Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 30.04.02 11:09
« to Mitsi - Re: Ekvivalent k 205/65x15?
nz, 205/65R15 sice je min.sirka pneu, kt.lze obout na rafek 7x15, nicmene co do jizdnich vlastnosti v zatackach nejlepsi (pneu se na rafku tolik "neprevaluje")...pouzitim pneu 225/60R15 se moc "sportovni" vlastnosti neotevrou-pneu zustava totiz stale stejne vysoka!...rozdil obvodu 0,5% je samozrejme zanedbatelny (otazka ovsem je, zda projdete na technicke prohlidce, pokud dany rozmer nemate v TP)...hmotnostni index pro 225/60R15 je 96 (710kg) tzn.vyssi, coz neni na skodu...vyber je docela veliky-viz.:
[odkaz]
urcite lze velmi doporucit CONTINENTAL Premium Contact, GOODYEAR Eagle F1 GS-D2 -
« Re: to rbaron
to Huf: Jistě, horkými kandidáty jsou Dotz LeMans (www.alcar.cz), OZ Superleggera nebo BBS RC v rozměru 17. Konfigurace gum (Asi Bridgestone):
Předek: 215/45/17
Zadek: 235/40/17
Širší nechci, auto se pak chová jako slon a zas takovej přínos jízdním vlastnostem to není. Ale to mě čeká až příští rok, teď splácím káru samotnou. -
"-- skrytý --" 30.04.02 10:04
« Re: ro Mitsi - Re: Ekvivalent k 205/65x15?
Děkuji za odpověď, která mj. potvrdila můj subjektivní dojem, že 7-mi palcový ráfek je na šířku gumy 205 "nadoraz" (příliš široký ráfek na úzkou gumu). Zachování výšky mi vůbec nevadí, právě naopak: jak jsem již uvedl, nehodlám měnit ráfky a pak je dodržení obvodu samozřejmě nezbytné (rozdíl 0,5% je, jak předpokládám, zcela zanedbatelný). Naopak přechod z kategorie "65" na kategorii "60" dostatečně plní můj původní záměr, tj. otevřít si cestu k pneu sportovnějšího ražení. "65" je snad stále ještě považována za "turistickou" třídu, zatímco "60" je už úvodem do sportovní kategorie, byť tato hranice se stále posouvá k nižším profilovým číslům, co říkáte? V každém případě se v katalozích řady firem právě zde láme hranice mezi "spotřebním" (ve smyslu kompromis všech vlastností) a "lepším" (vypíchnutí jízdních vlastností) zbožím. V blatnících, podbězích a vůči vzpěrám McPherson mám místa dost. PS: Jak je to s indexem nosnosti u 225/60x15? Splním 94 (675 kg) nebo ne? Jedná se o 7-mi místný MPV! Jakou gumu na tak těžké auto, když často plně využívám jeho možností..., dokonce hlavně v zatáčkách? (Tam si vychutnávám ty, komu to sice po rovině jede víc, ale jinak mají srdce v kalhotách...)