Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 06.10.03 17:28
« Re: Testy pneu
Pavel_KR5: jo, to je fakt (i když já osobně mnohdy radši nevoskuju vůbec a mám s tím docela dobré zkušenosti..až na táhlé "zkopečky", kdy mi to pak fakt nejede ;o) ) - jenže když je dva roky předtím pneumatika nejhůř druhá a pak najednou téměř nevyhovující (viz právě případ UG6 dle ADAC) a před ní je x značek, které si nikdy ani neškrtly, tak je to víc než podezřelé, vzhledem k tomu, že trakce na sněhu je jen jednou z testovaných kategorií... -
« Re: Testy pneu
to našrot> Ke tvé skepsi z různých výsledků testů zimních gum:
Jestli jsi někdy jezdil na lyžích, nejlépe na běžkách a nejlépe závodně a viděl ty kvanta různých vosků a postupů mazání, tak víš, že sníh (případně led a/nebo trochu vody) se můžou vyskytovat v takřka nekonečném množství variant. Nejde jen o to v jakém tvaru a při jaké teplotě sněhové vločky spadnou, ale i o jejich další "historii" (jak se ujezdí, při jaké teplotě a vlhkosti ...) a nakonec jejich aktuálním stavu během testu nebo závodu.
Takže bych se zase tak moc nedivil, že stejná guma má jednou výsledky výborný a podruhý jen průměrný. A z týchž důvodů bych si dovolil tvrdit, že stejný sněhový podmínky pro testy nejdou opakovaně zaručit ("nevstoupíš dvakrát do stejný závěje" :o))) -
« Re: nieco z praxe :) e-pneu
no jo, slohove cviceni... - ja mam vzdy vela otazok, ked niecomu nexapem :D
No prsne podobnu uvahu som viedol, ze tieto ocelove disky 5"x 14 nexam na zimne pneu 165/70 R14 a na leto kupim asik krajsie hlinikove 15" - 6" x 15 a k tomu asi tie 195/55 R15 letne gumy a basta. Ono ta cordobka nema extra velky vykon - 64ps, takze mozno aj tie 195 budu moc :D. Ale to budem zase az na jar riesit :D
Este jedna otazka. Je jasne, ze to zalezi od pocasia, ale kedy tak obvykle obuvate auto na zimu? -
"-- skrytý --" 06.10.03 00:00
« Re: nieco z praxe :)
teda koukám na to "slohové cvičení":)...na Cordobu 03.02- jsou opravdu ve 14" doporučené 165/70 R14 a 185/60 R14, pro první pnumatiku jsou doporučené šířky ráfku 4.5-6.0", pro druhý rozměr 5.0-6.5
Doporučoval bych klasiku - na léto širší, na zimu užší, nicméně v případě 5.0" ráfků bych volil asi na obě sezóny užší pneu kvůli jízdním vlastnostem (pneumatika se nebude tolik "převalovat" na ráfku v zatáčkách). Případně pro léto dokoupit alu ráfky a pneu 185/55 R15, 195/55 R15 nebo 195/45 R16 nebo 205/45 R16 - rozměr pak ještě vybrat dle výkonu motoru!
Jinak abych uvedl na pravou míru to, že 1cm šíře pneumatiky se nepozná-mnohdy se ten 1cm nepozná i díky tomu, že každý výrobce "rozměr" dodržuje jiným způsobem, takže výsledek je takový, že každý výrobce vyrábí v jednom konktrétním rozměru jinak široké pneumatiky (měřeno na dezénu)...
A proč to dopadá tak, že výrobci automobilů nechají jezdit nová auta na kolech, kde je ráfek výrazně užší než pneu? Je to z důvodu kompatibility s plechovými ráfky, z důvodu vysokého komfortu jízdy a v neposlední řadě i z finančních důvodů. Každý zákazník/řidič má pak možnost dokoupit si lepší kola buď z originálního příslušenství nebo z tzv."druhovýroby"! Případně si kupuje takovou nadstandard v různých výbavách typu "RS", "S", "Type R", "Sport", a další... -
to nasrot: Diky uz je mi to jasne. Takze pouzijem asi 165-ku - nakoniec usetrim 300sk za jednu pneu, takze je to jasne. No ako si spravne poznamenal je to tak auto do mesta a nie do terenu :), vpodstate vyrobca odporuca na zimu dohustit pneu o cca 0,2baru ako na leto.
Pri tych 14" pneu som nepoznamenal, ze vyrobca ku kazdej 165 R14 a 185 R14 predpisuje ine ET na 14" rafik, je tam 10mm rozdiel.
To s tou teoriou - asi viem, kde bola xyba. V popise teorie, nebolo uvedene, co sa mysli sirka pneu pri tom "vzorci", ze R < ako 10% zo sirky P, ze ci je to sirka behuna, alebo nie...
Lebo ina "teoria", ze priemer kolesa by mal ostat zachovany v rozmedzi cca 5%, sa zase potvrdila - ked som to ratal, tak pri odporucanych pneu od vyrobcu to v podstate v tolerancii bolo.
Este raz diky. -
"-- skrytý --" 04.10.03 20:05
...ještě k té technické - já mám na Corolle (už jen do letoška) omylem 165tky, které tam dal jeden snaživý "servisman" a dojič kapitalismu a už to na nich 2x technickou prošlo. Ale nevím, jestli na to taky nemělo vliv, že jako americká verze teoreticky technickou projít nemůže.. prakticky ano ;o)... -
"-- skrytý --" 04.10.03 20:03
1) v běžném provozu rozdíl 10mm na šířce nepoznáš, protože taky hodně záleží na tom, jak máš pneumatiku nahuštěnou a kudy jedeš - tedy: pokud pojedeš po uježděném sněhu nebo ledu, pak je lepší pneumatika úzká a "skoro přehuštěná" (proto se rally na sněhu jezdí na 115tkách - 155tkách), pokud jedeš hlubokým sněhem, pak le lepší pneumatika širší a podhuštěná (ne nadarmo má LandCruiser 275tky gumy ;o) ), aby lépe kopírovala terén a tak se větší část vzorku aktivně podílela na přenosu sil na "cestu". Tedy vzhledem k tomu, že to máš na Cordobu a do terénu s ní asi nepojedeš ;o), přenosný kompresůrek asi taky nevozíš, tak je úplně fuk co tam obuješ, ale kvůli technické bych tam dal radši ty, co jsou v techničáku (i když taky je to většinou putna - to i k otázce 3).
2) na ráfek 5xXX dáš pneu od 145 do 185tky, tak aby to moc nevadilo. Běžně se ale montují rozměry od 155 do 175.
4) kdes tuhle teorii vyčetl? Kvůli velikosti dosedací plochy pneumatiky na vozovku a kvůli neježdění po bocích (jak bývá oblíbeno u mnohých "ťjůnerů", kteří dávají 8" pneu na 10" ráfek) je šířka pneumatiky v místě dosednutí na ráfek vždy užší, než je šířka běhounu. Tedy možná teorie chtěla říct, že šířka ráfku musí být max. o 10% užší, než je šířka pneu na jejím vnitřním průměru, což by odpovídalo. -
otazku 4 som sprasil - takze znova:
4. Z teorie som sa dozvedel, ze najvhodnejsie je ked sirka rafiku je priblizne rovnaka ako sirka pneu, resp. rafik je max. o 10% uzsi, ako sirka pneu. Rozumiem tomu dokonale, ale "studoval" som si obutie auta od vyrobcu a vyrobcom doporucene kombinacie P a R a bohuzial uvedene "pravidlo" neplatilo ani raz.
Aby to bolo konkretne:
A) P-165/70 R14 a R-5Jx14 ET35 - teda sirka P=165mm a sirka R=127mm - R je o 23% uzzsi, ako P
B) P-185/60 R14.. a R-6Jx14 ET43 - teda sir. P=185mm a srika R=152.4mm - R je o 17.6% uzzsi, ako P
C)P-195/55 R15.. a R-6Jx15 ET43 - teda sir. P=195mm a sir. R=152.4mm R je o 21.8% uzzsi, ako P
-
« nieco z praxe :)
Hi all, troxu som si nastudovaval teoriu ohladne rafikov (R) a pneumatik (P) a nerobil som to z pasie, ale preto, ze xcem svoju skromnu cordobku obut na zimu. Avsak dospel som k urcitym rozporom medzi praxou a teoriou (mozno som nieco zle pochopil). V podstate mam dve naliehave otazky a ostatne pomerne nedolezite, ale neznasam, ked nieco nexapem. Takze dolezite otazky:
1. Neviem sa na zimu rozhodnut pre rozmer (viem, ze uzzsi je vhodnejsi, ale kde je hranica?)- do uvahy prixadza:
a)165/70 R14 81T alebo
b)175/65 R14 82T? S tymto suvisi otazka c. 2:
2. Viem, ze rozmer a) dam na rafik 5J x 14 ET35 (mam na tom letne gumy teraz) ale nie je mi jasne, ci na ten isty rafik dam aj rozmer b)?
Diky a teraz ma este tazia teoreticke otazky :)) :
3. V texnicaku mam povolene na 14" rafik len tieto dva rozmery - 165/70 a 185/60 a zaujimalo by ma, ci mozem (tak aby som presiel STK) obut auto aj gumami 175/65 R14 ?
4. Z teorie som sa dozvedel, ze najvhodnejsie je ked sirka rafiku je priblizne rovnaka ako sirka pneu, resp. rafik je max. o 10% uzsi, ako sirka pneu. Rozumiem tomu dokonale, ale "studoval" som si obutie auta od vyrobcu a vyrobcom doporucene kombinacie P a R a bohuzial uvedene "pravidlo" neplatilo ani raz.
Aby to bolo konkretne:
A) P-165/70 R14 a R-5Jx14 ET35 - teda sirka P=165mm a sirka R=127mm - R je o 23% uzzsi, ako P
B) P-185/60 R14.. a R-6Jx14 ET43 - teda sir. P=185mm a srika R=152.4mm - R je o 17.6% uzzsi, ako P
C)P-195/55 R15.. a R-6Jx15 ET43 - teda sir. P=195mm a sir. R=152.4mm R je o 21.8% uzzsi, ako P
Takze bud vyrobca ma inu teoriu, alebo ja som urobil niekde xybu.
Takze diky vsetkym, najma ma zaujima odpoved na otazky 1. a 2. - ale keby som sa dozvedel aj ostatne, bol by som vam povdacny :)). -
« to našrot
Jo. Testy jsou částečně nesměrodatné. Máš recht.
Pokud budeš kupovat top-class a občas prostřídáš značku, neprohloupíš. Uděláš si pak své vlastní hodnocení. Jestli máš UG6, TS790 nebo P210snowsport, je poměrně putna. Např. Blizaak LM-22 od Bridge mě i přes velmi dobré umístění v testech dost zklamal. Naproti tomu TS790 mně vždy potěšily. -
"-- skrytý --" 04.10.03 12:42
« Testy pneu
Tak jsem vybíral zimní gumy podle testů a zjistil jsem jednu zajímavou věc - že jsou stejně nesměrodatné, jako srovnávací testy aut. Tedy např. zcela stejná pneu v jiném roce má naprosto jiné hodnocení (co se týče těch známek - samozřejmě, že se může třeba trochu změnit kvalita výroby, ale ne tolik, aby se hodnocení lišilo o 100%, zvlášť pokud se zhorší). Nemůžu pochopit, proč nedělají klasické předpisové testy na stále stejných autech a neudávají naměřené hodnoty (v 90% případů je to zrychlení), ale nějaké připitomělé známky. Asi jde zase o peníze - kdo víc zaplatí, ten vyhraje - kdyby udávali naměřené hodnoty, tak by se to tak dělat nedalo. Kam ten svět spěje... BTW: nakonec jsem objednal GY UG6 (za 1899 kus, no nekupte to ;o) ). -
« to andree_cz
Dej si tam klidně kola z motokáry. Sice nedosáhnou na zem, ale budeš mít super handling :o)))
Tohle je tak stupidní debata... Odhaluje Tvé základní nepochopení věcí kolem kol. Na oktávku se hodí 205/50R17 (RS), 225/45R17, 225/40R18, 225/35R19. Cokoliv jiného nízkoprofilového je blbost.
Už jsem párkrát bohužel oktávku na fabiáckém rozměru pneu viděl. Je to ztělesnění impotence a hnisavého nevkusu ;o) -
"-- skrytý --" 03.10.03 22:08
« Re: Kola z Fabie na Octavii
Nezlobte se, ale samotné polemizovaní nad tím, zda se dají použít kola z Fabie na Octavii je nesmysl! Bohužel opravdu nejde jen o "kodrcání"...
Myslím, že tuto kapitolu můžeme klidně uzavřít tím, že se obecně doporučuje dodržet u každého vozu pro standardní používání max.změnu +-5% z obvodu kola! -
« HUFE
No jseš asi lepší znalec, ale stejně... Moc nerozumím co by na jízdních vlastnostech mělo být horší? Akorát to bude víc kodrcat, pojede pomalejš, ale já víc jak 170 stejne nejezdim. Mě jde spíš o akceleraci a handling. A váhovej rozdíl mezi Fabii a Octavii je zanedbatelnej, ikdyž s mojí výbavou :-). Jenom pro upřesnění- ty kola na to nehodlám dávat, jenom polemizuju a slintám až si zase budu moct sednout za volant, po tom co mi snad někdy sundaj sádru z nohy:-)