Nissan Qashqai J10 2.0i
zobrazit fotogalerii (28 fotek)
Navigace
- Zkušenosti s prodejcem
- Údržba
Popis vozu
MOTOR A PŘEVODOVKA
Oficiální označení zní MR20DE a jedná se o 2.0i 16V z produkce Nissanu, nikoli Renaultu, jak se nesprávně uvádí, ač musím říci, že na periferních zařízeních jsem pár nápisů Renault zahlédl. Ač je to papírově nejdynamičtější motor, který se do Qashqaie montuje, výkon je “pouhých” 140k. To už Nissan kdysi uměl lépe, a to například u motoru SR20DE, který v modelech GT/GTI v devadesátých letech poskytoval 150k nebo dokonce SR20VE, atmosférický dvoulitr o výkonu ca 200k.
Motor lze tedy charkterizovat jako pružný, tichý, úsporý, ekologický a nenáročný na údržbu (rozvody řetězem). V kondici jej udržuji následujícími lehkými úpravami:
-Sportovní vzduchový filtr K&N
-Otevřený výfuk Giacuzzo se čtyřmi koncovkami
-Vždy čerstvé svíčky NGK
-98-100 oktanový benzín
Pak se motor chová tradičně Nissanovsky, tedy ochotně se vytáčí a má výraznější výkonovou špičku v oblasti začátku červeného pole otáčkoměru.
Převodovka je šestistupňová a užívám si ji. Řadí přesně, dráhy jsou krátké a lze tak řadit i velmi rychle, anž by se převodovka vzpouzela. Šestka spolehlivě snižuje spotřebu na rovnějších okreskách, na dálnici by však mohla mít o něco delší převod.
PODVOZEK
Je dostatečně tuhý, a tak se vůz v zatáčkách nenaklání, poskytuje odpovídající stabilitu, a to i při rychlých změnách směru jízdy. Díky relativně nízké hmotnosti vozu něco málo přes 1300kg (verze Visia 4x2 byla zvolena záměrně kvůli nejlepšímu poměru hmotnost/výkon) se překvapivě jedná o velmi obratný a mrštný vůz. Při nájezdu do zatáčky se chová lehce nedotáčivě, poměrně rychle ale přechází do přetáčivého smyku. ESP se chová příjemně zdrženlivě a lze jej úplně vypnout, v případě nouze ale spolehlivě napraví řidičovu chybu, a tak mimo radovánek na sněhu či ledu zůstává vždy zapnuté.
***Asfalt - Kola Speedline Corse a pneu Bridgestone Dueller Sport
Kola Speedline Corse jsou lehká, a tak drží neodpružené hmoty v rozumných mezích a dobře chladí brzdy. Zároveň jsou tuhá stejně jako směs pneu Bridgestone, které mají stabilní bočnice. Jízdní vlastnosti na suchém asfaltu jsou na auto s vyšším těžištěm překvapivé a velmi snadno a hravě lze docílit i vysokých rychlostí v zatáčce. Pneumatiky jsou originální, ty, se kterými jsem nový vůz kupoval, což vypovídá o jejich kvalitě. Za mokra se už ale potýkám s aquaplaningem.
***Sníh a offroad - Kola plechová a Dunlop Grandtrek SJ6
Protože jsem kvůli hmotnosti a spotřebě zvolil verzi 4x2, potřebuji schopné pneu do terénu a do sněhu. Dunlopy excelují na sněhu, ledu, šotolině, v bahně, tedy všude, kde je třeba trakce. K tomu ještě napravují jedinou chybičku tuhého podvozku a žehlí krátké příčné nerovnosti vozovky. Na suchém asfaltu jsou dobré, ač díky měkčí bočnici rády patřičně zavlní celým autem při změně směru jízdy. Na mokru za vyšších teplot přecházejí tyto pneu do smyku nečekaně brzy a auto driftuje ve 30km/h po kruhových objezdech... Alespoň je ale legrace.
V obou případech obouvám pneu 215/65/16 s disky 6,5jx16
VÝBAVA
Na výbavu si nepotrpím, proto jsem zvolil základní verzi. Něco z výbavy:
-6x airbag
-ABS, ESP, ASR
-4x el. okna a zrcátka
-klimatizace
-Radio s CD, Bluetooth, ovládáním na volantu a 4xrepro, vstup AUX
-výškově stavitelný volant a sedadla s příjemným bočním vedením
Modifikace a doplňky:
-vypínač osvětlení kufru
-nerezové podložky pod RZ
-navigace Garmin s terenni mapou TOPO
-sportovní vzduchový filtr K&N
-sportovní výfuk Giacuzzo se čtyřmi koncovkami
Silné stránky
-Univerzalita
-Jízdní vlastnosti a motor
-Design exterieru i interieru (hodnotím po funkční stránce)
-Plastové ochranné prvky
-Přehled z vozidla
Zkrátka provozně nenáročné auto, se kterým mě baví každý kilometr jízdy ze Staroměstského náměstí přes dálnici až na zapomenutou vyhlídku v brdkých lesích.
Slabé stránky
-Horší aerodynamika při dálničních rychlostech
-Servisní síť a cena některých náhradních dílů, ale ty snad nebudou potřeba. Zatím jsme najeli 75,000km s jedinou ztrátou květinky v podobě záruční opravy spojkové hydrauliky.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Otřesný, ubohý, arogantní NISSAN ROTO PLZEŇ, díky kterému je QQ můj poslední Nissan, ač s autem jako takovým jsem spokojen. Síť servisů Nissan je chudá. I BMW či Mercedes je na tom lépe. V Plzni je jediná možnost, a to Nissan ROTO Plzeň:
1. Garanční oprava – lehký únik oleje v oblasti olejové vany
7,30 přistavuji vůz a žádám přijímacího technika, aby mi kolem oběda zavolal, jak to s opravou vypadá a kdy bude vůz hotov
14,00 jelikož už doba oběda uplynula, volám tedy já technikovi. Ten říká, že auto ještě není a až bude, tak mi zavolá
16,45 nikdo nevolal, a tak jdu osobně do servisu. Technik už šel domů. Zbylí zaměstnanci nakonec nalézají klíče, a proto usuzují, že už je vůz opraven a mohu tedy odjet. Sám kontroluji, jestli je vozidlo opraveno, jestli je v něm olej a odjíždím. Nedostávám žádný protokol, nevím, co bylo provedeno či vyměněno.
2. Garanční oprava – nefunkční spojka (únik kapaliny)
7,30 Přicházím do servisu a sděluji technikovi, že ca 2km od jejich servisu stojí můj nepojízdný vůz. Technik mi dává číslo na centrálu Nissanu, protože si jinak odtah budu muset zaplatit.
8,00 Volám na centrálu Nissanu, na několik čísel, až se složitě prokoušu k velmi příjmnému dispečerovi, který vše zařídil, včetně veškěré komunikace s ROTO Plzeň, na kterou jsem již neměl nervy.
Třetí den 15,00 Centrála Nissan volá, že je vůz hotov.
Třetí den 16,00 Přebírám auto a jdu společně s technikem vůz zkontrolovat. Již zdálky vidím, že chybí krytka pro vstup tažného háku v nárazníku. Technik tvrdí, že na autě nikdy nebyla, na čež ji nacházím pohozenou v kabině. Ještě větší šok byl pohled do kufru. Borci brutálním způsobem hledali pojistný šroub od kol. Mé telefonní číslo společně se servisní knížkou jsem přitom položil na sedadlo spolujezdce. Tradičně nedostávám žádný protokol a nevím, co bylo měněno. Jsem rád, že jedu pryč a nerozčiluji se...
Další opravy, které Nissan ROTO Plzeň nebyl ani po několikáté několikadenní opravě schopen opravit na našich Nissanech:
-přibržďující zadní brzdič Nissan Almera N16
-nestartující Nissan Micra K 11
Vozidla během několika hodin opravila fa. Jáchim, specialista na Nissany Plzeň Radobyčice, kterému děkuji a kterého doporučuji.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
ROTO Plzeň. Oproti naprosté nespokojenosti se servisem jsem byl se službami prodeje i cenou u této firmy spokojen.
Údržba
Ač se to na první pohled nemusí zdát, je QQ uživatelsky přívětivý i z pohledu údržby a oprav. Jelikož trpím pocitem, že si stále ještě na autě vše nejlépe udělám sám, uvádím pár příkladů dle vlastních zkušeností:
-Žárovky v hlavních světlometech se snadno vymění po sejmutí gumové krytky a pootočení a vysunutí konektoru. Je to otázka 30 sekund, na levé straně pak 60 sekund, protože se musí vyjmout trubice sání (dva plastové cvočky a vysunout), aby bylo na operaci dostatek místa. H7 praskají každých 6 měsíců.
-Vzduchový filtr: povolí se dvě rychlospony na airboxu a filtr se pohodlně vytáhne ven v pomocném plastovém rámečku. 15 sekund :-)
-Olejový filtr, výměna oleje: K olejovému filtru je přístup z přední strany motoru po otevření kapoty. (30 sekund). Jen v případech, že lze těžko povolit, je nutné sejmout spodní ochranný kryt a poprat se sním zespoda (10-20min). Výpustný šroub oleje je přístupný bez potřeby demontáže spodních krytů. Jelikož se výpustný šroub nenachází na nejnižším místě olejové vany, je dobré zbylé 2 deci odsát. Doporučený interval je 30,000km, já měním olej nejdéle v 15,000km.
-Svíčky: asi nejsložitější operace: sejmout kryt motoru, vymontovat škrtící klapku, odpojit konektory a podtlakové hedice a vyjmout celé rozvody sání. Pod nimi už se nacházejí cívky, po jejichž odmontování je přístup ke svíčkám umístěných gynekologicky, tedy v hlubokém úzkém otvoru. Napoprvé min. 2 hodiny
-Brzdy: klasické povolení dvou šroubů pro sejmutí brzdové čelisti a výměnu destiček. U kotoučů pak další dva šrouby pro sejmutí celého brzdiče. Šrouby budou zatuhlé, a samozřejmě se sundavají kola, dávám tedy hodinu času na 1 montovací stranu
-Palivový filtr - budu dělat, až se oteplí, a doplním
Fotogalerie
- :D 07.02. 19:56 Radkos
- 6.5 / 100 (?) 07.02. 19:44 GT2
- Servis Nissan 07.02. 14:08 Nicco
- Servis Nissan 07.02. 13:18 Hitachi
Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem! nepřihlášený | přihlásit | zaregistrovat