ně působí ohybovým momentem, který tam normálně není -> s tím souvisí i větší opotřebení tlumičů a čepů, které drží kolo na zavěšení (ty samozřejmě přenášejí všechny tyto větší síly do zavěšení, které je sice počítáno na trvalou životnost, ale při nějakém běžném zatížení, se kterým výrobce počítá - a ten rozhodně nepočítá s tím, že si tam dá někdo 2 nebo 5ti cm podložky, takže někdy může být namáhání zavěšení podstatně větší, než je toleranční mez návrhu a může tedy třeba nějaká část rupnout a tedy následně třeba upadnout kolo). -
« Re: Podložky
Nic ve zlém, ale nechtěl jsem tím samozřejmě říct, že těch 900 Kč za hodinu je částka do kapsy. Samozřejmě je třeba odečíst spoustu věcí a já i vím kolik. A ty, milý Hufnagle, zřejmě nemáš ponětí o strojní výrobě a něčem, čemu se říká slušnost "jakbysmet", když dokážeš tak rychle člověka označit za primitiva. Nejsem dělník, ale i kdybych byl, nestyděl bych se za to. Troufám si říct, že ve strojní výrobě se orientuji líp, než většina z vás a mám k dispozici i hodinové sazby spousty firem (ve kterých je samozřejmě vše, o čem jste mluvili zahrnuto). A vychází mi z toho jediné-ta cena JE přemrštěná. Hufnagle, obhajuj si co chceš, z mýho pohledu patříš jen do řady těch, kteří jsou kvůli tomu, že sami nejsou schopni si tuning na vysoké úrovni zařídit, nuceni hrábnout hluboko do peněženky a jít to koupit do obchodu. No ale každý ať platí, jak je libo, jen si za tím tak slepě nestůj.... -
"-- skrytý --" 11.08.03 13:03
« Re: Re:
No, původně jsem se chtěl poptat na nějaké gumy, ale tady se zas koukám schyluje k bitvě :)))
BoB_: největší sranda je ovšem takové dělníky zaměstnávat, kteří maj zhruba ponětí o tom, za kolik prodáváš. Drtivá většina z nich totiž bryskně usoudí, že tržba = tvůj zisk, a rázem jsi pro ně zloděj a vydřiduch, ať už jim platíš jakkoliv. Málokdo je vůbec schopen a ochoten uznat, že také existují nějaké náklady, ještě tak možná nákup materiálu někdy uznaj...Jinak, pro všechny, jsem chtěl hodit dotaz za zimní gumy. Rozměr 175/70/14, nějaká levnější sorta, je to na starší kombík, ne na závoďák...