Pneumatiky
« ContiPremiumContact
Kooupil jsem na Accorda CPC a musim je jednoznacne pochvalit. Predtim jsem tam mel Dunlopy 300SE (myslim?) a neda se to srovnat. Jenom jedna vec me zarazi. CPC se montuji podle vnejsiho okraje. Vzhledem k asymetrii vzorku jsou ale pak odvodove drazky na jedne strane obracene do protismeru? Jenom takovy postreh, ktery mi prijde zvlastni. -
"-- skrytý --" 17.08.03 21:07
« Re: to našrot
Konec příspěvku 3608: Ta veličina se jmenuje "poloměr rejdu" (jen podotýkám, že rozhodně nehovořím o "poloměru zatáčení"), a je to přesně to, co dokonale zkur.. slušné jízdní vlastnosti vozu (pokud vůbec nějaké původně měl) montáž co "nejvystrčenějších" disků s co nejširšími pneumatikami. Pro rejpaly: tím nebrojím "a priori" proti širokým diskům, resp. pneumatikám, ale pouze tvrdím, že je tomu třeba přizpůsobit celou kinematiku zavěšení kol, což obvykle není možné bez výraznějších konstrukčních zásahů. -
"-- skrytý --" 16.08.03 22:57
« to krakatit
zkusit jeste zkontrolovat, zda kolo opravdu vizuelne nehaze-na vyvazovacce se samozrejme vyvazi, ale muze to byt pritom XXX-uhelnik...dale zkontrolovat, zda kolo spravne sedi na naprave (spravne stredici krouzky-predpokladam, ze se jedna o hliniky)...zda je zvolena spravna sirka rafku na takovehle "balony"-pneumatiky...mozna pro snazsi urceni priciny by bylo dobre urcit, zda volant vibruje pri dane rychlosti pri zaberu/volnobehu/brzdeni! -
« Fulda - Carat Attiro
Zdravím diskutéry. Asi budu potřebovat nové pneu, a v pneuservisu mi poradili, že dobrou službu jako "nezávodníkovi" mi odvedou pneu Fulda Carat Attiro. Že mají dobrý poměr ceny a výkonu. Mj. tahle pneu, jak jsem zjistil na e-pneu.cz, získala i nějaké best ocenění v ADAC testu. Má s ní někdo nějaké zkušenosti? -
"-- skrytý --" 12.08.03 20:39
« Re: nasrot & huf>
xtra: je to fuk.
U toho příslušenství v tom asi bude mít někdo bordel, ale kdo, to nevím jak zjistit - leda si zavolat do VW ve skopčácku, jak to teda je. Na druhou stranu si ale myslím, že si tyto dva rozměry můžou (možná) odpovídat (viz příspěvek pro hufa). -
"-- skrytý --" 12.08.03 20:36
« Re: to našrot
huf: jestli jsem to dobře pochopil - v podstatě necháš to kolo co máš, ale na obě strany protáhneš ten válec třeba o 5cm? Jestli to myslíš takhle, tak pak se to liší podle typu nápravy. Pokud kolo při pohledu na auto zepředu (či zezadu) při propérování koná pouze pohyb po přímce (např. u náprav, co jsou na kokotávkách apod.), tak to nevadí. Pokud však je ten pohyb po křivce (v podstatě u všech ostatních typů náprav), tak to vadit může, protože třeba díky způsobu zavěšení to kolo pak jede víc (většinou) po vniřním obvodu -> proto pokud se např. podíváš na doporučení výrobce, jaké ráfky lze použít, tak čim širší pneu, tím je v pdostatě vždy víc vylezlá ven (tedy má relativně menší ET).
BTW: jakmile výrazně zvětšíš nebo zmenšíš průměr kola a nepřizpůsobíš tomu ET kola, tak opět vnášíš mimo jiné i nevhodné namáhání při zatáčení - rejdová osa, která je vždy nějak skloněná, aby procházela jakýmsi středem dotykové plochy pneumatiky se silnicí, jím pak neprochází a to je taky ten hlavní "záškodník podvozku". -
« nasrot & huf>
dik za objasnenie problematiky, ale v podstate ak som to spravne pochopil je uplne jedno ci pouzijem napriklad 20 mm podlozky na sucasne alu s ET 43 alebo kupim nove alu s ET 23, vysledny efekt bude rovnaky a opotrebenie a namahanie napravy tiez ano?
celkovo ale nepoznam vyrobcov alu, ktory by robili ET 43 (ak sa mylim, opravte ma) vacsinou sa ET pohybuje pod hodnotou 35 mm a ET 43 resp. ET 45 je pouzivane u originalnych diskov napriklad u VW & spol.
kazdopadne VW vramci original prislusenstva ponuka konkretne na POLO napriklad aj disky 7Jx16 ET38 pricom podla technicaku je povoleny rozmer 6.5Jx16 ET43, je podla vas ten rozdiel 5 mm na stranu + 0.5 palca v sirke zanedbatelny? -
« Re: to petr5
No to už je lepší reakce ;). Já jsem zase ochoten uznat, že můj náhled na věc může být poněkud zkreslený, protože se v tomhle oboru pohybuju už dost dlouho a výrobou těchto speciálních věcí ( podložky, kompletní náboje kol pro jiné rozteče, výfuky -svody i tlumiče, airboxy atd....) se zabývám (ať už pro sebe, nebo známé - spíš ale pro sebe ;) ). Na druhé straně je mi úplně jasné, že je jednodušší prostě zatnout zuby a jít tu věc koupit, já jsem to dřív dělal úplně stejně. I dnes je milion věcí, které prostě vyrobit nedokážu (mnohdy nedokážu ani zajistit jejich výrobu) takže taky potím krev, když např. jedu do Německa koupit háčkový ojnice a za jednu dám 15 000.... -
« to našrot
S Tvou teoretickou úvahou na téma podložky musím souhlasit. Tak nějak to opravdu je. Můžu částečně doplnit i praktickými zkušenostmi (ojíždění, ložiska...).
Co mě zajímá... Pokud zachovám ET a zvolím širší ráfek (tedy pokud se kolo roztáhne na obě strany stejně), je toto namáhání také větší? Zanedbejme věci jako ponoukání k drsnějšímu ježdění v důsledku lepších jízdních vlastností a pod...
BTW, už jsi viděl v sekci "News" tu Fabii RS alá WRC? Ta má podložky minimálně 4cm kvůli vytaženým blatníkům. Tomu říkám prasárna.