Ohodnoťte auto a recenzi (jak hodnotit?)
více bodů = lepší hodnocení
9,88 Ohodnoťte toto auto - přihlaste se.
Hodnoceno: 16x.
Upozornění: hodnotit mohou jen uživatelé Moje.auto, kteří mají zveřejněn svůj automobil.

Prečo vozidlo a prečo jazdené
Jedného dňa si moja manželka zmyslela, že začne jazdiť, čo ma
vcelku pobavilo, avšak zároveň som tento jej nápad privítal s radosťou. Ešte viac mňa prekvapilo keď sa prihlásila na kondičné jazdy. Potom už ostavalo iba vybrať "vhodné" auto.
Slovo "vhodné" v tomto prípade znamena, že sa do vozidla musí zmestiť kočík a kopa sprostostí pani manželky bez ktorých sa žena a rodina "zaručene" nezaobíde. Vzhľadom k malému nájazdu (cca 6.000 km za rok) a faktu, že manželka pred kondičnými jazdami nesedela za volantom niekoľko rokov (ak sa dobre pamätam tak 6) sme vylúčili kúpu nového automobilu. Začala sa dilema a rozhodovanie aké a odkiaľ auto kúpiť.....
Osobne vždy som preferoval túto kategóriu vozidiel (mpv) pre variabilitu, vyšší a vzpriamenejší posed (mne osobne viac vyhovuje). K vyriešeniu tejto dilemy mne pomohol zamestnáveteľ, keď ponúkol na odkúpenie niektoré z vozidiel (výber bol celkom slušný). Vzhľadom k tomu, že sa v jeho ponuke nachádzal Opel Meriva, moja dilema bola vyriešená. Vozidlo má jasný pôvod, bolo pravidelne servisované, stav tachometra zodpovedá skutočnosti a vodič, ktorý ho používal s ním zachádzal slušne.
K tomu sa ešte pridala dobrá skúsenosť so spoľahlivosťou týchto vozidiel.
Exteriér
Vozidlo aj po 7 rokoch (ak sa dobre pamätám) od uvedenia na trh vyzerá celkom dobre. Dizajn je jednoduchý
a funkčný bez zbytočných výstrelkov. Skrátka dizajnom tento voz neoslní, ale ani neurazí. Mne osobne sa stále páči.
Interiér
Palubovka je strohá a jednoduchá ako typický opel. Žiaden dizajnový extrém, všetko je jednoduché a funkčné. Rozmiestnenie ovládačov je prehľadné a všetko je na dosah ruky až na ovládanie predných okien (musím poriadne poohýbať ruku, tlačidlá sú blízko pri mne). Interiéru dominujú tvrdšie plasty, avšak ani po niekoľko ročnej prevádzke stále nič nevŕzga.
Posed za volantom je z môjho pohľadu dobrý (ako som písal vyšsie, mne osobne vyšší posed vyhovuje). Skutočnú veľkosť tohoto malého (krátkeho) vozidla si človek uvedomí až keď si sadne do vnútra. Interiér pôsobí vzdušne a ani v prípade, že na predných
sedadlách sedia dlhší ľudia (čo nie je môj prípad) sa pasažieri na zadných netrápi s obíjaním kolien o predné sedadlá. Má to jedno ale a tým je veľkosť batožinového priestoru. Ak sú zadné sedadlá posunuté úplne dozadu (maximálny priestor pre nohy zadných pasažierov), batožinový priestor má neveselých 360 litrov. Tento priestor sa dá zväčšiť na úkor priestoru na nohy pre zadných pasažierov. Doteraz som nikdy zadné sedadlá posúvať nemusel, stačilo vyhodiť kryt batožinového priestoru a nakladať po strechu :) . Ak to jedného dňa nebude stačit, poriešim to strešným boxom, ktorý aj tak zaobstarám kvôli prevozu lyží.
V batožinovom priestore sa ešte nachádza priestor pod podlahou, kde mám odložené bežnú výbavu (lekárnička, rezerva-plnohodnotná, nejaké náradie, žiarovky, rezervný stierač a neviem čo
všetko ešte)a po bokoch sú dve malé odkladacie priestory. Ešte jedna pozitívna vec - podlaha je rovná, takže pokiaľ naložim do auta tažší predmet, nemám problém tento predmet aj vyložiť.
Nastupovanie a vystupovanie do vozidla je výborné (vysoké vozidlo a vysoké dvere) a veľmi pohodlná je aj manipulácia s potomkom v autosedačke (je to subjektívne, ale z môjho pohľadu sa
to nedá porovnáť s kombíkmi, alebo hatchmi)
Vzhľadom k tomu, že vozidlo bolo kupené s odpočtom dph, bol namontovaný v kufri d.e.b.i.l.n.ý produkt stredoeurópskych úradníkom - mreža a vozidlo má podľa tp iba 4 miesta (čo mne zatiaľ neprekáža). Tento d.e.b.i.ln.ý produkt stredoeurópskych úradníkom bol z vozidla odstránený a odložený do pivnice. Ako náhradu som do kufra zavesil sieť pre psa (aby aj polícia sr bola spokojná). Ak by som sa mreže nezbavil, tak na posúvanie a sklápanie sedadiel môžem zabudnúť.
Kapitolou sú aj odlkadacie priestory...nie,že by ich bolo málo, ale mohlo ich byť aj viac, prípadne mohli byť vačšie. Schránka pred spolujazdcom je pomerne malá a plytká. Odkladacie schránky vo dverách mohli byť tiež o kúsok väčšie. Aspoň, že držiakov na fľaše je dosť (aj keď len na malé).
Jazda
Vozidlo poháňa benzínový motor 1.6 16V so 74kW. Po naštartovaní motor sotva počujete.
Vzhľadom k vysokej hmotnosti vozidla (1318 kg, údaj z tp) a výške vozidla (aerodynamika) dynamické zázraky nečakajte. Na normálnu jazdu a bezpečné predbiehanie to stačí. Podvozok je kompromisom medzi tvrdosťou a komfortom (je skôr tvrdý), takže vozidlo sa neprimerane nenakláňa, ale o vačších nerovnostiach sa dozviete (trochu si "poskáčete"). Stačí odísť do rakúska, resp. isť po normálnych cestách a tento problém mať nebudete.
Vzhľadom k malej dĺžke sa s vozidlo dobre manévruje (príjemné v meste a na preplnených parkoviskách), čo ocení najmä manželka.
Do rýchlosti cca 115 km/h je jazda príjemná, bez vačších zvukových efektov, po prekročení začne rásť aerodynamický hluk a hluk od motora (hluk motora je "prehlasovaný" hlukom kolies a svištaním vzduchu okolo vozidla).
Doterajšia spotreba vypočítaná na základe odjazdených km a natankovaného paliva je 7l/100 km(pp nemám). Týmto motorom (1.6 16V) z prvých rokov výroby zvykol chutiť olej. Spotreba oleja je veľmi závislá od štýlu jazdy a pravej nohy vodiča. Tankujem obyčajný n95 (shell), takže žiadne rozmaznávanie nebude.
S vozidlom jazdíme najmä po meste (cca 60%) a okolí (cca 25%), po dialnici toho moc nenajazdíme.
Pri diaľničnej rýchlosti 130km/h točí motor 4000 ot/min. - chcelo by to 6. rychlostný stupeň, znížili by sa otáčky motora a trochu aj hluk od motora.
Vzhľadom k dlžke vozidla je pomerne veľký rázvor (2630mm)
Riadenie je ľahké (až príliš), ale vzhľadom k určeniu vozidla v tom nevidím žiaden problém. Pri vyššiej rýchlosti aspoň trochu stuhne, avšak akúkoľvek spätnú väzbu od kolies ani nehľadajte.
Zmena prevodových stupňov ide ľahko, bez výrazného odporu a radenie je aj po niekoľkých rokoch prevádzky presné (žiadna lotéria v podobe triafania fofrpáky do správnej polohy). K jazde mňa už napadlo snaď len toľko, že výhľad z vozidla vľavo vpred je veľmi zlý kvôli masívnemu stĺpiku a miniatúrnemu prednému bočnému sklu (viď fotky).
V tejto chvíli mňa už nenapadlo nič také čo by som mal napísať. Ak máte otázky, resp. nejakú tému na doplnenie tak ich dajte do diskusie
PS: ospravedlňte kvalitu fotiek, bol použitý mt
PS2: viac fotiek dodám, poprosím o strpenie
slušný vnútorný priestor vzhľadom k vonkajším rozmerom
dobré jazdné vlastnosti
slušná spotreba
obratnosť
dnes už nie samozrejmá plnohodnotná rezerva
chýbajúci 6. prevodový stupeň pri jazde po diaľnici
spotreba oleja (1.6 16V)
v základnom usporiadaní menší batožinový priestor
odkladacie priestory - ich veľkosť
mreža v kufri (aj keď to nie je chyba vozidla), ale úradníkov
výhľad z vozidla vľavo vpred
nemožnosť zatvoriť, alebo otvoriť predné okná pomocou DO
krátky dosah DO
malý objem nadržky ostrekovačov
Po kúpe vymenený olej, filtre, predné stabilizátory (už sa ozývali), v najbližšiej dobe ešte náplň klimatizácie.
Servis "dohodili" ľudia, ktorí sú veľmi spokojný
Nekupoval som mačku vo vreci, vozidlo ma jasnú servisnú históriu, nie je havarované ( drobné škrabance nerátam). Jednanie bolo veľmi slušné s možnosťou skúšobnej jazdy (niekoľko stoviek km počas cca dvoch týždňov)
Zatím nebyly vloženy žádné diskusní příspěvky.
Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem! [nepřihlášený | přihlásit | zaregistrovat]
hodnocení auta čtenáři: 9,91 b. |
spokojenost majitele: 10 b.
přidáno: 3.3.2010 |
přidáno: 12.4.2007 |
majitel: fik01 |
příspěvků: 32
hodnocení auta čtenáři: 9,95 b. |
spokojenost majitele: 10 b.
přidáno: 30.4.2008 |
majitel: lubaan |
příspěvků: 76
skutečné jméno: miroslav
muž
věk: 29 let
region: Bratislava
Auto snů: mitsubishi lancer, lexus is
Další auta tohoto uživatele:
Fiat Fiorino 1,3 multijet bodů: 9,62 komentářů: 7
spolehlivost:
zatiaľ žiadne závažné poruchy, výmeny spotrebáku nerátam
praktičnost:
výborná variabilita, možnosť sklápania a posúvanie zadných sedadiel
prostornost:
priestoru nikdy nie je dosť, hlavne keď človek cestuje aj s manželkou, ale vzhľadom k celkovej veľkosti vozidla je to výborné
jízdní vlastnosti:
kompromis medzi komfortom a nie veľkým nakláňaním v zákrutách, ale na šport to nie je určené
jízdní komfort:
poskakovanie na priečnych nerovnostiach spôsobené tvrdosťou podvozku
provozní náklady:
zatiaľ len náplne, filtre, obložnie bŕzd a kotúče
výkon motoru:
koní nikdy nie je dosť
spotřeba:
spotreba je slušná vzhľadom k celkovej hmotnosti a aerodynamike vozidla
hlučnost motoru:
na diaľnici chýba 6. rýchlostný stupeň
brzdy:
zatiaľ so vždy zabrzdil včas
zavazadlový prostor:
vzhľadom k celkovým rozmerom vozidla je slušný
celková spokojenost:
vždy sa nájdu nejaké chyby, viď slabé stránky
Chcete zde mít také váš inzerát a platit pouze za kliknutí?
Více o programu Autoklik| Bomba, to chci. |
akční nabídky
o serveru |
inzerce |
kontakt
Sledovanost AUTO.CZ měří NetMonitor | SEO by TRUSTIA | V březnu 2010 navštívilo Auto.cz 397.612 reálných uživatelů (2.391.940 návštěv za měsíc).
AUTO.CZ abroad: autoinfo.pl Doporučujeme: invia.cz | frogu.cz | autofun.cz | auto.auteo.cz
Our partners: autobild.de | autobild.dk | autobild.es | autobild.ee | autoweek.nl | autoexpress.co.uk | autoplus.fr | autoswiat.pl