Ford Focus III 1,6 Ecoboost 110 kW
zobrazit fotogalerii (29 fotek)
Navigace
- Zkušenosti se servisem
- Zkušenosti s prodejcem
- Doplňková výbava k Titaniu
Popis vozu
Tak nějak jsem tušil po výborných zkušenostech s mým předešlým vozem kterým byl Ford Focus II hatchback 1,6 benzín 74kw, že další moje nové auto bude vlastně stejné - jen trošku "našlapanější".Ne, Focus RS to nebude, to by mě manželka asi vystěhovala na ulici, jakkoliv se mi toto auto také líbí a svezení s ním je určitě zážitek. Musím brát zřetel na každodenní používání, rodinu, cestu na dovolenou, nenáročnost provozu, atd, atd, ale také si musím sakra jako chlap a fanda aut udělat radost, ne? Takže Focus!!! Ford mezitím poslal do světa svůj nový globální model, ale já už byl dávno rozhodnutý. Potěšila mě nová paleta motorů a já benzínový nadšenec jsem začal hledat cestu k Ecoboostu.
To vše se stalo na konci prázdnin 2011. Prodejce mi vyšel maximálně vstříc a za úžasnou cenu Focuse s Ecoboostem ve výbavě Trend, jsem měl zaplacenou zálohu na mazlíčka ve výbavě Titanium. K tomu jsem si připlatil pár věcí bez kterých chlapi neumějí žít - lepší rádio, spoiler a nižší světlou výšku, jako pozornost prodejce aktivního parkovacího asistenta (kterého jsem ještě nepoužil) a metalízu. Ano, nad barvou jsem dlouho váhal. Design nového Fordu je přece jenom divočejší a výběr barvy jej může zkrotit a nebo také naopak. Nakonec jsem se rozhodl pro elegantní černou. Opticky auto snižuje, protože nelakované černé díly prahů a nárazníků splynou s karosérií a maska chladiče také trochu ztratí na naléhavosti.
Tak a teď trochu zážitků a zkušeností.
Dvojkoví focusáci: zapomeňte na neposedný volant. I když v něm časem trošku zpětné vazby najdete, už to staré dobré řízení to určitě není. Na druhou stranu je ale velmi příjemný svou tuhostí ve větších ryhlostech, při parkování je to hračka a zledovatělý nebo mokrý asfalt v něm také bezpečně poznáte. Je prostě víc komfortní. Podvozek - pořád špička (nevím jak standardní pružiny, mám sportovní) dokonce si myslím, že si s novým Focusem na okreskách víc dovolím a duši s vás opravdu nevytřepe. Auto se výborně ovládá, lehký předek, velmi malá nedotáčivost která je výborně čitelná a ESP spolu s elektronickou náhražkou samosvoru autu pomáhají tak akorát, že vás to pořád baví. Motor - perfektní. Netoužím ani po silnější verzi. Na tak malé a relativně lehké auto je 110 kW a 240 Nm - v overboostu na 15 sec až 270Nm postačující. Turboefekt je neznatelný, zátah motoru dlouhotrvající. Při předjíždění tam prostě kopnete trojku, prošlápnete overboost a zhruba od 40 km/h do 140 km/h máte postaráno. Je fakt, že tuhle schopnost motoru nebudete často využívat. Běžně jezdíte v rozsahu otáček 1500 - 3000/min. Ukazatel ekologické jízdy vás nutí řadit nahoru už při cca 1700ot/min, se řazením dolů vám neporadí. Dlouhodobá spotřeba teď přes zimu v kombinovaném režimu (jezdím příměstský provoz, dálnice mezi Ostravou a Frýdkem -Místkem, Třinec) 6,6 l/100km dle počítače.Kdybych víc tlačil na pilu, asi by šla na 7l, ale taktéž lze v klidu dosáhnout deklarovaných 6l/100. Píšu o dlouhodobé spotřebě, krátkodobé blbnutí neměřím.
Brzdy citlivé a velmi účinné. V motorizaci s ecoboostem mají kotouče o něco větší průměr. Auto není tak citlivé na boční vítr jako Focus II. Takže co se týká jízdních vlastností a výkonů splnilo moje očekávání.
Zpracování auta je výborné, proti minulé generaci velký skok. Materiály interiéru ve verzi Titanium výborné, k tomu nemám výhrady. Vzhled přístrojovky, volantu, funkčnost, podsvícení, ve skutečnosti vypadají mnohem lépe než na fotografiích.Majitelé Škodovek jsou z počátku trošku zmatení, po bližší exkurzi v interiéru ale většinou uznávají, že se jim to líbí, že je to taková hračička, playstation... Čitelnost obou displejů je výborná, v noci lze nastavit jas obrazovek, při denním svícení svítí naplno. Pravá obrazovka znázorňuje údaje o provozu auta, levá informace o audiu, telefonu a parkovacím asistentu. Vše logicky, nemusíte dlouze studovat manuály.
Na polohu a používání tolik kritizované ruční brzdy si velmi brzo zvyknete a vlastně časem zjistíte, že nemusíte šmátrat rukou někam pod sebe a bouchat přitom spolujezdce loktem do žeber. Trochu asymetrické umístění řadící páky taktéž nevadí.
Místa v interiéru je na tuto třídu standardně, uznávám ale, že v minulém Focusu bylo objektivně místa více. Teď vás interiér, palubní deska a středová konzola víc obklopuje, jste utopenější v posezu za volantem, přední sedadla jdou obě spustit hodně nízko. Posez za volantem si najde asi každý i když uznávám, že dlouhání nad 195 cm budou mít trošku problém si najít své místo v autě tak, aby neomezili ostatní cestující. Kufr je menší než minule, v přímém srovnání s novou I30 od Nošovic ale vypadá stejně a to Ford přiznává pouze cca 316 l, Hyundai snad 380 l. Tak nevím jak to soudruzi počítají.... Nicméně na běžné používání stačí, a dvakrát do roka, kdy potřebuju víc prostoru, hodím rakev a nosič na kolo na střechu.
Aerodynamika auta je dobrá, svist větru vás ve vyšších rychlostech neobtěžuje, auto má výborný dojezd na vyřazenou rychlost. Záď auta se ale nadměrně špiní, v deštivém počasí prakticky nejde jet bez zapnutého zadního stěrače. Možná nižší podvozek a napříč uložený tlumič výfuku funguje jako difuzor a hází vodu a špínu na zadní dveře a sklo.
Auto jsem vyzvedával nové 27.1O.2011, od té doby jsem najezdil téměř 11 000 km bez jakéhokoliv problému a ..... neměnil bych. Pro mne výborná volba, jsem spokojen, takto jsem si to představoval. Ještě přidávám pár fotografií. Focus je na 16 - ti palcových zimákách 205/55 na léto plánuju 215/55 a sportovnější ráfky ale zase 16-stky. Nechci z toho udělat kostitřas.
Silné stránky
Méně místa pro nohy na zadních sedalech proti Focusu II
Špinění zadní části vozu
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Žádné, nový vůz
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Ford Malý a Velký Ostrava - Vítkovice
Prodejce vynikající, se servisem je to už trochu horší. (zkušenosti s minulým Fordem)
Doplňková výbava k Titaniu
Sportovní pružiny Eibach (-30mm)
Velký lakovaný zadní spoiler (stříška)
Audio Sony (Mp3,handsfree,USB)
Aktivní parkovací asistent.
Novinky
- 10.4.2012 19:00 - Tak tu máme jaro...
- Takže umyto, přezuto a najeto téměř 15 000 km bez nejmenšího zaváhání forďácké techniky. Přidáno víc fotek, snad se vám budou líbit. Dobrá zpráva: řízení použitím letních pneu o 10 mm širších než byly zimní, získalo víc zpětné vazby. Také jsem byl pozván na otestování Focusu s 1.0 Ecoboost. Už se těším. Rád porovnám projev motoru.
Fotogalerie
- Dobrá volba auta a motorizace 23.02. 18:47 tai
- Re: Re: Gratulace 23.02. 16:05 sir
- Re: Gratulace 23.02. 12:00 djbrumo
- Gratulace 23.02. 11:11 sir
Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem! nepřihlášený | přihlásit | zaregistrovat