Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: AL disky 6Jx15
Z vlastni zkusenosti ale na STK kontroluji jestli mas vubec schvaleny elektrony a pak jen kouknou na pneu, jestli je schodna s predepsanymi variantami(je-li jich vice uvedeno v TP) a sire rafku nekontrolujou. To uz by musela byt nahoda, aby to bylo uvedeno zvnejsku a oni si toho vsimli. Vetsinou je to pod poklickou, spise vsak zevnitr. No ale..., clovek nikdy nevi. Nicmene benga na silnici to posoudit nemuzou, protoze jak pise e-pneu, v OTP to neni! -
"-- skrytý --" 25.06.02 16:50
« ! snizovani cen !
25.6.2002 - došlo ke snížení cen u některých pneumatik např.:
BRIDGESTONE Potenza S-03 195/50 R15 82W (sleva 50%)
FIRESTONE SZ-40 205/55 R15 88W, 205/55 R16 91W (sleva 50%)
MICHELIN Pilot Exalto 205/55 R16 91H (sleva 35%)
MICHELIN Pilot Sport 195/50 R15 82Y (sleva 50%)
PIRELLI P5000 Drago 195/45 R16 84V RF (sleva 45%)
a další... -
"-- skrytý --" 24.06.02 19:39
« Re: AL disky 6Jx15
v OTP se zadne udaje o kolech nepisou! v TP jiz pak ano, ale na STK tezko nekdo pozna, zda je rafek 6x15 nebo 6,5x15 nebo 7x15...pokud to tedy primo nebude hledat...je hlavni, aby souhlasil prumer rafku-tj.15" a aby pneu byly dle TP...v nejhorsim pripade obujete pred technickou zimni plechace, kt.maji predepsany rozmer! -
« AL disky 6Jx15
Mám na svém Opel Astra nazutý a předepsaný 185/65 R15 až 195/60 R15 na plechových ráfkách 6Jx15. Tenhle rozměr v hliníkáčích je ale podle mne spíše specifikum fy.Opel. Rozměr 6Jx15 se špatně shání a originály od Opla mi moc originální nepřijdou. Kromě designu ani cena není nic moc. Nechci lítat po policajtech a STK a nechávat zapisovat Nevíte někdo kde splašit 6Jx15 nějaký pěkný, ale ne moc drahý, tak 2,5 - 3,2tis. (nový). Neběží teď nějaká akce? Sháním (spíš mám vyhlídnutý) zimáky a nevím, jestli je rozumný jezdit na zimu taky na rozměru 185/65 R15 abych se vešel do schválených kombinací. A poslední dotaz: Je anebo není nutný mít hliníkový kola napsaný v OTP? Dosud mám rozporuplný odpovědi. Dík za odpovědi mimo diskuzi jsem i na stanislavpaul@seznam.cz -
"-- skrytý --" 21.06.02 08:40
« husteni pneu
jinak vesmes plati to, co napsal "campagnolo" - kdyz se pneu nahusti min, je jizda komfortnejsi, kdyz vic, je sportovnejsi-to vse se pak projevi ne sjizdeni/opotrebeni pneu...co se tyka tabulky "o kolik zvysit tlak v pneu pri vyssich rychlostech"-nemam ji pri ruce, ale jakmile ji najdu-pridam ji take na web -
"-- skrytý --" 21.06.02 08:32
« to rbaron - Re: Eagle Ventura
jisteze se ma dodrzovat doporucene husteni nejen pro dane vozidlo, ale take prave pro dany rozmer! odkaz na strucnou tabulku (pdf) je na webu
autohifi bude sekundarnim (zakazkovym) prodejem-katalogy se zacnou pripravovat teprve tehdy, az bude plne funkcni pneu+alu...behem tydne (dvou) bude hotovo vyhledavani alu podle typu vozu (rozmeru), a pak budou nasledovat pneumatiky pro off-road a lehke dodavky (ceny/slevy budou podobne jako u osobnich) -
« Re: to Snehulák
Cau snehulaku. Koukam ze resis neresitelne. Znam to z vlastni zkusenosti. Tvuj rozmer pneu bych tipoval na Opel Astra, tak kolem 1.4 -16 16V.
Pokud ne, tak si toho nevsimej. Vetsina lidi ti rekne, foukat podle tabulky na vicku nadrze.
V zasade tlaky od 1,8-2,2 plati vice ci mene jako komfortni. Jezdis-li hodne mesto, vol zde. Kazdy vyrobce se snazi predepisovat spise tlaky nizssi, aby byl vuz komfortni. U vozu Offroad s zebrinovym ramem je situace transparentni. Vetsinou maji predepsano kolem 1,8 kPa za vsech okolnosti. Jakmile se foukne pres 2,0, je auto tvrde a skace doslova jak koza nebo Praga V3S. Pokud jsi byl na vojne, vis o cem mluvim. Da-li se tam 3,0, neda se udrzet volant. Navic se zde sjizdi enorme stred zadnich hnanych pneu.
U osobaku je situace zcela jina. Napr. Peugeot 206 predepisuje u pneu 175/65x14 na obe napravy 2,4. Opel Corsa(nova), ma u stejnych pneu predepsany tlak vzadu 1.7. Oba udaje jsou pro polovicni zatizeni. Pak si z toho vyber.
Ja osobne jezdim v lete na pneu 205/55x16 s tlaky 3.0 kPa a v zime s pneu 195/65x15 s 1,9 kPa.
Na komfortu se to projevi(3,0) pouze u pricnych nerovnosti, jinak ne. No a nazimu potrebuji aby guma poradne sedela. Stejne se nejezdi moc rychle a furt je tma. Jezdim tak uz nekolik let. Gumy se sjizdeji rovnomerne v obou pripadech. Pozor, jedna o auta s hnanou predni napravou. U zadnokolek se zvyseny tlak rychle projevuje sjizdenim stredu na zadni naprave. (Omega, BMW, MB atd). Dulezita zasada husteni za studena plati vzdy a vsude. Pokud i v chladnejsim pocasi dojedes k pumpe, byt to budou jen 2km, pocitej s tim, ze tlak naroste o cca. 0,5 az 1 kPa. Sviti-li na pulku auta slunicko, pak bude kazda strana jinak nafoukana. Nejlepsi je gumy trochu prefouknout a doma v garazi, az auto uplne vystydne presne sladit tlaky dle potreby.