Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Pneu na octavku/TDI - predevsim dalnice
Ahojky, nahodte nejake "rozumne" pneu na Octavku/TDI jezdim prevazne po nemeckych dalnicich takze potrebuji aby predevsim drzely stopu pri cca. 150-160km/h (rychleji jezdim jen kdyz jsou prazdne dalnice, coz neni v DE prilis casty jev). Jo a druhy dotaz jak poznat, ze uz je pneu na odpis. Mam na nich najeto ASI 70,000km (opravdu nevim kolik to je presne) a jeste tam nejaky vzorek je, ale kde jej merit? Uprostred muze byt i 7-8mm ale na kraji tak 4mm - odhad, nemeril jsem to. Ale mam pocit, ze uz trochu "hazi"(ale jen pri urcite rychlosti) -
"-- skrytý --" 06.05.04 22:37
« Bez nadpisu
Diky Mitsi
TO E-PNEU.CZ muzu znat taky Vas nazor ?
GOODYEAR Eagle Ventura (na predek) a CONTINENTAL Eco Contact 3 (na zadek). VW Passat B5 Var. Me prijdou ty pneu paramety co se tyce na vode a na suchu podobne, tak by to snad nemelo delat problem. -
"-- skrytý --" 06.05.04 00:12
« Re: Rozdilne pneu na predni a zadni naprave
Obvyklým výsledkem použití rozdílných pneu na přední a zadní nápravě je velmi záludné chování vozu, které se navíc může výrazně měnit v závislosti na povětrnostních podmínkách: např. stejné auto může být výrazně nedotáčivé na suchu, ale zrovna tak výrazně přetáčivé na mokru. Teoreticky by se dala vhodnou kombinací gum mezi předkem a zadkem dohnat či potlačit nějaká vrozená vlastnost podvozku, ale to by člověk musel mít na výběr min. desítku rozdílných gum a zkoušet a zkoušet... Jelikož takové zázemí má v amatérských podmínkách málokdo, lepší je "dát ránu jistoty", příliš neexperimentovat a jezdit raději na stejných gumách vpředu i vzadu! -
"-- skrytý --" 04.05.04 20:43
« Re: Re: Asymetrické pneu
Drobný problém s asymetrickými pneu (o nichž se tu píše - tedy reliéf běhounu na jedné straně vozu směruje opačným směrem, než na druhé straně) spočívá v tom, že gumy na jedné straně mohou mít (netvrdím, že vždy mají) jiný valivý odpor, než na straně druhé, kterýžto jev se stupňuje s rostoucí vrstvou vody na vozovce. A pokud jsou takové gumy obuty na autě, jež je navíc citlivé na rozdílnost valivého odporu (zj. předních gum), pak to prostě mírně táhne k jedné straně. A čím víc prší, tím více to táhne... -
« Re: Asymetrické pneu
Aha, uz chapem o co ti ide. Mal som predtym obute CPC a nejako som si toho tvojho problemu nevsimol. Ale po prezuti na letne Klebery (Fuj, humus! Ale nemohol som vyberat, vybrala za mna firma a ja som ich musel obut :-( ) som si vsimol, ze vzor na pravej a lavej strane auta nie je rovnaky. Boli obute vsetky rovnako, tak ma hned napadlo, ze mas tento isty problem.
BTW nelamal by som si s tym hlavu, evidentne tie gumy funguju aj ked logicky by to tak byt nemalo :-) -
"-- skrytý --" 04.05.04 10:38
Lufe, bohužel ty gumy jsou namontované správně, kontroloval jsem to, vnější strana je opravdu venku na všech čtyřech kolech. Hezky to popsal Mitsi a KarelB. Ono to vypadá fakt šíleně, ale snad to na odvod vody nebude mít vliv. Asymetrické gumy (které z principu mohou mít smysl) nejspíš zaujaly ,marketingová oddělení. Bohužel marketingová oddělení nepochopila význam asymetričnosti a holt většinou marketing ovlivňuje vývojáře, naopak to bývá málokdy.
A nebo ten vzorek kvůli úsporám testovali na motorce a nedošlo jim, že auto má čtyři kola :-)))
Mimochodem, kdysi jsem zahlédl reklamní letáček na jakési pneumatiky a tam bylo napsáno něco jako: První pneumatiky, jejichž vzorek navrhoval grafik. Když jsem to viděl, nevěděl jsem, jestli se mám smát nebo brečet. -
To je jednoduche - tie gumy nie su smerove a nejaky * v penuservise ti ich teda namontoval vsetky rovnako. Na opacnu stranu auta sa montuju opacne. Na gume je napisane, ktra strana ma byt vonkajsia. Posledny krat som takto namontovane gumy videl, ked nam auto prezuval znackovy servis Nissan. A potom si tam davajte servisovat auto, ked nevedia ani take elementarne veci!
Takze utekaj do servisu a daj si dve gumy prezut. A najlepsie urobis, ked to budes reklamovat a hukat tam na veduceho, akych ze to tam ma debilov! >:-[] Inak sa sluzby v tychto koncinach europy nezlepsia nikdy :-( -
"-- skrytý --" 04.05.04 08:42
KarelB: "S tou vodou to asi nebude tak horké, podezřívám výrobce z nějaké podivné marketingové strategie stran směrovýc a asymetrických dezénů hlavně u "letních gum". Podívejte se třeba jak vypadají Conti Premium Sport Contact 2 nebo Bridgestone Potenza RE040 .... A to jsou pneu pro vysoké rychlosti. Voda zřetelně odchází obvodovou drážkou a žádná "čerpadla" k tomu nejsou potřeba."
Naprostý souhlas! Kdybych si mohl vybrat, vezmu gumu zásadně nesměrovou a pokud možno i neasymetrickou. Ale trh si zřejmě žádá něco jiného... -
Já jsem na asymetrických Conti Premium Contact nalítal již cca. 40 000 km a jsem zcela spokojen. Když jsem je přivezl z Němec, byl jsem též poněkud zděšený ale opravdu to funguje.
S tou vodou to asi nebude tak horké, podezřívám výrobce z nějaké podivné marketingové strategie stran směrovýc a asymetrických dezénů hlavně u "letních gum". Podívejte se třeba jak vypadají Conti Premium Sport Contact 2 nebo Bridgestone Potenza RE040 .... A to jsou pneu pro vysoké rychlosti. Voda zřetelně odchází obvodovou drážkou a žádná "čerpadla" k tomu nejsou potřeba.
Karel -
"-- skrytý --" 03.05.04 19:53
« Re: RE: Asymetrické pneu
Až Nokian začal nyní nabízet asymetrické a současně směrové pneu, které se vyrábějí ve dvou provedeních: pro levou a pro pravou stranu vozu. Prostě si člověk musí koupit dvě takové a dvě makové. To, co dosud prodává Continental a Michelin, je z tohoto pohledu paskvil! -
"-- skrytý --" 03.05.04 16:48
« Asymetrické pneu
Nasazoval jsem letní Michelin Pilot Primacy a když jsem na ně tak koukal, jak jsou namontované, tak ten vzorek vypadá, jako by to byly gumy určené pro pravou polovinu auta a jako by měly existovat jiné pro levou. Zdravý rozum mi napovídá, že vějířek na vnitřním okraji vzorku by měl na silnici dosedat tak, aby odváděl vodu. To bude pro jízdu vpřed splněno, jsou li namontované na pravé straně auta. Ale na levé straně auta je to splněno pouze pokud auto couvá.
Tyhle gumy jsou prý univerzální na obě strany auta. Prostě nechápu. Může mi tu, prosím, někdo naznačit jak je možné, že jsou ty gumy použitelné na obou stranách vozidla ? A mám věřit tomu, že když vjedu rychle do kaluže vody, že pneu na obou stranách auta bude dobře odvádět vodu a že tedy neuletím? Díky. -
« Bez nadpisu
To Mitsi: tys mne asi nepochopil, netvrdím, že máš v háji tlumiče. A ani já pneumatiky nepřehusťuji a mám podle zatížení hustit 2,5 atm pro malé rychlosti a zatížení a 3,2 atm pro velké zatížení a vysoké rychlosti (dálnice). Proto volím kompromis něco mezi. -
"-- skrytý --" 29.04.04 10:06
« Re: To Mitsi
To pprochi: Ano, máš pravdu. Ale výběr je na Tobě - podle toho, co upřednostňuješ.
PS: Zažil jsem dva extrémy - gumy, které dobře nedržely, dokud se dostatečně nezahřály; ale i gumy, které naopak po silném zahřátí výrazně klouzaly, neboť jejich povrch děsně změkl (obojí samozřejmě souvisí s charakterem směsi). Ani jedno nebylo příliš příjemné... -
"-- skrytý --" 29.04.04 10:01
« Re: Re: Re:
To Beny: Tlumiče jsou v pořádku, nastavení tuhosti podvozku je v kategorii "zlatá střední cesta", vůle tam nejsou, problém je jak vzadu (tam se to někdy stává...), tak vpředu (kupodivu), žádné jiné gumy (předtím letní GY, následně Semperit, zimní...) podobný problém nevykazovaly a nevykazují. Přece nebudu kvůli jedněm pitomým Michelinům měnit podvozek! A výrazně přehušťovat gumy (předpis výrobce vozu 2,1 atm vpředu, 2,0 vzadu) také rozhodně nehodlám!
Beru to jako pokus zn. Michelin udělat "poněkud jinou pneumatiku". Bohužel, opět rána vedle!!!
PS: "Máte pneumatiky, nebo Michelin?"