Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 16.08.02 10:46
« Re: Alternativní kola na Octavii
O, tolika rad jsem teda nečekal.Jiš jsem v obraze,moooooc děkuji.No, s tím cedem, to není špatný nápad.Případně udělat takovou interaktivní stránku, kde zadáš info a jen v detailu ti to ukáže co a jak bude vypadat...Začínám o tom to uvažovat, zda je/není reálné - složité atd.,něco podobného vypotit...:)))))Pavel -
02: stačí vzít papír a tužku a zkusit si to namalovat (ideální je to AutoCadu nebo něčem podobném, kde s tím pak jde hýbat a můžeš skládat a porovnávat). Pak uvidíš, jak se s ET mění osazení kola vůči náboji. Já jsem takhle zaměnil 175/65/R14 na disku 5,5J14 ET49, za 195/50/R15 na disku 7Jx15 ET 35. Ve výsledku vnitřní hrana kola zůstala tam kde byla (a nedrhne o tlumiče) a vnější hrana kola je vysunutá o 3 cm ven. A ty se mi do blatníků s rezervou vešly; vzadu je sice 1 cm při propružení, ale to stačí a nedrhne to. Tom B. -
Přesah pneu nad ráfkem jsem určil výpočtem: (š. gumy-š. ráfku) / 2, a přesah vnější strany ráfku oproti sériovému jsem určil výpočtem dle vzdálenosti vnější hrany ráfku od dosedací plochy kola (viz popis ET na EPNEU), kde sériová na Octavii je 38,2mm. -
To níže uvedené se zakládá na teoretickém propočtu, ještě zbývá ověřit to v praxi, co se vejde na Octavii a kdo to zkoušel (a zda to někde nedrhne nebo to moc nepřečnívá. Prodejce Škoda asi nemůže (nesmí) nabídnout jiné, než které jsou uvedeny v TP a tam jsou 3 ráfky, max. š. 6,5 a ET42. -
Pro každé další kolo s pneu 205 a ráfkem 7,5J by mělo platit, že použijete-li jiné ET ráfku, pak o každou jednotku nižší parametr ET se kolo vystrčí o 1 mm. Tedy pro kolo 205 na ráfku 7,5Jx16ET30 by mělo platit, že bude ještě o 5mm více vystrčené, tedy o 5+8,1=13,1mm než sériové kolo.
Co na to odborníci? -
« Alternativní kola na Octavii
Mějme sériové kolo na Oktávii: 195/65R15 na ráfku 6Jx15ET38. Sériová guma je širší než sériový ráfek o 21,3mm. Nový od EPNEU doporučený ráfek 7,5Jx16ET35 (který je neschválený), bude více vyčnívat o 22,1 mm (než sériový), na druhou stranu doporučená guma na tento ráfek 205/55R16 je širší než ráfek jen o 7,3mm.
Suma sumárum, pneu bude vystrčeno, tedy z vnější strany přečnívat sériové pneu o 8,1mm (22,1+7,3-21,3) a ráfek by měl přečnívat, jak už bylo napsáno, o 22,1mm (ale to není až tak podstatné). -
"-- skrytý --" 16.08.02 07:42
« Re: ET
Tak Vám moc děkuji,trochu jsem pochopil vo co jde.No,neexistuje někde nějaká tabulka podle které,by bylo možno určit max./min rozměr ET na Škodu Oktavii/kombi??(rv.2001-model.rok 2002)s rozměrem 15-16-17"kolo
PavelP.S.Možná je to hloupý dotas,pokud ano,tak se omlouvám...