PADDOCK LANE GP Bahrajnu - LÉČBA SE ZATÍM NEDAŘÍ
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse pod články na AUTO.CZ > Diskuse pod články FORMULE1
- Cirkus 16.03.2010 10:12
- Návrh 16.03.2010 10:33
- Komentatori 16.03.2010 10:40 MikyJ
- Vettel vs. Rosberg 16.03.2010 10:45 MilanF1
- ... 16.03.2010 11:42
- taktika 16.03.2010 11:47
- Pánové, bojkot 16.03.2010 14:12 Pete75
- Příliš slabé motory 16.03.2010 14:13 will83
- A jen tak mimochodem.... 16.03.2010 14:15 Pete75
- Změny předpisů X zatraktivnění závodů... 16.03.2010 14:17
- taky návrh 16.03.2010 14:25 Dyzl
- Pár bodů a jeden přímý odkaz 16.03.2010 15:51 kosmonaut
- Nuda? 16.03.2010 20:54
- Regazzoni a jeho výrok 17.03.2010 00:31
- Zjednodušení.. 17.03.2010 09:23
- Žádný bodový systém nepomůže F1 lépe, než jeho zrušení 17.03.2010 09:39
- a co takhle 17.03.2010 10:16
- Kudy z nudy? 17.03.2010 16:52
- re kudy z nudy 18.03.2010 20:07
- pero 18.03.2010 21:27
-
neregistrovaný: "Jardaxxx" [62.80.84.XXX] 16.03.2010 10:33
Návrh
Když návrh, tak tady jeden je .... Bod za úspěšný předjížděcí manévr. Stíhací jízda z konce pole třeba až na třetí místo by byla bodově výhodnější než obyčejné odkroužení na prvním místě a bylo by na co koukat. Nebylo by třeba vymýšlet pravidla, týmy samy by se zařídily, aby sbíraly body za předjetí.-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 12:01
« Re: Návrh
Hezky jsi to sice napsal, ale pak by třeba dostal někdo, kdo se motá na 15. místě, dvacet bodů za to, že se několikrát předjel s těmi slabšími okolo něho... toto není cesta... Stíhací jízda je dnes nereálná a pokud k ní dojde, tak ne proto, že by bojoval, ale proto, že má auto o sekundu rychlejší konkurence... také nereálné...
-
MikyJ 16.03.2010 10:40
Komentatori
Naprosto souhlasim s napsanym a pridavam jeste jednu malickost, coz jsem pri zavode povazoval za dulezitou informaci a stale povazuji. Prvnim muzem kdo se dostal pod dve minuty na kolo byl Algersuari, panove si toho ovsem vsimli, az kdyz se pod dve minuty dostal take Alonso a zminili to az po nejakych 5 kolech. Zajimavou informaci take treba bylo, ze Hulkenberg na sve pozici na chvostu jezdil vcelku casy jen o velmi malo pomalejsi nez spicka zavodniho pole.
Musim se priznat, ze vice nez sledovani TV a poslouchani jejich komentare jsem sledoval LiveTiming na oficialnich strankach formule 1 a kazdemu fanouskovi to doporucuju, textovy komentar k online casum je sice mega-strucny, ale s informacni hodnotou o nekolik set procent vetsi nez panove komentatori. :-! -
MilanF1 16.03.2010 10:45
Vettel vs. Rosberg
Díky RoBertino za parádní článek. Nicméně budu trochu oponovat "souboji" Vettel x Rosberg.
V průběhu závodu jsem sledoval live timing a když se objevila porucha na Vettelově voze, zpomalil na čas okolo 2:04, Rosberg a MS jezdili 2:00. Posledních asi pět kol jel Vettel 2:00 - asi přepnul nastavení vozu do kvalifikačního režimu.
Chyba není tedy v Rosbergovi (jezdil pořád stejné časy). Nicméně jen z TV to poznat nejde.
Jen by mě zajímalo, kolik paliva měli vozy v cíli, protože Mercedesy v žádné kole nepokořili hranici dvou minut na kolo! Kvalifikace se jela pod 1:55, takže rozdíl pěti sekund. Z toho času vyplývá, že v autě měli snad 100 kg paliva ...
Co se týče Richtera, taky jsem byl z něho znepokojen, jsou v dějišti, je to ok. Zaujalo mě, jak poslouchal Vettelův motor, když jel okolo jejich komentátorského stanoviště (nejsem si jist, zda to byl schopen poznat).
Já jsem nikdy nekomentoval a jen tak to dělat nebudu, historická data mi blízká nejsou, tu dobu jsem nezažil, ale rád se poučím. Proto také na ty přenosy koukám, ale jen tak plácnout vstup Renaultu do F1 mi nepřijde profesionální, on by to měl vědět nejlépe.
Pozávodní studio bylo otřesný, jak tam někdo komentoval to pořadí, to nemělo hlavu ani patu, nevěděl, co má říkat. Ale hlavně, že si to kluci v Bahrajnu užili, taky bych se tam klidně jel podívat. :-)-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 11:46
« Re: Vettel vs. Rosberg
Nezapomínej, že konec závodu jezdili na tvrdších gumách a koncentrovat se na jedno extra rychlé kolo je něco jiného, než kroužit dvě hodiny po trati, koncem závodu toho má každý plné zuby...-
-
"-- skrytý --" 16.03.2010 12:54
« Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Já myslím, že on spíš narážel na ten rozdíl v časech mezi kvalifikací a závěrem závodu (cca 5 s). Daleko větší vliv než množství paliva v nádrži (to asi moc velké nebylo) mělo nastavení vozu a podstatně horší stav pneumatik oproti kvalifikaci (odjeli na nich vlastně téměř 2 třetiny závodu).-
MilanF1 16.03.2010 13:04
« Re: Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Potom to chápu :yes:
Nikdo však nevím, kolik kol by ještě ty pneumatiky vydržely. Whitmarsh pronesl, že super měkké by vydržely určitě 25 kol (více než polovinu závodu), kolik ty střední ... snad ne celý závod (samozřejmě výkonnost klesá).
Ale těšili jsme na to, že vozy budou v závěru závodu zrychlovat, spíše ta jejich rychlost stagnovala, oscilovala okolo jedné hodnoty. Ale je určité vhodné si počkat na výsledky dalších závodů, nelze dělat ukvapené závěry.-
"-- skrytý --" 16.03.2010 20:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Však už i Alonso během testů říkal, že se auto chová neutrálně. Plná nádrž a čerstvé gumy +/- stejné jako prázdná nádrž a sjeté gumy. To chování monopostů se dalo celkem očekávat. A jak psal někdo výše, zkusil bych bodově zvýhodňovat předjíždění, aby se jezdcům případné riziko vyplácelo. Pokud to nepomůže a nic se nezlepší, horší to už stejně nebude.-
"-- skrytý --" 17.03.2010 01:48
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vettel vs. Rosberg
Bodové zvýhodnění předjíždění samo o sobě nemusí být špatný nápad, ale obávám se, že pak by stačilo, aby se dva jezdci někde na chvostu pole "domluvili" a dvakrát za kolo jeden druhého pustili... možná ošetřit to v pravidlech tak, že pilot nemůže být znovu obodován za předjetí toho samého soupeře. Ale na konzervativní F1 je to příliš radikální pravidlo.
Spíš bych byl pro ty změny v aerodynamice, aby bylo možné jet v těsném kontaktu za soupeřem, aniž by "špinavý" vzduch zhoršoval jízdní vlastnosti monopostu.
-
-
-
-
-
-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 11:42
...
Už jsem tady několikrát napsal, že se nic nezmění, že žádná úprava pravidel nezatraktivní závody, protože je F1 na konci svého vývoje a tudíž nastává status quo... Jak vidět, průběh posledního závodu to jen potvrdil a nepomohly ani změny v předpisech. A nepomohou, dokud bude F1 stavěná tak, jak je. Mimoto je F1 samoúčelným podnikem, který pro motorismus nepřináší nic využitelného. Obrovské vyhazování peněz za účelem obrovských zisků jedince...
Můj osobní názor je, že chceme po F1 něco, co nikdy neměla za úkol. F1 neměla za úkol bavit lidi, ale ukázat technický potenciál jednotlivých stájí a schopnost přijít s něčím, čím konkurenci porazí na hlavu. Měla lidi ohromovat technickými finesami, ne bavit. On je v tom totiž rozdíl. Pokud vím, tak motoristické závody jsou o tom dojet do cíle jako první, tedy absolvovat určenou vzdálenost na určené trati v nejkratším čase ze všech. (Nikdo si za celou dobu neevšiml jedné zajímavé věci a tudíž ji ani neřešil - že každý závodník má v závodě absolvovat jinou délku trati, což je dáno délkou startovního roštu, která není zrovna malá. Takže když ze dostanu ze šestého místa těsně na druhé za třeba prvního na startu, jsem vlastně vítězem já, protože jsem předepsanou vzdálenost ujel za kratší čas, než on... To je obecně problém všech závodů v libovolných disciplínách, kde se jedná o hromadné starty s mnoha závodníky.) Někdo k tomu využije lehkého vozu s několika tankovacími zastávkami, druhý zase pravidelné kroužení s těžkým vozem bez jediné zastávky (pokud to předpisy umožní). Otázkou je, kdo je tedy rychlejší, ale žádný předpis nestanoví, jakou taktiku mám v závodě použít, to je přece jen a pouze na mně... Důležité je, kdo absolvuje předepsanou vzdálenost za nejkratší čas. A o tom je závodění, ne o tom, aby lidi řvali nadšením. Pak to nejsou závody, ale cirkus. V USA když se pole příliš roztáhne, pošlou na trať safety car, všechno se sjede a poslední kola se prostě začíná nanovo - to by se vám líbilo? Mně tedy ne, to pak je skutečně jen cirkus a ne sport.
Zkoušel jsem promýšlet, jak to udělat, aby se předjíždělo, aby se závodilo. Došel jsem k závěru, že je nutné formule silně zpomalit, protože čím jedou rychleji, tím je menší možnost předjet, tedy snížit jim přítlak a celkovou adhezi. Pouhé zmenšení turbulencí za vozem k využití aerodynamického štítu pro vůz za sebou sice přinese možnost k předjetí, jak to známe ze závodů motocyklů, ale neřeší nic dalšího. Pokud budu mít zhruba srovnatelné vozy, tak teď předjedu já, další kolo ve stejném místě zase on a tak se budeme střídat až do konce závodu a bude záležet na tom, na koho vyjde předjetí v posledním kole. Je to sice teoretický popis, protože k tomu může přibýt chybování, změna počasí, vliv o kolo zpět jedoucího vozu atd. Pokud chceme vidět probojovávání se polem zezadu dopředu, jak to vidíme u motocyklů, musíme celkově zhoršit přilnavost vozu, aby mohlo dojít k rozlišení mistrů a neumětelů. Mistr takový vůz zvládne a dokáže s ním jet rychleji, neumětěl s tím třískne nebo pojede pomaleji... Fangio toto právě uměl, jezdil svou rychlostí a když byla vhodná doba, zabral a najednou všem začal ujíždět. Jenže s dnešní technikou toto prostě nejde, dnes kažedý jezdí naplno a když se podaří, udělá o půl sekundy rychlejší čas a tím to hasne, pak se zase vrátí na původní rychlost... Jenže přistoupí někdo na takový scénář, kdy se technicky vrátíme o nějakých 30 let zpět? Také si myslím, že by měly být závody delší, dřív se jezdilo se strašnými herkami 500 a více kilometrů a nikomu to nevadilo. A možná takový šestihodinový závod, při kterém se budou střídat piloti, by také nebyl od věci - ale co na to televizní přenosy, že... ;-)
Množství paliva - pokud chceme eliminovat tento problém, stačí zvýšit povinnou minimální hmotnost vozu o třeba 100 kg. Pak se procentuální rozdíl mezi plným a prázným vozem zmenší, rozdíl v rychlosti na kolo bude také menší. Že se pojede o 5 - 10 s na kolo pomaleji? A koho to zajímá? Když bude muset být vůz o tolik těžší, nebudu muset používat drahé slitiny na motor a převodovku, nebude problém pro piloty větších výšek a hmotností, bude se celkově jezdit pomaleji. Formulové vozy v USA mají předepsanou hmotnost 700 kg a jak to tam mrskají... Pneu - dá se vyrobit pneumatika, která vydrží 500 km v těchto rychlostech, bude mít sice menší grip, ale o to přece jde... Dnes mají všichni nazuto stejně, takže jak pak chceme vidět předjíždění, když jim to všem stejné brzdí a akceleruje, že...
Dalším nesmyslem je zmrazení vývoje motorů. Postavil bych taková pravidla, která by prostě neumožmnila dosahovat extrémních výkonů (500 - 550 kobyl stačí) a nechal bych na stájích, jakou cestou půjdou, jestli max. výkonu nebo průběhu výkonové křivky. Každý by si zvolil provedení motoru na daný okruh a bylo by. Zmrazení prostě vede k tomu, že kdo stihnul postavit výkonný motor, je na tom prostě lépe. Red Bull sice ukazuje, že to není jen o motoru, ale Neweye nemá v týmu každý... Mimochodem, osobně se mi KERS zamlouval, ale jeho použití mělo být neomezené na kdykoli. Každopádně pomalejší formule je levnější jak na stavbu, tak na provoz.
Problém je jeden - není politická vůle něco radikálně změnit. Diváci z celého světa se zúčastnili jakési ankety, jak by si představovali F1, ale nic z toho se do předpisů v F1 nedostalo. Ale pořád hledají cesty - není to paradox?
Komentáře na Nově - momentálně nemáme nikde na žádné televizi typického automoto komentátora, který se věnuje výhradně motorsportu a má celkový přehled. Buďme rádi i za to kopyto, co je na Nově, protože když si vzpomenu na Nikodýma z Primy, je to jiné kafe. Od Novy nikdy nemůžeme čekat nic kloudného, protože Nova není televize na úrovni, je to stanice pro plebs, neochotný přemýšlet, kterému stačí žít podle starého římského "chléb a hry". Správně by měli komentovat dva, jeden koukat na trať a druhý pindat o tom ostatním, jeden toto dohromady nezvládne.-
"-- skrytý --" 16.03.2010 13:55
« Re: ...
Pár věcí, které píšeš smysl dává, ale obávám se, že jako celek to není zrovna rozumné.
Proč pro boha řešit například postavení na startu, to je spravedlivě - relativně spravedlivě - dáno kvalifikací. Zpomalit formule... uf! Různé motory na různé okruhy... To by áklady určitě snížilo... No nic! Vidím to prostě trochu jinak.-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 17:50
« Re: Re: ...
V počátcích formulových závodů se postavení na startu snad losovalo nebo se přidělovalo podle data přihlášky k závodu. Jenže závody byly dlouhé a postavení na startu nemělo takovou roli, jako má dnes. Ne různé motory, ale různě naladěné, což je jen výměna vačky a úprava softu v ŘJ. Ano zpomalit, 10 s na kolo nikdo nepozná a věř tomu, že se bude víc závodit.
-
-
-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 17:52
« Re: Re: ...
Kdyby těch 1500 kobyl snesly, tak je dávno mají, jenže jestli sis nevšiml, turba právě kvůli takovým výkonům zrušili, protože jízda s takovým výkonem je docela brutální zážitek a jak to Berger řekl: přežili jsme turboéru a buďme za to vděčni... Křídla měly vozy od doby, co se umístil motor dozadu, tehdy měly Cosworthy cca 460 koní...-
"anonym" [213.220.211.XXX] 16.03.2010 18:54
« Re: Re: Re: ...
Přežili bysme i novou turbo éru, je to jen o rozumném (...) nastavení pravidel.
No, s těma křídlama bych to tak jednoduše neviděl. S určitou mírou nepřesnosti řekněme, že motor dozadu se dostal v sezoně 1958 a křídla se objevila 1968. Důvod pro křídla primárně bylo, podle mého názoru, zavedení třílitrové formule v r. 1966, protože dostat na trať sílu předchozího 1,5l motoru bylo výrazně jednodušší, než u 3l motoru. (Lotus měl plnohodnotný motor 3l teprve od r. 1967)
Vzhledem k současné "aféře" McLarenu doporučuju sezóny 1968 a 1969 z technického pohledu trochu prozkoumat.
-
-
-
-
neregistrovaný: "polo." [77.95.192.XXX] 16.03.2010 11:47
taktika
mne prijde divne, ze mclaren nejprve nuti hamiltona setrit pneu, a po zavode rekne whitmarsh, ze se na mekkych dalo ujet jeste 25kol! tak proc je pak jezdci zakazuji ojet az na samou mez? co to ma za smysl, menit neojete pneu?
a taky uz by se snad mohl najit jezdec, ktery se jim na podobne "chytre" sporive rady vykasle a rekne si, ze je lepsi zavodit i s rizikem defektu, nez krouzit jak na lince mhd... -
Pete75 16.03.2010 14:12
Pánové, bojkot
Pánové, bohužel nevidím jiné řešení. Samozřejmě, že Berniemu můj bojkot vadit nebude, nicméně osobně je to jediné řešení. Tohle je hrůza a pokud tady někdo argumentuje, že závodění v LeMans je stejné, tak proboha, kde to jsme? Proto snad vymysleli kdysi vytrvalostní závody vs. Velké ceny... MotoGP rulez! -
will83 16.03.2010 14:13
Příliš slabé motory
Současná minimální hmotnost je 620 kg. S plnou nádrží a jezdcem to dělá přes 800 kg....tomu musí odpovídat výkon motoru a ten je teď cca 800 koní a to je málo. Auta jezdí nudně bez šťávy a výkonový rezervy ve vláčku za sebou. Jízda a výkon samotného auta např. v kvalifikaci už prostě nikoho neohromí (alespoň tedy v tv přenosu), auto jede čistou stopu, minimum chyb......podle mého názoru je to F1 a ty auta prostě musí být takový bestie, aby bylo vidět jak s nima piloti zápasí. A pokud jde o bezpečnost - na moderních okruzích typu Bahrajn bych to neviděl tak černě. Pro srovnání tady je Wiliams Honda FW11 Turbo z roku 1986 v kvalifikaci (cca 650 kg i s pilotem a trochou paliva a k tomu výkon 1400 koní). V čase videa 2:30 začíná Nigel Mansel ostrý měřený kolo.....rozdíl je opravdu znát, zpočátku nestíhá ani kameraman: [odkaz]
-
"-- skrytý --" 16.03.2010 14:17
Změny předpisů X zatraktivnění závodů...
Mám z toho všeho pocit jako liberální ekonom (což jinak nejsem) ze snah politiků ovlivňovat ekonomiku země. Čim více zásahů, tim hůř...
A v F1 to bohužel docela platí. Mám pocit, jako by změny pravidel nebyly domyšlené. Opravdu nikoho nenapadlo, že jinak chvályhodným (IMHO - pro zpřehlednění závodů nutnost) zákazem tankování ubude na trati vzrušení, které mohou kompenzovat jen piloti, kteří ve svých vozech budou umět předjíždět... To si opravdu někdo myslel, že tomu pomůže jen revoluční (PROČ???) změna bodování. Mam tomu rozumět tak, že se předpokládá, že zaplatí-li mi někdo miliardu korun za to, že předjedu na bruslích Sáblíkovou, že toho budu schopen...?
Zaplať pán bůh, že už se nepoužívají ony šílené drážkované pneumatiky, ale zase tu máme dvoupatrový difuzor... Takže ani úzké zadní křídlo ničemu nepomůže. Trochu se podivuju i zmenšení předních kol. Copak k lepšímu předjíždění nepotřebujeme velkou míru mechanické přilnavosti a o poznání horší aerodynamické?? Proč se tohle neřeší daleko víc? Proč se mrazí motory, jejichž úpravy se pak povolují nebo nepovolují podle míry "vylepšení spolehlivosti"... Proč sakra většinu okruhů vytvořil jeden a ten samej člověk, respektive jeho firma... Proč sakra většina z nich krásně vypadá, ale předjíždění obvykle, řekněme, neulehčuje.
Jako obdivovateli Chapmanových lotusů (a přiznávám, že nostalgie mě zmáhá i teď, ač Lotus není Lotus...) mi imponuje technické řešení McLarenu a "pohyblivého aerodynamického prvku" mezi pedálem a volantem. Na druhou stranu si ale myslím, že jezdec F1 by neměl být na vedlejšák hráčem Nintenda Wii... Přesto vše podle komisařů košér...
K tomu se pravidla hodně mění každý rok a málokdo to stíhá sledovat - kolik kamarádů mi jen za poslední roky říkali, že už ničemu nerozumí a v neustále měněných pravidlech se nevyznají...
Takže, co bych vlastně JÁ chtěl a považoval za rozumné? Osekat aerodynamiku, jak je jen možné. Dodat na významu mechanické přilnavosti, klidně za cenu pneumatik jako v 70. letech. A třeba problém motorů vyřešit daným maximálním množstvím paliva na km. lepší "economy run", než současná komedie. A pro vývoj by to určitě mělo smysl!
Abych jen nehanil, zapojení bývalých pilotů F1 jako komisařů, to je jedna z cest dobrat se více předjížděcích manévrů. Samo o sobě to mnoho neřeší, ale aspoň nevychovává z dravých mladíků kroužiče...
Trochu si tu vylejvám frustraci a nevim, jestli má moje řeč větší smysl, než u kolegy, kterého jsem za jeho názory lehce znectil, ale potřeboval jsem to napsat...
-
neregistrovaný: "RoBertiino" [88.146.65.XXX] 16.03.2010 16:00
« Re: Změny předpisů X zatraktivnění závodů...
Tak tak, Jene, bohužel pravidla většinou vymýšlejí lidé, tedy aspoň to tak opravdu vypadá, kteří v autě typu F1 nikdy neseděli. Připomíná mi to takovou tu komunitu mravenců, kteří potřebují nějakou změnu, tak se skupina jejich šéfů rozhodne, že zbijou slona.
Mám dojem, že F1 se pořád motá jen kolem dvou tří věcí - pit stop, motory, pneumatiky. Takže buď měnit palivo ano a pneu ne, nebo naopak, pak dovolíme na nějakou chvíli měnit oboje a pak zase oboje zakážeme. Dále těm vechslířům s pravidly asi nikdo neřekl, že když se budou přidávat nebo ubírat koně v motoru, tak to ještě neznamená do důsledků, že se vše zrychlí nebo zpomalí. Já teď jenom trnu, až nějaký borec, co musí dokázat, že své miliony dolarů na nějakém bezvýznamném postu bere oprávněně, se náhodou zakouká do Autosportu z roku 1984, uvidí McLaren na přepravních discích a nadšeně zařve - zavedeme zase tyhle kola a bude to jezdit pomalu.
A ještě jeden názor - F1 je možná (i když asi stále méně) demonstrací techniky, margetingu a obchodu, ale nelze souhlasit s tvrzením, že nebyla de facto určena pro lidi. Ecclestone naopak moc dobře ví, že je to spojená nádoba, když lidi na F1 nebudou chodit, nebude ani reklama, tudíž ani peníze a celý ten cirkus totálně ztratí smysl. Proto se asi snaží to nějak změnit, ale na rozdíl od posledních 20 let minulého století, kdy udělal z F1 organizačně skvěle fungující mašinu, už teď nějak nemá ani na to, aby se chovala jako rezavá posunovací lokálka.
Takže si řekněme věc třeba nadsazenou či příliš odvážnou, ale co zkusit ještě před změnami technickými změnit trošku myšlení?
-
Dyzl 16.03.2010 14:25
taky návrh
Již jsem jej zde kdysi psal. Jezdit po vzoru Superbike na dvě jízdy a o přestávce mezi ními jet kratší závod nižší soutěže která by byla mimo jiné přesně definovanou kvalifikaci pro F1. Do druhé jízdy dát postavení na startu dle výsledku první jízdy. Takže by první jízda byla nejen vlastní závod, ale i vlastně kvalifikace pro druhou jízdu. Vypadá to sice bláznivě, stejně se tak ale mohl před pár lety jevit systém dnešních kvalifikačních jízd který se relativně snad osvědčil.
Odpadly by velké nádrže a přezouvání a nejzajimavější části závodu, tedy start a dojezd by se znásobily.
Už se nesmírně těsím na motorky. Ty jsou zajimavější a dramatičtější než F1, kdyby ale asi jela jenom třída MotoGP, tak by to asi také nebylo pravé ořechové. A bohužel zrovna tato třída začíná "formulovatět". Pár lidí na startu na šíleně předražených motorkách a cca 3 lidí kteří vyhrávají s celkem dominancí jednoho jezdce. A často i poslední v cíli boduje. Musím konstatovat, že v nižších třídách jsou bitvy až jiskry létají a zvlášť jsem letos zvědav na "katalogovou" novou třídu Moto2. A to nemluvím o Superbike, to nejsou závody, to je válka.
-
kosmonaut 16.03.2010 15:51
Pár bodů a jeden přímý odkaz
- aerodynamika vozu: přední a zadní křídlo pryč, povinnost rovné podlahy
- zmenšit obsah motoru na 1,6 litru, přidat turbodmychadlo
- vyházet všechny ty charakterem naprosto stejné tilkedromy, vrátit tratě typu Paul Ricard, kde po více jak kilometrové rovince Mistral následuje rychlá zatáčka na pravou ruku a až po ní teprve utahovací zatáčka taktéž na pravou; prodloužit hockenheimring na původní vzdálenost
- výrazně zrychlit charakter tratí, vyházet většinu šikan, podívejte se například na staré Le mans ([odkaz] pekelná rychlost před Mulsanne. Jsou to závody, ne kličkování.-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 16.03.2010 18:08
« Re: Pár bodů a jeden přímý odkaz
- křídla tam být musí (hlavně to přední), jinak by se auta v těch rychlostech vznášela, bez nich to prostě nejde
- patnáctistovky s turbem už zde byly, odstoupilo se o nich, tak nevím, kam směřuješ...
- jestli chceš spoustu mrtvých pilotů, tak se vrať na staré Brno atd., ale předtím se zeptej Laudy, jak mu bylo, když hořel v autě...
- Tilke je normální stavitel tratí a staví tam, kde mu přidělí místo. Že to místo je placka a není velké, neovlivní. Jenom se tady přebírají kecy o nějaké sterilitě, co pouští do světa televizní komentátoři... Neznám nikoho jiného, kdo by postavil na stejném místě trať jinou, možná se bude trochu jinak kroputit, ale výsledek bude opět stejný - široká silnice a hromada únikových zón okolo - tečka...
- pekelná rychlost ale nevylučuje možnost vláčku...-
kosmonaut 16.03.2010 18:54
« Re: Re: Pár bodů a jeden přímý odkaz
- nedělal bych z toho kovbojku, auta by se nevznášela, jen by se hůře ovládala ve vyšších rychlostech, o to jde
- směřuji k malému lehkému motoru s vysokým točivým momentem v nižších otáčkách, což se zákazem kontroly trakce přinese horší přenos výkonu, o to jde
- o starém Brnu píšeš ty, najdi si jak vypadá zrenovovaný a supermoderní Paul Ricard, je bezpečný a přitom neztratil nic ze své charakteristiky
- Tilkeho tratím chybí místa k předjíždění.
- psal jsem výrazně zrychlit charakter tratí, více rovinek, více rychlých zatáček, aby byl vůbec prostor na využití vzduchového pytle. Jak ho chceš využít, když pořád jen točíš volantem v ideální stopě?
-
-
"-- skrytý --" 16.03.2010 20:54
Nuda?
Ještě před dvěma lety jsem na povětšinou nudné závody dštil oheň a síru a velebil ty krásné zlaté staré časy velkých soubojů. Jenže zhruba před půl rokem jsem si začal z internetu stahovat přenosy Velkých cen, osmdesátá léta, sedmdesátá léta, onu zlatou éru. A považte, většina závodů je stejně nudných jako ty dnešní! Desítky předjíždění? Kdeže. Navíc dříve bylo kolem trati mnohem méně kamer a člověk ze závodu neviděl vpodstatě vůbec nic. Moc jsem se těšil na GP Jižní Afriky 1978, ten slavný závod který málem vyhrál zelenáč Patrese v čerstvě zrozeném Arrowsu. Z toho závodu nevidíte nic, kamery ani nezaznamenaly Patreseho odstoupení a slavná závěrečná bitva Petersona s Depaillerem probíhá kdesi v dáli, protože celou scénu snímá kamera ze druhé poloviny okruhu! A turboéra v osmdesátých letech je to samé co dnes. Šetření palivem, aby se to dovalilo do cíle. Třeba taková Velká cena Německa 1986, to je nuda k ukousání. Vtip je v tom že lidská paměť je mrška podšitá a časem prostě ty hluché momenty vymaže a my si pamatujeme jen to zajímavé. A tak máme pocit že to kdysi bylo skvělé, protože jsme zkrátka 80 procent balastu už dávno zapomněli. Ale pár krásných závodů a soubojů nakonec nabídne každá sezóna. Díky bohu za to.-
chufu 16.03.2010 22:08
« Re: Nuda?
No, ale bývalo to napínavější. Žádné zmražené motory, nikdo si do poslední chvíle nemohl být jistý, že se mu na autě něco nevysype, někdy to bylo až nervydrásající. Žádná hromadná unifikace, obrovské rozdíly v aerodynamice, pravda, o titul mnohdy bojovali jen dva jezdci, ale nebylo to méně napínavé, než je to teď s osmi favority. :-)-
"-- skrytý --" 16.03.2010 22:55
« Re: Re: Nuda?
Dal bych tomu ještě čas. Souhlasím s Alainem Prostem. Řekl že až si jezdci zvyknou na ovládání supertěžkého auta, tak se zase začne závodit. Zatím mě mnohem více děsí ty šílenosti co se teď narychlo vymýšlejí aby se to zatraktivnilo za každou cenu. Nějaká obrácená pořadí, nucené zastávky, to už bude opravdu jenom cirkus. V tomhle má Robertino pravdu.-
-
neregistrovaný: "RoBertiino" [88.146.65.XXX] 17.03.2010 11:20
« Minulé závody a pan Haura
Zareaguju na předchozí příspěvky. Emil má sice pravdu, že se tehdy nedělo pořád něco v každém kole, ale to, že to nebylo vidět, je mnohdy problém faktu, že pořadatelé měli na trati deset kamer a konec. Tak to se pak opravdu nenasnímá mic moc, když čtyři byly v depu a šest na okruhu. Dále, je nesmysl tvrdit, že se v každém závodě a v každém kole předjíždělo jako o život, vzpomeňme taky na jeden vláčkový závod ve Španělsku 1981, kde do cíle dojelo pět pilotů v rozmezí jedné vteřiny. Jenže těch opravdu závodních akcí bylo daleko víc a je to s nimi jako u nás dříve narozených s vojnou. Byl to opruz, ale když na ní vzpomínáme, vybereme si jen to lepší. A já se bojím, že za posledních pár let si z F1 toho moc vybrat nemůžu. Vezměme si třeba - a to opravdu jen namátkou lovím z paměti - GP Itálie 1971, kdy se pořadí na špici měnilo více než 15x. Grand Prix USA 1983 a souboj Cheever vs. Arnoux. Souboje Senna / Mansell, třeba GP Maďarska 1988. Nebo i ty nepředjíždivé, ale plné napětí - opět Mansell / Senna v Monacu 1992. Tam bylo i jedno, že se Nigel nedostal dopředu, ale bylo vidět, že chce závodit a ne držet pozici. Totéž Regazzoni a Scheckter na stejném místě v roce 1979. Prostě mám dneska pocit, že rada několika desítek mozků a několik terabytů provede vyhodnocení, spočítá, že se pilot dopředu bez větší námahy nedostane, a tak mu to ani nebude doporučeno. Ale to je opravdu na samostatnou debatu či rozsáhlou úvahu.
A ještě k Petru Haurovi. Psal komentáře v MOTORu do konce roku 1983, pak záhadně zmizel, pokračoval Karel Hrubec, ještě se několikrát objevila značka -hra- snad to byl i Haura, ale jak mi jednou sdělil jiný novinář Minařík, měl snad Haura emigrovat. To ale není ověřená informace. A kde je mu konec? Pokud je ještě naživu, a já bych mu to moc přál, tak mu bude kolem sedmdesáti, osmdesáti let.-
neregistrovaný: "Libor Tr" [85.92.53.XXX] 17.03.2010 14:23
« Re: Minulé závody a pan Haura
Ano, závod roku 1981 v Jaramě byl "vláčkový", ale pro mne přesto strhující, když Villeneuve s těžkým a neohrabaným ferrari 126C za sebou držel neustále dorážejícího Laffita, Reutemanna, Watsona a další tuším snad desítky kol a to vedení udržel snad o jeden metr. Laffite tehdy jezdil s čumákem trvale zabořeným pod zadním křídlem ferrari, ale předjet nešlo a Villeneuve neudělal chybu. Trochu se mi to pak připomělo v Imole 2005, kde to bylo podobné jen ve dvojici mezi Alonsem a Schumim.
-
-
-
-
-
-
neregistrovaný: "Libor Tr" [90.176.102.XXX] 17.03.2010 00:31
Regazzoni a jeho výrok
Ano, ten časopis zvaný zkráceně "MOTOR" s touto Regazzoniho větou (byla v rámci obsáhlého rozhovoru s názvem "Na silnici opatrně, na okruhu rychle") si pamatuju. Na jeho titulní straně bylo foto Regazzoniho tváře s modrou kšiltovkou Goodyear. Koupil jsem ho v Luhačovicích v roce 1975 v den, kdy se jela GP Holandska v Zandvoortu (tuším, že někdy v červnu) a já ji neviděl, protože jsem jako třináctiletý musel s rodiči na ten pitomý výlet. Dodneška si pamatuju na ten můj vztek, že jsem ten závod, který tehdy přenášela přímo Čsl. televize neviděl.-
neregistrovaný: "ascari" [194.213.41.XXX] 17.03.2010 08:29
« Re: Regazzoni a jeho výrok
ano ano.. a komentáře ze závodů byly psány výborně,i když zhruba s měsíčním až šestitýdenním zpožděním.Autor Petr Haura ( aspoň doufám,že si pamatuji jméno správně) měl přehled a asi i lásku k F1.Kdepak je mu asi dneska konec?
-
-
neregistrovaný: "Pokus" [88.86.111.XXX] 17.03.2010 09:23
Zjednodušení..
Osobně se počítám také mezi fanoušky F1, ale loni mé nadšení ochladlo opravdu hodně pod bod mrazu a letos jsem se vydržel na první závod dívat pouhá dvě kola. To co "finanční cirkus" na kolech předvádí mi prostě za ten čas strávený před obrazovkou nestojí.
Jakákoliv změna pravidel pokud není vůle (jak bylo již v diskuzi napsáno) nic nevyřeší. Největším úletem vidím loňský ECO - KERS, který stál jen spoustu peněz ve vývoji, aby vše nakonec přišlo vniveč.
A teď konečně můj návrh na zjednodušení.. (omlouvám se, ale nejsem extra technický typ, takže možná nereálný, ba dokonce šílený). Motor by měl předepsané maximální hodnoty ve výfukových plynech a k tomu nějaké "rozumné" rozpětí objemu v počtu na válec. Ani s ostatními bych si hlavu moc nelámal, byla by dána max. váha, šířka, délka, rozvor, výška, plocha a počet křídel, šířka pneumatik a co já vím co ještě.. prostě čím méně omezení, tím lépe. Jakékoliv "čachry" se závodní strategií z pozice lidí od stolu (FIA) jsou podle mého také na nic, vše se v závěru omlouvá bezpečností.. a jak je asi bezpečné mít na startu v autě 3x tolik benzínu než loni? Teď je vlastně F1 v bodě, ze kterého není díky předpisům kam se pohnout (což zde bylo již také zmíněno). Domnívám se tedy, že omezení exhalací by F1 nakoplo správným směrem (a když už nic, bylo by alespoň pár let co vyvíjet) a v případě potřeby by šel výkon motoru celkem jednoduše "zregulovat".-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 17.03.2010 16:16
« Re: Zjednodušení..
Ale to je přesně to, co vedlo k obrovskému nárůstu výkonů a nákladů, proto se to muselo zregulovat... Emise nic neomezí, seberou dejme tomu 50 kobyl, ale když zbytek neomezím, dalších 300 někde nahoním... A proč by nebylo bezpečné mít plnou nádrž? Jezdíš také jen s třetinou paliva v nádrží?-
neregistrovaný: "Pokus" [109.73.214.XXX] 17.03.2010 18:41
« Re: Re: Zjednodušení..
Většina regulací zvedá náklady, protože se hledají mnohem hůře (a také složitěji na vývoj - dráže) cestičky jak, kde a co ještě vylepšit, popř. obejít.
Pokud bude motor omezen emisemi, tzn. (zjednodušeně řečeno, vím že to tak jednoduché není, ale jde o princip) je potřeba energii, která není využita při spalovaní ne kumulovat (jak to dělal v principu při brždění KERS), ale vůbec ji nevyrobit, tzn. zlepšit (zvýšit) účinnost motoru.
Nejde o plnou, nebo do třetiny naplněnou nádrž, ale loni měli F1-ky nádrž plnou a letos také, jen je tam objemově trochu víc benzínu. Bezpečnost jsem zmínil z důvodu, že o tu jde v posledních letech všem zainteresovaným kolem F1 především a tohle mi přijde jako dráždit hada bosou nohou, prostě takový malý krůček (z bezp. hlediska) zpět.. ale vlastně ano, nebudou již utržené tankovací hadice vláčeny boxy a hořlavé koule v podobě formulí už v boxech také nebudou k vidění.. vše se dá v závěru krásně vysvětlit ;-)
-
-
-
"-- skrytý --" 17.03.2010 09:39
Žádný bodový systém nepomůže F1 lépe, než jeho zrušení
Je zajímavé, že když Bernie Ecclestone navrhl medailový systém, byl prakticky všemi zadupán do země. Ale proboha, co lepšího lze vůbec vymyslet?
Akci a maximální riziko by F1 dodala jedna maličkost - všichni jezdci by po skončení závodu obdrželi 0 bodů. Nic jiného na změně pravidel není třeba! Zdá se vám to nesmyslné ??
Ale kdepak. O pořadí jezdců by se totiž naprosto bez problému rozhodovalo podle nyní platných pravidel, které se používají v případě rovnosti bodů (a rovnost by byla zaručena, všichni by měli 0). První by byl jezdec nejvyšším počtem vítězství, druhý s druhým nejvyšším počtem vítězství, atd. Po seřazení všech jezdců s vítězstvím v GP by následoval stejný postup s jezdci, kteří dosáhli nejlépe druhého místa, atd. až k poslednímu.
Ano, tušíte správně, v tomto systému jeden dobrý výsledek v podstatě maže všechny horší! Tedy až na případ rovnosti nejlepších umístění, kdy by k dalším umístění přihlíželo.
Jezdec ze středu pole by tak např. jedním druhým místem okamžitě přeskočil všechny své obvyklé soupeře. A co víc, o mistru světa by konečně rozhodoval výhradně počet vítezství v GP. Jestliže pojedu druhý s odstupem 1s, tak udělám cokoli, abych se dostal dopředu, protože k čemu je mi druhé místo?
K ničemu !
A o tom to je !-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 17.03.2010 16:13
« Re: Žádný bodový systém nepomůže F1 lépe, než jeho zrušení
No, minulou sezónu měl nejvíce vítězství Button, který je nasbíral za prvních 7 závodů a pak se vlastně jezdilo jenom pro srandu králíkům... :-) Nebo jestli si pamatuji svého času excelentní sezónu Schumiho, když vyhrál prvních x závodů a vyhrál by další, kdyby ho Montoya v tunelu nesejmul... :-) Takže v polovině sezóny by se to mohlo odpískat...
-
-
neregistrovaný: "enick" [193.165.166.XXX] 17.03.2010 10:16
a co takhle
zakázat radiokomunikaci mezi boxy a pilotem? Prostě dnes počítač říká co má nebo nemá pilot dělat a příkazy se předávají vysílačkou. V případě zákazu bude na pilotovi jak vyhodnotí určité situace, vzniká také daleko větší prostor pro chyby atd. -
"-- skrytý --" 17.03.2010 16:52
Kudy z nudy?
Tek ja prileju svou trosku oleje do ohne...
Co delalo formuli atraktivni? Souboje na draze. Souboje v zavode a v kvalifikaci.
Proc to ted nejde? Protoze technika nedovoluje jezdcum predjizdet, protoze priblizit se na doraz znamena byt v nevyhode. Nestaci prekonat vzdalenost jedne formule, ale jedne formule + aerodynamickeho pytle spinaveho vzduchu. Formule by tak musela byt na kolo o hodne rychlejsi nez souper. Alespon v danem useku je treba najit tak pul sekundy navrch...
Omezit aerodynamiku, pridat mechanicky grip. zvetsit zpatky predni pneu, klidne zvetsit i zadni pneu. Aerodynamiku omezit nejak tak, aby celkovy pritlak tvoreny aerodynamikou mel nejakou maximalni hodnotu, tak aby uz nemelo smysl vymyslet dalsi aerodynamicke hejblatka a radsi se zamerit na mechaniku.
Fluidni tlumice? klidne. separatni brzdeni leva a prava strana auta (nebo napric), klidne. KERS? klidne, kdyz chcete.
Co delalo formuli zajimavou byly souboje znacek - pneumatiky, motory, ridici jednotky, vsechno co je dnes uniformni pridavalo faktor nahody a nejistoty. Vsechny tyto veci bych opet uvilnil. Pouzivaly tymy oboustrannou telemetrii? Chyba byla nasadit jednotnou ridici jednotku. Mel se zafixovat komunikacni protokol a rozdat jednotne (byt scramblovane) vysilacky, ktere prenasely jen predem urcene a omezene mnozstvi prikazu do auta. A treba jen jeden prikaz za kolo, aby se to nezneuzivalo(kodovani slozitych prikazu pomoci jednoduchych kombinaci).
Jestlize se vyplaci byt v predu protoze auta za tebou maji problemy predjizdet, vratit dulezitost kvalifikace. Hodinova a se vsemi jezdci na trati dle libosti. 12 odkrouzenych kol jako limit a videlo by se. Pokud tymy vyciti sanci zapracovat na kvalifikaci, maji nyni realnou sanci ze se jejich snahy zuroci. A jine tymy zase muzou utocit v zavodech. Kvalifikace a zavod by se tak staly vice oddelene discipliny. Ale vedly by k lepsi podivane, kdy se rychlejsi v zavode prokousavaji rychlejsimi v kvalifikaci.
vratit zpet povinne tankovani, pripadne i udelat volitelne. nejmene dva pneumatikarske koncerny ktere souperi mezi sebou. Neomezovat smesi, jen pocet sad ktere pilot ma na velkou cenu k dispozici.
zpatky bodovani 10 6 4 3 2 1, ono nikoho opravdu nezajima 6te misto v poharu konstrukteru...
Protoze v dobach kdy tohle bylo, byly zavody zajimave a vzrusujici. Jedine co se od tech dob prokazatelne zmenilo vyvojem a ne narizenimi, je aerodynamika, takze kdyz se omezi ta, a zvysi mechanicky grip, zavody by se mely zase vratit k lepsimu.-
neregistrovaný: "Jirka 1" [85.207.211.XXX] 17.03.2010 20:07
« Re: Kudy z nudy?
Nemáš vůbec ponětí, co se od dob "špatné" aerodynamiky zna F1 změnilo... >:D Motory jsou někde úplně jinde, převodovky jsou také někde úplně jinde, pneumatikz jsou také někde úplně jinde, si vzpomeň, jaké gumy měly F1 v sedmdesátých letech na přenos cca 500 kobyl a jak malé jsou dnes pro přenos výkonu okolo 700 k, před pár lety až 900 k... Užší přední gumy jsou proto, že ty širší měly příliš velký grip a auto nechtělo zatáčet - pořád se volá po větším gripu a když je, tak je najednou problém...
Jak říkám - nic nevymyslíte, pokud se technicky nevrátíte zpět do sedmdesátých let. Formule jsou příliš rychlé a čím rychleji jedou, tím se hůř předjíždí. Auto, které je o pouhých 0,3 s na kolo, měřící 5 km, rychlejší, je prakticky nedohonitelné a nepředjeditelné (to je blbý slovo >:D )...
-
-
"anonym" [82.114.215.XXX] 18.03.2010 20:07
re kudy z nudy
tolik komentářů k nudnému závodu :-)sezona 2010 bude opravdu vyjímečná..zatímco předchozí roky bylo potřeba vidět start zastávky v boxech a konec od tedka se mrknem jen na start a posledních pár kol - mezitím si dáme turnájek v pokeru bernie dík