Mazda MX-5 10th Anniversary
zobrazit fotogalerii (35 fotek)
Navigace
- Zkušenosti se servisem
- Zkušenosti s prodejcem
- Tuning?
Popis vozu
Co vznikne, když se spojí to nejlepší z britských a japonských ostrovů? Mazda MX-5! Obecných recenzí na tento kultovní roadster je všude spousta, pojďme si tedy dát jednu spíše uživatelsky subjektivní, zaměřenou na poznatky z praxe. Snad vás neunudím k smrti.
Proč MX-5?
Pro začátek krátce o tom, proč padla volba právě na malou Japonku vyvolávající ve většině lidí dojem, že její řidič musí být žena. Popřípadě žena uvězněná v mužském těle. Po tříleté předokolkové anabázi s rychlým hatchem značky F(ix) O(r) R(epair) D(aily) jsem cítil nutkání posunout se dál a přejít na vozidlo s pohonem zadních kol. Požadavky byly především zábavnost, sportovní feeling, přijatelné provozní náklady a v neposlední řadě i určitý stupeň řidičské vlídnosti, jelikož všechny mé pahýly nutné pro ovládání vozidla, jsou poněkud levé. Kandidátů bylo více, například oturbený Nissan 200SX, osvědčená klasika v podobě BMW E30/E36, lehce exotická Toyota MR2 se seupersportoví koncepcí s motorem uprostřed, anebo nejlevnější (ale nikoliv špatná) cesta k Porsche – model 944. Nemá smysl vypisovat pro a proti k jednotlivým autům, bylo by to na dlouho a proč jsem toho kterého kandidáta vyřadil, se mě klidně zeptejte v diskuzi, vítězem se zkrátka stala Mazda MX-5, která pro mne nabízela nejpřitažlivější mix vlastností. Je to jednoduché a upřímné auto, které si na nic nehraje. Je konstruováno účelně, nenáročně, ale přitom velmi efektivně. Zavěšení vpředu i vzadu obstarávají dvojité lichoběžníky, geometrie kol je plně nastavitelná a dá se jen s její pomocí čarovat s jízdními vlastnostmi, mezi zadními koly se nalézá poctivý mechanický samosvor a hmotnost je mezi nápravy dokonale rozdělena. MX-5 obsahuje přitažlivější konstrukční základ, než nejedno mnohem drsněji působící, či výkonnější auto a líbezný vzhled kabelky pro holky jen dotváří její podivně zvrácený charakter. Moje MX-5 je z edice 10th anniversary, takže je mimojiné vybavena i krátkou šestistupňovou převodovkou a výborným podvozkem Bilstein. Kdyby se někdo z vás chtěl prokousat takovým "cestopisem" z nákupu, linkujte prosím zde: http://www.autickar.cz/2011/02/miata-trip-aneb-pro-mx5-do-hamburku/
Vlezu se do toho a dá se s tím žít každý den?
Přestože je MX hlavně o jízdě, vezměme to nejdříve přes vnitřek. Primární otázka Evropana totiž zní – vlezu se vůbec dovnitř? Paušálně uváděná hodnota pro příjemný život s MX-5 zní 180 cm, což je i můj případ. Já jen doplním, že si to musí každý soudruh zkusit sám, neb 1,9 m vysoký kamarád nemá jediný problém, zatímco jeho o 15 cm menší kolega po usazení do sedadla vypouští z úst jen neuspořádanou várku invektiv. Pro mě samotného přitom nepředstavuje limit ani tak prostor nad hlavou, jako spíše konflikt noh se spodní stranou volantu. Mít o 10 kg víc, tak můžu zapomenout na meziplyny.
V souvislosti s interiérem pociťuji ještě dvě další problematická místa. Pravé koleno citelně trpí kontaktem se středovou konzolou a při levotočivém driftu zjistíte, že nejlevnější nástroj pro měření příčného zrychlení se jmenuje postranní kolení vaz. Při dlouhých cestách je zase levý loket šikanován tvrdou dveřní výplní. Celkově je však MX-5 překvapivě praktická a pokud netrpíte artrózou či problémy se zády, je i denně použitelná. Potěší hbitost ve městě, rychle se zahřívající motor, podvozek který nemá tendenci vymlátit plomby ze zubů a kufr, do kterého se vleze nákup :) Milovníci tetrisu už jistě najdou způsob, jak sbalit 2 lidi na týdenní dovolenou. K milým záležitostem patří návštěvy drive-inů, kde budete potřebovat asi trochu delší ruku a obsluha na vás se zataženou střechou možná nebude vidět :) vidíte, střecha - ta je takovým krásným důkazem, že v jednoduchosti je sílá. Dá se natahovat aniž by člověk musel opustit sedadlo a celý proces trvá po získání grifu +- 7 sekund. A ještě jedna důležitá poznámka, s výjimkou levého loktu mi MX-5 přijde v rámci třídy velmi pohodlná pro zdolávání dlouhých cest. Tento názor nesdílím sám.
Jedemeeeee!
Je asi zbytečné znovu opakovat, že hlavní předností MX-5 je jízda, ovladatelnost a schopnost vytvářet řidiči rohlík kolem hlavy a jestli jste minulých 20 let žili v díře a tuto informaci ještě nezaznamenali, tak ano, MX-5 je úžasný joymaker s delikátní převodovkou a citlivým a vyvážěným chodem pedálů. Takže jen pro pořádek zkusím vyjmenovat několik základních charakteristik, ať už pozitivních nebo negativních. A začnu věcí, která se dá zařadit do obou kategorií současně. Je naprosto skvostné řídit auto, které je tak komunikativní jako MX-5. Zároveň je pak naprosto frustrující si na tuto vlastnost zvyknout. Nevyhnutelně vám bude degradovat dojem z většiny ostatních aut, kterým sednete za volant a jejich schopnost přenášet informace zdaleka nebude dosahovat úrovně datové dálnice, kterou produkuje MX-5 skrze malý tříramenný Nardi Torino a alcantarové polstrování sedačky. Úžasná je na Mazdě schopnost bavit řidiče při nízkých rychlostech. 100 km/h na okresce kupodivu nevyvolává pocit, že by vás předběhla i srnka po obrně. Tomu říkám aktivní bezpečnost! V dnešní době chladně dokonalých aut, které v protahováku za neslušných rychlostí nehnou ani brvou, to je vyloženě balzám na duši. Dalším specifikem jsou poměrně snadno přístupné limity auta a jeho láskyplné chování, když je řidič... ehm, řekněme ne zrovna nejbystřejší. Není třeba mít vypínací mozek, aby se člověk odvážil až k hraně a když už se na ní dostane, působí neskonalou radost hrát si s ní pomocí plynu, brzd a volantu. Pravá zábava pak začíná za mokra, kdy všechny dojmy z MX-5 kvadraticky rostou a skvělá ovladatelnost se projeví naplno. Pokud přijde chyba, je Mazda ta nejhodnější holka na světě. Přísahám, že v MR2 už by ze mě byla pravděpodobně jen tragikomická změť krve, masa a plechů, MX-5 dokáže odpouštět neuvěřitelné věci. Překontrovaný drift se dá díky bleskurychlému řízení zachránit i na cestách „pro jedno auto a žádnou chybu“, 2x se mi už přihodilo nečekané vybočení zádi v rychlosti nad 100 km/h a v obou případech stačila na umravnění auta až překvapivě laxní reakce. K nezaplacení! ESP součástí výbavy není...
Někdo namítá, že MX-5 je jen hračka a neumí jet rychle. Připouštím, že trhač rychlostních rekordů to rozhodně není a v továrním setupu ani dravý sporťák. Míra přilnavosti, ale z velké části záleží na řidiči. Není problém ztratit adhezi dříve, než autoškolačka v Yarisu, stejně jako je citlivým postupem možno objevit překvapivou zásobu gripu a nadělit ostatním v zatáčkách hanebně dlouhou propast. Obzvláště v pasážích, kde na sebe zatáčky vážou Mazda exceluje. Japonci však zapomněli vybavit sedadla bočním vedením, ještěže tady máme středový tunel a dveře... V každém případě je nutnost prokopávat nohou podlahu a vytrhávat volant z náboje v každé ostře projeté zatáčce neskutečně otravná a v budoucnu se chystám na implementaci nějakých rozumnějších sedadel. Skořápky z Lotusu Elise se dokonce dělaly i v odpovídající barevné kombinaci
Nebo nejedeme?
Znalí vědí, že největší slabinou MX-5 je motor. Moje MX-5 je vybavena „odturbeným“ čtyřválcem 1.8, jehož příbuzné můžeme najít v Mzadě 323 GTX a v MX-5 dává 103 kw, což na 1035 – 1100 kg pohotovostní hmotnosti v případě druhé generace NB vypadá na papíře zcela dostatečně, jenže v praxi to sotva stačí na dojem „nenadchne-neurazí“. Ne že by byla MX-5 1.8 pomalá, spíše jen působí dojmem, že by snesla víc. V případě, že je asfalt suchý, je ve většině případů nemožné urvat auto pouze pomocí plynu už na dvojku. Je třeba si pomoci rukama nebo přenosem hmotnosti před zatáčkou, či přímo v ní. Na druhou stranu má motor příjemně sportovní naturel, lační po otáčkách (samozřejmě žádná K20 to není) a vybízí řidiče k co nejčastějšímu použití krátké a přesné řadící páky a taky k přemýšlení za volantem – rychlost si musí řidič zasloužit.
Zajímavostí je, že reálně jedou skoro všechny varianty NA i NB velmi podobně. Při řízení NB 1.6, která má pouhých 81 kw jsem sice pociťoval znatelný výkonový odstup a 1.6 bych v MX-5 asi opravdu nepřekousnul. Při následné společné jízdě po okreskách jsem ale slabší Mazdě příliš neujížděl. A to platí i o nejslabší NA 1.6 s 66kw, která mě pro změnu téměř vůbec nebrzdila a její papírová hodnota výkonu je spíše podsazená, aby v tehdejší době udělala marketingový prostor pro silnější 1.8.
Resumé
Upřímně řečeno, MX-5 jsem kupoval spíše z rozumu a zprvu bral jen jako vstupní buňku do velkého světa sportovních zadokolek, jenže to vypadá, že se mi ta mrška zaryla nechutně hluboko pod kůži. MX-5 je ta nejlepší věc, která naučí řidiče chápat, že sporťák nepotřebuje ukrývat stovky koní, aby byl sporťákem, jak se nám to dnes téměř všechny automobilky snaží nakecat (mimochodem, na toto téma je tady výborný článek :) http://www.autickar.cz/2011/12/teorie-nekonecneho-stada-aneb-proc-nam-nestaci-200-koni/ ). Nemám v úmyslu činit nějaké obecné závěry o nepřekonatelnosti MX-5, je spousta jiných úžasných aut, která jsou stejně fantastická. Ale v rámci své cílovky trefila Mazda přímo na komoru a vůbec se nedivím, že v Hirošimě za nedlouhou budou kropit sektem miliontou protáhlou kapotu malého roadsteru.
Miluju mechanickou preciznost převodovky, lehkost se kterou Mazda dokáže krájet esíčka a protahováky, miluju že brzdy začnou pořádně nastupovat až ve chvíli, kdy brzdový pedál mine plyn, aby se líp dávaly meziplyny. MX rozdává jezera radosti a je skoro jedno, jestli jí u toho zrovna lítá zadek ze strany na stranu, anebo jde jen o kochačku ve vláčku s dalšími MX.
MX-5 je jako pizza - z továrny vyjíždí řekněme jako Margarita - je dobrá a uspokojí spoustu lidí, ale díky bezbřehé nabídce aftermarketových dílů a úprav už záleží jen na majiteli, zda nějaké ingredience přidá a jestli z ní nakonec upeče třeba Hawaii nebo Diavolo. Výborná pizza ale těží především ze svého základu a ten je v případě MX-5 mimořádně kvalitní.
Silné stránky
- schopnost tvořit a šířit radost
- perfektní vyvážení a krotkost na limitu i za ním
- řízení, řazení a chod pedálů dotýkající se dokonalosti
- spolehlivost a provozní nenáročnost
Slabé stránky
- horší antikorozní ochrana
- motor by snesl posílení
- sedadla profilovaná jako hruď korejské sprinterky
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Je asi předčasné hodnotit nějak obsáhleji úroveň spolehlivosti, když auto vlastním rok. Prozatím však MX-5 potvrzuje svou pověst držáku, jehož provozní náklady jsou velmi příjemné a je to patrné i mezi komunitou majitelů na fóru, kde se v příslušné sekci ve valné většině témat řeší úpravy a ne opravy. Moje Anniversárka má třeba kompletně původní podvozek a technik na dovozové STK konstatoval perfektní stav. Po 12 letech, co si Mazdu odvezla jakási německá Gertruda z autosalonu.
Při koupi bych se proto zaměřil v prvé řadě na korozi, která je patrně jedinou vážnější bolístkou malého roadsteru. Při zimním provozu anebo liknavosti majitele, který nečistí odvodní kanálky střechy to odnášejí prahy, zadní lemy a často také kus plechu u zadní SPZ.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Kupováno v Německu od soukromého majitele. Přístup i komunikace skvělá, auto ve stavu, v jakém popsal a avizoval a ještě slušná sleva :)
Tuning?
Brrrr, staví se mi všechny chlupy, když to slovo slyším, natož používám. Jenže, nějaký tuning asi skutečně dělám a dělat nadále hodlám...
1. KOLA - sériová kola Enkei jsou rozhodnutím nějakého vyšinutého Japonce na všech Aniiversary edition v příšerné vyleštěné verzi, která mi rve oči, jenže tato origo kola jsou velmi lehká a kvalitní a sehnat adekvátní náhradu si žádá peníze. Původně jsem plánoval OZ Ultraleggera, ale osud mi přihrál do rukou ATS DTC, ve které už jsem vůbec nedoufal. Váží stejně jako OEM kola Enkei, tedy 5,8kg.
2. PODVOZEK - možná se budete divit, ale MX-5 je v sérii strašně vysoká. Nemyslím celkově, ale mezera mezi kolem a podběhem je podobná jako u Land Cruiseru. Proto jsem pořídil stavitelný podvozek BC Racing a Mazdu pošlu trošku k zemi. BC patří mezi low-cost podvozky (cca 20.000), ale prý funguje velmi dobře, tak jsem na jaře zvědavý :)
3. ROLLBAR - jelikož chci MX potrápit na nějakém hobby závodu do vrchu, bude se instalovat nějaký custom rollbar :-P
4. Budoucnost - tento rok bych ještě rád nahradil dožívající sériový výfuk nějakou custom alternativou bez katalyzátoru a snad tím získám nějaké jednotky koníků :) Ve vzdálenější budoucnosti to pak snad někdy dopadne dobře s pořízením kompresor kitu, skořápek z Elise a nějakých pěkných brzd.
Novinky
- 15.5.2012 08:39 - Dojmy z podvozku + video:
- Takže - ještě jeden link na video z Mýta - tentokrát onboard :) http://www.youtube.com/watch?v=-9Q4ecxjQ_k&feature=relmfu
A teď něco k podvozku - je skvělý! Po ujetí cca 1000 km si "sednul" a jeho komfort se dá srovnat se sériovým Bilsteinem. Oproti němu je však díky nižším náklonům znatelně rychlejší v zatáčkách. Jediným negativem tak zůstává relativně krátký chod - kvůli kterému autu nedělají dobře prudké vlny a zlomy na cestě. Silniční setup mám nastaven na tvrdost 0/32 vepředu a 6/32 vzadu. Na okruzích zatím nebyl ještě čas najít optimální nastavení, ale zdá se, že klidně budu moc přitvrzovat na cca 25-30. - 12.4.2012 15:46 - přidáno video - autodrom Vysoké Mýto
- Díky kolegovi s jinou MX-5, který dělal "camera car" vzniklo "stíhací" video na TrackDay ve Vysokém Mýtě.
Tak snad se bude líbit :)
PS: v čase 2:16 jsem to před tím obrubníkem stihnul fakt na poslední chvíli :D - 4.4.2012 10:16 - Nový podvozek, kola a pneu
- Tak jaro se nám konečně rozjelo a Mazdice dostala asfaltový tuning. ATS DTC se oděly do korejských šlupek Hankook R-S2 a místo standardních tlumičů a pružin putoval pod podběhy coilover BC Racing BR series.
Poznatky?
Pneu: Grip na suchu moc pěkný, pevná bočnice, na limitu čitelné, bohužel za mokra a nízkých teplot kloužou velmi velmi vrzy, až mě to napoprvé vyděsilo. Nicméně celkově jsem dá se říct moc spokojený. Na suchu splnily očekávání a přidaly rychlost, na mokru si užiju kopec srandy.
Podovzek: Zatím na něm jezdím týden a moc jsem s ním nelaboroval. Každopádně jsem to asi přehnal při objednávce s tuhostí pružin. Na okreskách díky bohu funguje, neodksakuje a auto se citelně zrychlilo, ale je vážně tvrdý. Určitě auto půjde kousek nahoru, určitě si budu hrát s tuhostí tlumičů. Současná situace je taková že krátké příčné nerovnosti podvozek zvládá, ale při dlouhých (typicky hrb na cestě, zlom silnice) jde občas zadek do dorazů. Doufám, že přizvednutí a přidání tuhosti tlumičů tento jev odstraní.
Zároveň jsem si nechal nastavit i doporučovanou geometrii Keitha Tunnera na MX-5 pro snížené podovzky. - 18.2.2012 14:30 - Video:
- Ještě tady přidám nějaký onboard z blbnutí na Czechringu: http://www.youtube.com/watch?v=C3K7uATPVKY&feature=channel
a průjezd okreskou:
Fotogalerie
Video
Přímý odkaz na video.
Diskuse: Mazda MX-5 10th Anniversary
Poslední příspěvky - chronologicky (30 z celk. 34):
- Re: Re: Nejede až bída 15.05. 22:57 Bully_
- Re: Nejede až bída 15.05. 20:10 Wawris
- Re: Nejede až bída 15.05. 19:05 xganga (AlkoholixXx)
- Nejede až bída 15.05. 15:19 Mr.Tobias
- Re: Díky za flashback 04.04. 10:07 Wawris
- Re: Re: Re: Teda ten tě zařízl 04.04. 10:05 Wawris
- Re: Re: Re: Teda ten tě zařízl 04.04. 10:03 Wawris
- Díky za flashback 12.03. 10:43 !GAS!
- Re: Re: Teda ten tě zařízl 28.02. 08:10 Mireon
- Re: Re: Teda ten tě zařízl 28.02. 00:23 woody-alien
- Re: Teda ten tě zařízl 28.02. 00:16 Wawris
- Re: Re: Teda ten tě zařízl 27.02. 18:27 Mireon
- Re: Re: Teda ten tě zařízl 26.02. 19:18 Ronault
- Re: Teda ten tě zařízl 26.02. 18:42 Poustnik
- Teda ten tě zařízl 26.02. 18:17 Mireon
- Re: Re: Re: Re: Pěkná 21.02. 12:07 Old School(RSKa)
- Re: Re: Re: Pěkná 21.02. 11:50 Wawris
- Re: Re: Pěkná 21.02. 08:31 Old School(RSKa)
- Re: Pěkná 21.02. 08:26 Wawris
- Re: Gratuluju k MX-5 21.02. 08:25 Wawris
- Re: Re: Re: Parada 21.02. 08:22 Wawris
- Pěkná 20.02. 11:47 Old School(RSKa)
- Re: Re: Gratuluju.... 19.02. 21:29 Ovosh
- Gratuluju k MX-5 19.02. 20:29 stevens79
- Re: Re: Parada 19.02. 20:15 Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
- Re: Re: Parada 19.02. 20:08 Bully_
- Re: skvělá volba 19.02. 18:25 Wawris
- Re: Parada 19.02. 18:24 Wawris
- Re: Mazda :-) 19.02. 18:06 Wawris
- Re: Gratuluju.... 19.02. 17:59 Wawris
Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem! nepřihlášený | přihlásit | zaregistrovat