Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 11.10.06 11:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Jak jsem už napsal, není "alu" jako "alu". Kromě toho, marketing dělá úplné divy: stačí juknout do sousedních vláken, kde se běžně řeší, zda vypadají lépe 17-ky nebo 18-ky, případně zda by se tam nevešly ještě větší, a vlastně vůbec nikoho nezajímá, že montáží těch 18-tek na pozvozek auta původně konstrouvaný na 15-tky šly jízdní vlastnosti vozu úplně do (no víte, kam)... -
"-- skrytý --" 11.10.06 11:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Nechtěl jsem někoho děsit, jen jsem považoval za nutné upozornit na určitá "úskalí" jejich použití. Samozřejmě existují např. kované hořčičáky, jejichž vlastnosti zdaleka předčí jakékoli plecháče, ovšem i to má háček: málokdo si je může z finančních důvodů dovolit... -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Na tohle asi neexistuje jednoznačná odpověď. Co jsem měl možnost vidět "výsledky", tak většinou zřejmě nejdřív prdla loukoť a hned poté se zbortila obruč. Ale viděl jsem i kousky v hodně zbídačeném stavu, na nichž majitel ještě dojel, resp, nějakou dobu jezdil. -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:52
« Re: Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
Je tu ještě jedna záludnost liťáků, a tou je hloubková koroze hliníku a jeho některých slitin, která je velice nebezpečná, neboť bezprostředně ohrožuje pevnost materiálu, přičemž "na povrchu" to ještě nevypadá příliš zle. Proto se dříve hliníkáče zásadně nepoužívaly v zimě, ale s postupem kvality povrchové úpravy, zejména speciálních několikavrstvých nátěrových systémů (samozřejmě jde o nástřik) se ochrana zlepšila natolik, že je lze bez obav používat i v zimě. Základním předpokladem ovšem je neporušenost jejich povrchu, resp. povrchové úpravy. -
"-- skrytý --" 11.10.06 10:46
« Re: Re: Re: Plecháče vs. liťáky
V případě, že se Ti na hliníkovém disku nebude cokoli zdát, rozhodně na něm nepokračuj v jízdě! To bohužel nevylučuje možnost, že Ti prdne třeba i kousek, na němž na první pohled žádnou změnu nevidíš. Rozhodující pro posouzení stavu je totiž pouze rentgenologické vyšetření.
PS: Pro uklidnění dodávám, že se to zase nestává tak často a když už, tak bych to vzhledem ke stavu daného liťáku spíše už dávno očekával.
Automotive průmysl je přeci jen dost paranoidní co se týče bezpečnosti, takže nové výrobky jsou poměrně bezpečné.