Ohodnoťte auto a recenzi (jak hodnotit?)
více bodů = lepší hodnocení
9,87 Ohodnoťte toto auto - přihlaste se.
Hodnoceno: 39x.
Upozornění: hodnotit mohou jen uživatelé Moje.auto, kteří mají zveřejněn svůj automobil.

Popis Dacie MCV už udělal velmi pěkně Lukáš na tomto webu: http://moje.auto.cz/DriverDacia/dacka.html.
Myslím si, že k tomu popisu není snad co dodávat, kromě odlišností mezi jeho autem a mým:
- mám novější modelový rok 2009 s pozměněnými předními světlomety, nárazníky jak předními, tak zadními
- kompletně přepracovaný interiér
- verze mého vozu je Arctica
- motor o obsahu 1.6 16V 77KW, 148 Nm
- mám záruku 5 let (nebo 100 000 km, co nastane dříve)
Hned na začátek celého popisu přidám jednu osobní zkušenost:
ke koupi Loganu MCV mě odrazovala nechuť nebýt "in" (možná namyšlenost): "Přece nebudu jezdit s "předpotopní šunkou" (novou Dáčií), když si můžu koupit za stejné peníze renomovanou značku (ojeté auto)." To je asi komplex nás všech. Já jsem tím musel projít od začátku do konce. Od pochybností a nechuti koupit Dacii až po radost z nového spolehlivého auta.
Dnes se dívám na moje auto jako velmi dobrou koupi. Za stejné peníze si můžu koupit leda 6 - 8 let starou ojetinu jiného 7místného auta. V tu chvíli již nemá žádnou záruku (krom karoserie - pozinkovaná auta mají od 9-12 let záruku), čili při koupi ojetiny 6 let staré mam stejnou záruku na korozi jako s nepozinkovanou Dáčií (Dáčka nabízí 6 let záruky proti prorezavění) a navíc Dáčka má 5 let záruky na celý vůz, o čemž si může 6 let stará ojetina jenom nechat zdát. Proto si myslím, že koupě nové Dáčky místo staré ojetiny je to nejlepší rozhodnutí.
Moje předchozí zkušenosti jsou dosti různorodé (od Škody 105L, přes Favorita, Felicii 1.3, Škoda Fabii 1.9TDi, Škoda Octavii 1.9 TDi (jak verze sedan, tak kombi), Škoda Superb 1.9 TDi, Renault Megane 1.5dCi (kombi), Renault Clio 1.2T (kombi), Ford Escort 1.8i, Fiat Doblo až po Ford Transit) a tak jsem byl celkem zvědavý, jaké budou zkušenosti s tímto autem.
Nutno podotknout, že subjektivně porovnávám nesrovnatelné.
Cena mojí Dáčky byla 289 000 Kč (mám sedmimístné provedení). Této ceně může konkurovat z aktuálních aut, se kterými jezdím snad jenom Renault Clio 1.2 Ice, nebo Fiat Doblo 1.4. Co se týká prostoru je Dáčka neporovnatelná s žádným autem, snad s výjimkou Škoda Superbu, který má zhruba stejný rozvor (ale ostatní parametry a výbavy jsou neporovnatelné :-)).
Než jsem šel do autosalonu si vyzvednout nové auto, zařekl jsem se, že se nebudu snažit toto auto porovnávat. Ale znáte to, člověk jenom srovnáváním svých zkušeností dochází k závěrům a ke svým názorům. A tak trochu porovnávat se musí.
Co do porovnání Dáčie vůči Škodě Octavii kombi, Renaultu Meganu kombi je místo v druhé (zadní) řadě asi následující:
1) nejvíce místa Dáčka
2) o trochu méně Renault Megan
3) zas o kus méně Škoda Octavia
Místo jsem porovnával jednoduše a prakticky pomocí dětských sedaček, které jsem tam prostě musel dostat. Používám 2 Römer KidFix (IsoFix upínání) a jednu skořepinu Chicco pro drobka.
Do Octavie se tato kombinace co do šířky nevejde (chybí tak 5cm), do Meganu se tato kombinace nasouká (ale zapínat pásy je nadlidský úkol, o odřených rukou ani nemluvím). Do Dáčky to naskládám úplně super, místa mezi sedačkami ještě zbývá i na celkem pohodlné upoutání pásy.
V třetí řadě sedadel je pohodlné svezení i pro 2 dospělé. Měřím něco málo přes 175 cm a s kamarádem, který má co do výšky něco málo přes 180 jsme se pohodlně vešli a ještě zbývalo místo na pár drobností umístěných na podlahu pod nohy. Co do šířky sedadel jsou jenom o kapánek užší než např. sedadlo řidiče.
V kategorii rodinných sedmimístných automobilů je u Dáčie MCV poměr cena / vlastnosti, bezkonkurenční. Nejbližší konkurent Renault Grand Scenic stojí řádově o 90 tisíc více (po velkých slevách) a to porovnávám nevyšší výbavu Dáčky s nejnižší výbavou Scenicu (po pravdě řečeno mají velmi podobnou výbavu - Scénic má ale lepší aktivní bezpečnost - v základu má ESP, což Dáčka vůbec nenabízí).
Snad mi zbývá jen dodat, že co do kvality zpracování, či do estetické úrovně se z mého pohledu Dáčii podařilo přidat, zvláště při pohledu do dnešního interiéru Arctica výbavy a výbavy předchozích let. Plasty jsou napohled pěkně zpracované, mají celkem příjemný ohmat, nikde nic nevrže (taky vlastně ani nemá co vrzat, výplně dveří jsou z jednoho kusu, základ přístrojové desky je také z jednoho kusu), žádné plastové pachy není cítit. Z tohoto pohledu se jim interiér povedl. Opět takto hodnotím z pohledu pořizovací ceny (kdybych takto hodnotil např. Škodu Octavii kombi 1.6 v ceně 479 900 Kč ve verzi Ambiente a měla stejným způsobem zpracovaný interiér, tak by moje hodnocení nebylo tak kladné, to dá samosebou rozum).
Samostaný odstavec si zaslouží čalounění interiéru.
Když otevřete Dacii ve vybavení Arctica, dostane se Vám úplně rozdílný pohled oproti výbavě Ambiance, či Logan. Černé potahy s decentním šedým vzorkem jsou příjemným oživením celého interiéru. Částečné výplně bočních dveří zejména v místech, kde pasažér přichází do styku s plastovými povrchy je velmi příjemné.
Až na zadní dělené dveře v celém autě nenaleznete jediný kousek neočalouněný, popř. nezakrytý tmavým plastem. V této cenové relaci je toto velmi příjemné. Na druhou stranu je potřeba říci, že takto se vybavují vozy jiných značek již řadu let, u Dacie jsme si na takto zpracovaný interiér museli počkat do konce minulého roku.
Podlahové čalounění je v také v tmavém provedení. Je z pevného a na dotyk příjemného materiálu. Verzi Arctica výbavy již kvůli těmto prvkům komfortu vřele doporučuji.
Jízdní vlastnosti jsou pro můj styl jízdy přijatelné. Jezdím v rozmezí dovolených rychlostních limitů (dálnice používám minimálně) a tak motor točí mezi 2000 – 3400 otáčkami, kde je hluk i kultivovanost šestnácti ventilu v mezích dnešních standardů i u moderních automobilů (dáčka disponuje technologickým vybavením zhruba o 4 – 6 let starším než dnešní automobily, berte to stále v potaz).
Zrychlení z 0 na 100 je něco málo přes 12 s, takže se nejedná v žádném případě o brzdu provozu.
Výkon motoru je 77 KW a pro takto těžký vůz (zhruba pohotovostních 1250 kg) je dostatečný, točivý moment s maximem 148 Nm je v rozmezí od 1900 otáček k dispozici v solidních 80%, tj. něco málo pod 120 Nm (což je třeba téměř maximum 1.6 8V, která se také dodává do Dáčky MCV - 16 ventil je o 10 000 Kč dražší na pořízení, ale stojí za to do něj investovat).
Spotřeba je dle technického průkazu deklarována 9,8/6,3/7,5 (město/mimo město/kombinace).
Moje dosavadní zkušenost je, i když auto má najeto málo km průměr okolo 7,3l na 100 km. Tento průměr jsem odečetl z palubního počítače po vyprázdnění celé nádrže (přes 50 l). Při dotankování a kalkulaci dle ujetých kilometrů je tento průměr cca 7,33l/100 km. Jsem tedy spokojen (zatím). Rád bych se dostal na kombinovaný průměr 7,1 l/100 km. Vždy to ale záleží na poměru jízdy ve městě s mimo městem. Poslední poznámka na závěr spotřeby: tohoto průměru bylo dosaženo za jízdy i s klimatizací. (Nejezdím tak, abych se zbytečně potil.) Dáčka byla vždy téměř plně vytížena - 2 dospělí, 3 děti, kočárek a pár krámů v kufru nebo 7 obsazených míst.
Celkově bych doporučil toto auto tomu, kdo potřebuje přemisťovat alespoň 5 lidí současně s větším objemem zavazadel nebo pro rodiny s více jak 3 dětmi a přitom má omezený rozpočet a nechce se pouštět do koupě ojetiny.
- kultivovaný motor 1.6 16V
- rozumná spotřeba
- velký zavazadelník (při využití 5 míst)
- možnost převážet až 7 lidí
- ABS Bosch verze 8.1 s elektronickým rozdělovačem brzdných sil (EBV) a brzdovým asistentem (AFU)
- cena
- technologická zaostalost (hlavně z pohledu aktivní bezpečnsoti)
- nestandardně rozvržené ovládací panely (el. okna, zrcátka)
- nezajímavý vzhled - snad se nebudou tolik krást :-)
- hodila by se 6 stupňová převodovka
Dacia Opportunity, Brno - Líšeň:
- výměna zadního levého světla - proběhlo to bez problémů, vše je OK, jediné, co mě zarazilo, že chtěli zálohu 1000 Kč. (Celá sranda stála 2100 Kč vč DPH). - listopad 2009
- roční kontrola - kontrola provozních náplní, jejich doplnění, kontrola spojky, brzd, motor managementu, oprava zadního vyhřívání skla - pohoda, uděláno během dopoledne, cena malinko přes 700 Kč vč. DPH. Celé auto bylo ještě navíc umyto, uklizeno, namazány panty a zámky, vyleštěny plasty. Spokojenost. Auto funguje bez jediné chybyčky. - únor 2010
Kupoval jsem to v Brně v Opportunity, zatím zkušenost velmi dobrá.
Vycházejí vstříc mým požadavkům, testovací jízda by ale mohla být delší (stačí ale říct a je).
Komunikuji i přes email (i v dnešní době se mi stalo, že jejich konkurence ma moji žádost o cenovou nabídku vůbec nereagovala).
Re: A co korozia? Autor: valerian Datum: 16.08. 10:49
Re: Hodnocení Autor: Mojito (s Feferonkou)(RSKa) Datum: 25.04.2009 20:59
Re: Ve Vídni Autor: valerian Datum: 25.04.2009 07:49
Re: Hodnocení Autor: valerian Datum: 25.04.2009 07:48
Hodnocení Autor: Mojito (s Feferonkou)(RSKa) Datum: 24.04.2009 20:18
Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem! [nepřihlášený | přihlásit | zaregistrovat]
hodnocení auta čtenáři: 9,68 b. |
spokojenost majitele: 10 b.
přidáno: 21.4.2008 |
přidáno: 18.7.2010 |
majitel: marejak |
příspěvků: 25
hodnocení auta čtenáři: 9,54 b. |
spokojenost majitele: 10 b.
přidáno: 23.8.2010 |
majitel: defender110 |
příspěvků: 41
Uživatel 'valerian' o sobě žádné informace neuvádí.
spolehlivost:
Zatím nehodnotitelné, z pohledu prozatímní zkušenosti paráda. Dávám z optimismu 10.
praktičnost:
Vozím stále spoustu krámu okolo dětí a samotné děti a praktičtější auto je snad jenom 9 místný Ford Transit s prodlouženým rozvorem :-)
prostornost:
Mohl by mít větší kufr hlavně v sedmi místné variantě.
jízdní vlastnosti:
S přihlédnutím na pořizovací cenu dobré.
jízdní komfort:
Opět poměr cena × komfort.
provozní náklady:
Zatím dobré, uvidíme opravy a jak a zda ještě klesne spotřeba.
náhradní díly:
Doufám, že žádné nebudu potřebovat. Zatím nehodnotím.
výkon motoru:
Dobrý, ale určitě by se hodila 6 stupňová převodovka.
spotřeba:
Jsem spokojen se svou kombinovanou spotřebou 7,2 l/100km. Dle techničáku je to 7,5 l/100km.
hlučnost motoru:
Ve měste úplná pohoda, při nutnosti vytočit více motor je hluk v porovnání s moderními auty vyšší, na dálníci okolo 130 je potřeba přidat na hlasitosti rádia. Ale v běžném pásmu rychlostních limitů je hlučnost přijatelná.
kvalita sedadel:
Přední sedadla by mohly být lépe tvarovaná. Jsou ale pohodlná.
brzdy:
Desítku by Dáčka dostala, kdyby měla kotouče i na zadních kolech.
zavazadlový prostor:
V pěti místném uspořádání super, 7 místný už je malý :-(
celková spokojenost:
Dáčia nabízí úplně super poměr ceny a vlastností.
Chcete zde mít také váš inzerát a platit pouze za kliknutí?
Více o programu Autoklik| Bomba, to chci. |
akční nabídky
o serveru |
inzerce |
kontakt
Sledovanost AUTO.CZ měří NetMonitor | SEO by TRUSTIA | V březnu 2010 navštívilo Auto.cz 397.612 reálných uživatelů (2.391.940 návštěv za měsíc).
AUTO.CZ abroad: autoinfo.pl Doporučujeme: invia.cz | frogu.cz | autofun.cz | auto.auteo.cz
Our partners: autobild.de | autobild.dk | autobild.es | autobild.ee | autoweek.nl | autoexpress.co.uk | autoplus.fr | autoswiat.pl